hirdetes

Hallstatt, a téli csodahely, ami csak egy karnyújtásnyira van Magyarországtól

VN

A szomszédos Ausztria egyik legvarázslatosabb helye Hallstatt, ami téli pompájában a legszebb szerintünk. Valósággal úgy néz ki, mint egy megelevenedett tündérmese, sokan a Disney Jégvarázs filmének helyszínét vélik felfedezni Hallstatt látképében.

Hallstatt programötletek

Miért olyan különleges Hallstatt?

Az idilli alpesi völgy, amelyben Hallstatt osztrák városa nyugszik, tényleg úgy néz ki, mint egy megelevenedett tündérmese – olyannyira, hogy a látogatókat gyakran megdöbbenti a Disney Jégvarázs című filmjében szereplő Arendelle kitalált jeges királyságához való hasonlóság. Ha ott van az ember, akkor tényleg még pislogni sem mer, hogy nehogy a másodperc egy töredékére is lemaradjon erről az álomszerű látványról. Hallstatt közkedvelt úti cél a környező országokban élők számára is, hiszen a hihetetlen szép táj, a tó varázsa mellett, a színes házak is ámulatba ejtik az embert, nem beszélve a helyi finom ételekről, és italokról, amik szintén kipróbálást érdemelnek. Autóval 6 óra alatt megközelíthető Budapestről, de rendszerint szerveznek buszos utakat is ide.

Mit kell tudni Hallstattról?

Hallstatt, az azonos nevű tó partján fekvő festői falu a hallstatti hegységben található, sokan nem tudják, de a gazdag sókészletnek köszönheti létezését. Történt még 7000 évvel ezelőtt, hogy a hallstatti ősemberek elkezdték a sót kitermelnia  bányából, ki hitte volna korszakalkotó lesz majd amit csinál. Hallstatt önmagában is nagyon varázslatos hely, de még különlegesebbé teheti az itt tartózkodást, ha ellátogatunk a legrégebbi sóbányákba, és teszünk egy látogatást a lélegzetelállító barlangvilágba, a romantikus tavon való hajókázás mellett. Télen érdemes még a közeli síterületeket is megnézni, ha valaki a téli sportok szerelmese, hiszen a  környező hegyek nagyon jó terepet biztosítanak a sikláshoz. 

hirdetes

Hallstatt látnivalói

1997-ben Hallstatt az UNESCO Kulturális Világörökség részévé vált. Ezt a kulturálisan történelmi régiót ma Dachstein Salzkammergut-régióként ismerik. Hallstatt számos "kincse" közé tartozik a Kulturális Világörökség Múzeuma, a régészeti ásatások, a katolikus templom a hegyi sírkerttel és a "Charnel House". Ezeket a hallstati látnivalókat mind érdemes útba ejteni, ha erre vesszük az irányt. Sokan azt gondolják, hogy Hallstatt csak egy szép látkép, de a hely sokkal több ennél! Az évszázadok során Hallstatt különböző civilizációk, köztük a kelták, rómaiak és a középkori telepesek hatásainak volt tanúja. A Hallstattban és környékén felfedezett leletek és temetkezési helyek gazdagsága értékes betekintést nyújtott az ősi kelta civilizációba és annak fejlett fémmegmunkálási technikáiba. Gazdag történelme és több ezer éves folyamatos emberi lakottsága miatt Hallstatt kivételes történelmi értékű helyszín.

hirdetes

Az UNESCO elismerése a hallstatti sóbányászati hagyományok kivételes megőrzését és a térségben tett jelentős régészeti felfedezéseket is elismeri. Festői szépsége és jól megőrzött építészeti öröksége szintén hozzájárult az UNESCO-státusz elnyeréséhez. Plusz tipp: A főtér, azaz a Marktplatz is kihagyhatatlanul szép. 
 

Forrás: Über Hallstatt

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Béres József

Béres József: Dr. Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres Csepp megalkotója.... Tovább

Baradla-barlang

Baradla-barlang: Az ország leghíresebb barlangja. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!