hirdetes

Hátborzongató tények a Halloweenről, amikről eddig még biztos nem hallottál!

ZH

Pár éve még el sem tudtuk képzelni, hogy a Valentin-naphoz hasonlóan a Halloween is ekkora népszerűségnek fog örvendeni Magyarországon is, hiszen sokan csak úgy tartják, hogy felesleges átvett szokás Amerikából. Azonban a gyermekeink miatt már elkerülhetetlen felvenni a ritmust és egyre többünk életébe fonódik bele a rémisztgetés ünnepe, ami a töklámpásokról, a hihetetlen mennyiségű édességről és a hátborzongató filmekről szól. Tudj meg többet Te is a Halloweenról, most mutatunk pár olyan izgalmas tényt, amikről még biztos nem hallottál.

halloween kosztüm verseny

Ezt biztosan nem tudtad a Halloweenről!

Sokan úgy tartják, hogy itthon nem illik a Halloween ünnepelni, hiszen csak egy amerikai szokás, amit itthon csak marketing fogásként szeretnének bevezetni, azonban gyermekeink rengeteg örömüket lelik benne, és hogyha elvonatkoztatunk a felnőtt teóriáktól, akkor számunkra is rengeteg szórakozást nyújthat a remisztgetés és a rettegés ünnepe. Most elhoztunk néhány dolgot, hogy kicsit közelebbről is megismerkedjünk a töklámpásos ünneppel!

1.    A Halloween eredete


Szinte ez egész világ egy amerikai tradíciónak tartja a Halloweent, azonban hogyha az igazi eredetét keressük, akkor ez egy ősi kelta hagyományra épülő ír szokásnak számít. Eredetileg Samhain ünnepnek köszönhetjük ezt a szokást, ami a kelta kultúra egyik legjelentősebb eseményének számított. 

A hagyomány szerint október 31-én a világ a feje tetejére áll és a köztünk és a szellemvilág közti határ elmosódik, így a természetfeletti lények és a halottak szabadon mászkálhatnak a földön a hajnal első sugaraiig.

Amerikába valójában csak 1840-ben tört be, amikoris az ír földművelők elszegényedtek és kivándoroltak Írországból magukkal víve népszokásaikat és hitvilágukat.

2.    Jack O’Lantern – A töklámpás

Mindig is kíváncsi voltál miért is kell Halloweenkor töklámpást faragni? Nos a kifaragott és világító töklámpásokat az angolszász területeken az ír legenda szerint Jack O’Lanternnek nevezik, azaz Stingy Jacknak (Fukar Jacknek).

Természetesen a töklámpás készítés is egy legendához köthető, miszerint Fukar Jack, a részeges kovács, egy októberi napon meglátogatta az ördögöt, aki persze meghívta őt a pokolba, de Jack kiötlött egy cselt az ördög ellen. Megkérte az ördögöt, hogy mielőtt elmennének, válasszon a fájáról egy almát, amire az ördög fel is mászott a fára, viszont Jack rajzolt egy keresztet a fára, amivel megijesztette az ördögöt. Az ördög megijedt és megígérte Jacknek, hogy soha nem fog a pokolra jutni, hogyha eltünteti a keresztet.

hirdetes

Jack lelke azonban halála után a menny és a pokol között rekedt, mivel bűnös élete miatt a mennybe se kerülhetett. Jack annyit kért az ördögtől, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, amivel visszatalálhat az életbe, amit meg is kapott az ördögtől egy kivájt répa belsejébe rejtve.

A töklámpások tehát ezt jelképezik, amivel minden évben irányt mutatunk az azóta is utat kereső purgatóriumban ragadtak számára.

hirdetes

3.    Halloweeni alma szokások


Ma már szerves részét képezik a halloweeni gyerekbuliknak a filmekben sokat látott almahalászatok, aminek gyökere egy ír keresztény ünnepben rejlik. Október 31-én a középkorban megrendezték minden évben a Snap Apple Nightot, ahol az almahalászatból versenyt űztek. A versenyen való résztvevőknek hátrakötött kézzel kellett megenniük a madzagra kötött vagy egy vödör vízben úszkáló almát.

Nem szabad elfelejteni a karamellás almát sem, ami az egyik legfinomabb halloweeni édesség és ez is a Samhain kelta ünnephez kapcsolódik. Az ünnep eljövetele azt jelezte, hogy ideje leszedni az almát a fáról, és a hiedelem szerint azokat az almákat, amiket később szedtek le, azokat a gonosz lelkek egyesével leköpdösik, ami így ehetetlenné vált.

4.    Amerikában már tiltott a szerpentinspray

Amíg itthon még csak most lett divatos a szerpenspray használata, addig Hollywoodban már 2004-ben betiltották, ugyanis annyi kárt okoztak vele az utcán. Akik illegálisan használják ezt a sprayt, azokra meglepően nagy büntetés vár október 31. éjfél és november 1. éjfél között. Akár 1000 dollárral is megbüntethetik a szabályszegőket, de akár 6 hónapos börtönbüntetésre is ítélhetik őket, hogyha még kárt is okoznak ezzel.

5.    A tiltott édességek

Amerikában már annyira elterjedt az ünnep, hogy több szülő a gyerekek kedvenc programjától tart a leginkább, a „csokit vagy csalunk”-tól. De miért? Sokan úgy gondolják, hogy az idegenektől szerzett a csokik és édességek mérgezőek lehetnek vagy olyan éles tárgyakat helyeznek a zacskóba, amik megsérthetik a gyerekeket. Félelmükre nem mondhatjuk, hogy alaptalan hiszen már 2 alkalommal is történt baleset, azonban a későbbiekben mindkét bűntényt a gyerekek rokonaihoz kapcsolták.


1970-ben egy kisfiú halt meg Halloween éjszakáján, miután elvileg magába tömte az összes gyűjtött édességét, azonban később kiderült, hogy véletlenül mérgező gyógyszereket vett be, a szülők pedig a cukorkákkal szerették volna eltusolni az ügyet.


A másik tragédia szintén még a 70-es évekből származik, amikor is a 6 éves Timothy O’Bryan az olvadós cukorkájának elfogyasztása után hirtelen rosszul lett és meghalt. Mint kiderül az édesapja megmérgezte a cukorkát a magas biztosítási járadék érdekében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Fertő-Hanság  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. A Fertő–Hanság... Tovább

Bolhási-víznyelőbarlang

Bolhási-víznyelőbarlang: A Jávorkúttól északkeletre található a Bolhási-víznyelőbarlang.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek