hirdetes

Hamarosan kivágásra kerül a Koloska-völgy öreg fűzfája

SFV

A Balatonfüredhez közeli Koloska-völgyben a forrás mellett áll egy hatalmas, öreg fűzfa, melyet 2019-ben az év fája címre is jelöltek. Napjainkra azonban sajnos eljárt az idő a környék ikonikus növénye fölött, száradásnak indult, illetve ágai is elkezdtek letöredezni. Ennek okán balesetveszélyt jelent az arra járó kirándulókra, így hamarosan a kivágására kerül majd sor.

Az öreg fűz

A Bakonyerdő Zrt. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai a nyár folyamán már levágták a fa veszélyesebb ágait, azonban mivel a fűzfa faanyaga rendkívül gyorsan korhad, mostanában, az őszi-téli időszakban lesz esedékes annak kivágása. Mostani cikkünkben méltóképpen szeretnénk megemlékezni a nagy Öregről.


Kezdésképp mutatunk néhány képet saját galériánkból. A képeket Máté Balázs készítette.Már csak azért is ikonikus nekünk ez a gyönyörű fa monumentális méretein túl, mert a Balatonfüredi Erdő Természetvédelmi területén áll, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park  részét képezi.

hirdetes
Az Arácsért Alapítvány Kuratóriuma 2019-ben nevezte be a fát az „Ország Fája” című versenyre. Ehhez kapcsolódva érkeztek többek között az alábbi gondolatok az esemény követőitől, melyeket az evfaja.okotars.hu oldalon tettek közzé:

„..Gyerekkorom egyik fő játszótere volt a forrás a Koloska-völgy minden helye. Ez a fa számomra az élet az élni akarást szimbolizálja. Viharokat túl élte nagy vastag ágai ha le is törtek. Sokszor megmásztuk, sokszor csak árnyékában pihentünk…” (B.E.)

A folytatásért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A regölés

A regölés: a téli népszokások közé sorolható. A regölés a télközépi, karácsonyi,... Tovább

Bocskai viselet

Bocskai viselet: A Bocskai ruha a két világháború közötti időszakban kialakított társasági... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás