hirdetes

A Monarchia büszkeségeként is emlegetik a rég elfeledett Hajmáskéri tüzérlaktanyát

ZH

A Balatontól mindössze 14 kilométerre található Veszprém mellett Hajmáskér, amely a mai napig fontos katonai szerepet tölt be az ország életében, azonban a Monarchia büszkeségeként ismert laktanyát kezdi felemészteni az idő.

 Hajmáskéri tüzérlaktanya

Hajmáskéri tüzérlaktanya – A Balaton bakancslistás látványossága


A Balaton környékén rengeteg olyan hellyel találkozhatunk, amit egyszer mindenkinek érdemes meglátogatnia, és az egész országban fedezhetünk fel olyan elhagyatott épületeket, amelyeknek egykoron hatalmas szerepük volt. Így van ez a Balatontól mindössze 14 kilométerre található Hajmáskéri Tüzérlaktanyával is, amely már 1989 óta elhagyatottan áll, mióta az orosz csapatokat kivonták. A pusztulófélben lévő impozáns épületegyüttes egykor a Monarchia büszkeségének számított, mára viszont megette az idő, de még mindig elképesztő látványt nyújt a látogatói számára. De hogyan is került erre a sorsa az egykori nagyszabású, kastélyszerű laktanya? A története érdekes, mely egyfajta magyarázatként szolgál.

Hajmáskéri Tüzérlaktanya története

Többek között a Hajmáskéri Tüzérlaktanyát az Osztrák–Magyar Monarchiának köszönhetjük, ugyanis uralkodói javaslatra 1901-ben, Bécs megvette a Hajmáskér közelében található 5065 hektárnyi területet összesen 1 millió 800 ezer Koronáért, abból a célból, hogy itt építhessék fel Közép-Európa egyik legnagyobb lőterét és tüzérkiképző bázisát.

hirdetes

A parancsnoksági épület elkészítésére Kondor Márton és Feledi József építészeket bízták meg, akik az épület együttes köré még egy hatalmas parkot és egy tavat is megálmodtak, valamint úgy alakították ki a laktanyát, hogy ott minden megtalálható legyen, amire szükség lehet a hétköznapok során, így egy több mint ezer ló befogadására alkalmas lovarda is helyet kapott a területen, a műhelyek és a lőszerraktár mellett pedig iskola, kórház, színház és olyan ellátó szerveket is létrehoztak mint vágóhíd, tejüzem, hűtőház és a szennyvíztisztító telep.

A hatalmas mértékű építkezés mindössze három évig tartott, valamint több mint 5 millió Koronába került, és mivel egyre bővítették, a kiadások is egyre nőttek.

Az elsővilágháború után kialakítottak itt egy hadifogolytábort is, ahol több ezer szerb, olasz és orosz katona is fogságba került. A foglyok számára egy saját a lágerben felhasználható fizetőeszközt is kitaláltak, amit a foglyok az elkobzott tulajdonuk után kaptak és kizárólag itt tudtak felhasználni.

hirdetes

A második világháború idején, 1944-ben a német csapatok megszállása idején, a laktanya irányítását is átvették, utána pedig a szovjetek déli hadseregcsoportja foglalta el a területet. Mint sok más szép épületünk, a Hajmáskéri Laktanya is a szovjetek tartózkodása alatt kezdett el leamortizálódni, a tavat lecsapolták, az épületeket pedig lelakták.

Miután 1990-ben kivonták a csapatokat, minden mozdítható értéket magukkal vittek, amit pedig nem tudtak magukkal vinni, abból pénzt csináltak. Ezután a laktanya több tulajdonos kezében is megfordult, és bár többször felmerült a felújítás ötlete, a mai napig még mindig nem történt semmi. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ljubljana

Ljubljana:1991. június 25. óta a Szlovén Köztársaság fővárosa, egyben az azonos nevű... Tovább

Borkóstoló Budapesten

A bor az egyik legősibb és legnépszerűbb alkoholos italunk. A különböző borkóstolók... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyarország