hirdetes

Hallottál már a Várnegyed leghíresebb bűnügyeiről?

K.A., ZH

A Budai Várnegyed nem mindennapi látnivalókat tartogat a Budapestre érkezőknek. Történelmünk évszázadai elevenednek meg a kedves kis utcácskákban és az ódon házak között. Még a budapestiek is örömmel fedezik fel újra és újra a főváros kis gyöngyszemét. Az ő figyelmük azonban, a híres műemlékek megismerése mellett, egyre gyakrabban koncentrálódik valami egészen másra, egy sokkal összetettebb élményre, olyanra, amit csakis a tematikus idegenvezetések adhatnak meg az érdeklődőknek.

A Várnegyed sötét múltja: bűnügyek Budán

A várost keresztül-kasul átszővik az izgalmas, személyes történetek, emberi sorsok, melyeket csak részleteiben vagy soha nem hallottunk igazán. Szinte biztos, hogy a legtöbb pusztán legenda. Ám, ennek ellenére is érdemes megállni mellettük 1 percre, hogy visszafoglaljuk a turistáktól fővárosunkat, mert a felszín alatt, mögött milliónyi kincs és titok bújik meg.

Mennyivel másabb élményt ad úgy bevenni a Várnegyedet, hogy séta közben valaki mellettünk duruzsolja el a múltban megtörtént legfontosabb eseményeket?! Képzeljétek ezt el ugyanígy, csak a fárasztó évszámok helyett a városban megtörtént valós, már-már bulvárosabb történetekkel!

A Várnegyed amúgy is alkalmas akár egy félnapos kirándulásra is, jobbnál jobb cukrászdák és éttermek várják a látványtól megfáradt nézelődőket. Egyik személyes kedvencünk a Pest-Buda Étterem, ami olyan klasszikus magyar étterem Budapesten,  hogy méltán veheti fel a versenyt a nagymamáink sparheltjén készült finomságokkal. Nem hisztek nekünk? Csak kattintsatok ide és győződjetek meg róla a saját szemetekkel!

Ha pedig már kigyönyörködtétek magatokat a panorámában és jól is laktatok, akkor itt az ideje, hogy megismerjétek a budai Várnegyed 2 legizgalmasabb bűnügyi történetét, ami annak idején alapjaiban rengette meg a közvéleményt.

A Várnegyed sötét múltja: bűnügyek Budán

Gyilkosság a Batthyány palotában

A Várban található Dísz térre nem csak az őrségváltás miatt érdemes felmenni. Az itt található Batthyány palotához köthető ugynais az 1800-as évek legtitokzatosabb bűnügye, Mailáth György meggyilkolása. Mailáth országbíró volt, a főrendi ház elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tiszteletbeli tagja. Az elbeszélések szerint az országbíró különösen szigorú, despota ember hírében állt. Egész életét munkájának, az igazságszolgáltatás ügyének szentelte. Nem sok baráti kapcsolata volt, alkalmazottjaival rosszul bánt. Éppen ezért, 1883-ban történt meggyilkolása rengeteg találgatásra adott anno okot.

hirdetes

Az akkori újságok szerint, Mailáth saját szobájában megtalált holttestén elképesztően sok külsérelmi nyomot találtak, ami miatt a rendőrség sokáig egy előre megtervezett, nagy kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság ügyében nyomozott. Hamar kiderült azonban, hogy a főrendi ház elnöke egy szerencsétlenül végződött rablótámadás áldozata lett.

A korabeli dokumentumok szerint egy 3 tagú rablóbanda követte el a bűntényt, akiket Berecz János, Mailáth inasa segített. A tanúvallomásokból kiderül, hogy Berecz volt a rablás egyik értelmi szerzője, és ő intézte el a rablóknak azt is, hogy észrevétlenül bejussanak az országbíró házába. Mivel Mailáth trezorjához nem fértek hozzá, ezért úgy döntöttek, hogy a biztosra utaznak és csak azt a pénzt viszik el, amit a főnemes magánál tart.

hirdetes

 

Röviddel a lakásban való bujkálásuk után, a fürdőszobán keresztül jutottak be Mailáth hálószobájába, ahol dulakodás alakult ki közöttük. A földre teperték, törülközőt nyomtak a szájába és összekötözték végtagjait, nyakára pedig kötelet erősítettek. A halál oka fulladás volt.  A szerencsétlenül lezajlott rablótámadás után a hálószoba ablakából ereszkedtek le a gyilkosok, ami végül a végzetüket is okozta, ugyanis egyikük elveszítette menekülés közben véres kesztyűjét és könnyen azonosítható lábnyomot is hagyott a sárban.

Az épületben, pontosabban Mailáth egykori hálószobájában ma óvoda működik.

A Várnegyed sötét múltja: bűnügyek Budán

Ez volt a 70-es évek egyik legborzasztóbb gyerekgyilkossága a fővárosban!

Az egész ország megrendült az 1975-ben, amikor eltűnt a fővárosban egy 8 éves gyerek. Mérő Katalin, ahogy a kislányt hívták egy igazán brutális gyilkosság áldozata lett. Az elkövető Miskei Imre volt, tettérért felakasztották.

A korabeli lapok, az ügyben nyomozó szervek és a védőügyvéd nyilatkozataiból egy igazán kegyetlen történet rajzolódik ki. Miskei, aki képzett desszantos volt, nem volt ismeretlen a rendőrség köreiben. Mérei Katika meggyilkolása előtt már elítélték erőszakos cselekményekért és gyermek molesztálásért. Fogadott anyja, a kor népszerű színésznője, Fónay Márta is rettegett tőle.

De mi történhetett azon a bizonyos napon, ott, a Vár tövében?

Miskei az iskolából csalta el 8 éves áldozatát, sétáltak és beszélgettek. A védőügyvéd szerint a kislány egy idő után vélhetően megijedt, gyanakodni kezdett, hogy Miskei bántalmazni akarja, ezért pánikba esett és kiabálni kezdett. A volt desszantos, nem akarta, hogy ismét börtönbe küldjék pedofília miatt, ezért 28x ütötte meg egy téglával a gyereket, majd annak hátába kereszteket szurkált.

Az ügyben nyomozó rendőrök a mai napig emlegetik azt a bizonyos napot, amikor az eltűnés után, hetekkel később megtalálták a holttestet a vár lépcsője alatt. A körülmények, bizonyítékok, jelek pedig viszonylag gyorsan Miskeire terelték a gyanút. Kihallgatása, tárgyalása során is bizonyította erőszakos jellemét, kisebb botrányba fulladt majdnem ítélethirdetése is.

Elfeledett történetek, rejtelmes házak, különleges sorsok. A Halászbástya és a Budai Palota mellett, ezek is megízesítik a Várnegyed múltját. A csodálatos épületek legtöbbje már 300-400 évvel ezelőtt is itt állt. Sétáljatok egyet a Fortuna utcában és álljatok meg egy pillanatra a 3-as szám előtt is. Lábatok előtt fog heverni teljes pompájában az ország legrégebbi szállodájának felújított homlokzata.  

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A matyó népművészet

A matyó népművészet: hungarikumnak számít. A matyó népművészet a 19. Század végén... Tovább

Borkóstoló Budapesten

A bor az egyik legősibb és legnépszerűbb alkoholos italunk. A különböző borkóstolók... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!