hirdetes

Mai napig a legjobb mosógép: mi tette ilyen sikeressé a HAJDU gépeket?

Vannak olyan nevek, márkák, amik valahogyan sosem kopnak ki a divatból, annak ellenére sem, hogy a sztártermékek már nagyon régiek, ne adj isten, nincsenek is forgalomban. Egyértelműen ilyen a legendás HAJDU család is, aminek legnagyobb sikerterméke vitathatatlanul a mosógép, illetve annak kistestvére, vagy helyesebb talán, a párja kifejezés, a centrifuga volt. Legyen az ember akármilyen fiatal is, biztosan találkozott már valamilyen HAJDU szerkezettel, ami tökéletes bizonyíték arra, hogy milyen szuper, és strapabíró kis masinák voltak ezek. Mi lehet ennek a nagy sikernek a titka?

HAJDU mosógép története

Mai napig a legjobb mosógép a HAJDU

Fiatal korom ellenére nemcsak sok olyan emberrel sodort össze az élet, akik szerint a HAJDU a legjobb mosógép, hanem nem egy háztartásban találkoztam már ilyen feliratú mosógéppel, centrifugával vagy bojlerrel. Ekkor mindig meghallgatom, hogy hát igen, régen még strapabíróra gyártották ezeket a dolgokat, nem Kínából importáltunk vackokat, amik műanyagból vannak és 1-2 év alatt teljesen tönkre mennek. Sőt ezeket még lehetett szerelni is, volt hozzá alkatrész, nem mondták rá, hogy meghibásodott a vezérlés, javíthatatlan. Nem hiába, egy teljes generáció nőtt fel a HAJDU márka mellett, akik állítják, az ilyen fémbilétával ellátott fehér dobozoknál nincsen jobb a mai napig az egész világon.

A korszakalkotó HAJDU család

A HAJDU márka egy korszakfordulóhoz köthető, igazi ikonikus, ami egy nagy változás motorja, megsegítője volt, ugyanis szorosan kapcsolódik a nők munkába állásához, annak megsegítéséhez. Az 50-es években indított mosógépprogram keretén belül indult a márka, ami valóságos tündérmese lett. A HAJDU márka 1957-ben indult útjára, amikor a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. jogelődje, a Hajdúsági Iparművek megkapta a hazai mosógépgyártás profilját. A titkuk nem volt bonyolult: sok mosógépet gyártottak, méghozzá olcsón. A fehér szín szinte egybeforrt a márkával, bár maga a design elég sokszor változott. A centrifuga gyártása, ami szintén a mosás könnyítette, és gyorsította, csupán 3 évre rá, 1960-ban indult, a bojlereké pedig ennél is nagyobb kihagyással 1983-ban, ami azóta a vállalat jelenlegi fő termékcsoportját alkotja. Nemsokkal ezután 1955-ben már elöltöltős automa mosógépeket is gyártottak, ami igen nagy újításnak számított ekkortájt. 

hirdetes

Szerinted is máig a HAJDU a legjobb mosógép?

A HAJDU a korszak márkája

hirdetes

A Hajdú márkanév a hatvanas években mindennapossá vált, tényleg nem volt olyan ember, aki ne ismerte volna ezeket a gépezeteket, és szép lassan alig akadt olyan háztartás, ahol ne lett volna valamilyen formában jelen a cég valamely terméke. A jellegzetes henger alakú mosógépet, mint már említettük követte a centrifuga, a vízmelegítő, a porszívó és a fűtőtest. A hiánygazdaságban sok időt kellett ilyesmi kincsekre is várni, de megérte, mert a vállalat elmondása szerint, még a mai napig érkeznek az olyan üzenetek, hogy most kellett egy kisebb javítást végezni a 30-40 éves bojleren, vagy hogy 25 év után megérett a HAJDU mosógép a cserére. Bár egyszer a csőd szélére került a vállalat végül még a rendszerváltást is túlélte, és a mai napig e név alatt forgalmaz elektromos eszközöket. 
 

Forrás: Kép: Fortepan / FŐFOTÓ

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nobel-díj

Nobel-díj: 13 magyar. A Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló Alfred Nobel alapította.... Tovább

Csíkszereda

Csíkszereda város Hargita megyében, Erdély egyik legnagyobb települése. . Régen  ez... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Programajánló Történelem
X
Kövess minket facebookon!