hirdetes

Akik nélkül minden film néma lenne – a „zörejművészek” munka közben

emszi

Ha legközelebb filmet nézel, akkor fülelj jól mert semmi sem igaz, amit hallasz! Így képesek leutánozni minden hangot egy stúdió falai között!

Így készítik a filmes hangeffekteket!

A hangeffektek fontos részei a filmeknek, hiszen nagyban hozzájárulnak egy valósághű alkotás összképéhez. Legyen szó egy zipzár felhúzásáról, két szerelmes cuppogó ajkairól csók közben, vagy egy ajtó becsapódásáról, a hangeffektek teszik teljessé a filmeket.

Tudtad viszont, hogy a filmeket gyakran szinte „némán” forgatják le? Első sorban a szereplők párbeszédét veszik fel, mi mégis minden apró mozzanat hangját tisztán halljuk a kész alkotásban. De hogyan létezik, hogy a hangok, amiket hallunk, tökéletesen passzolnak az adott jelenethez? Minden lépés, minden egymáshoz dörzsölt ruhadarab, minden összekoccanó pezsgőspohár hangja olyan, mintha ténylegesen a felvételkor történt volna, pedig ez sokszor nem így van.

Ez az úgynevezett foley, vagyis zörejművészek mesteri munkájának eredménye.

Egy nagyon érdekes videót készítettek arról, hogy milyen zseniális módszerrel „csalják” bele a hangokat a filmekbe, amit egyszerűen nem szabad kihagyni!

Így készítik a filmes hangeffekteket!

A foley-technika a legendás mesterről, Jack Foley-ról kapta a nevét. A foley, azaz zörejművészek feladata, hogy minden a filmben látható mozdulathoz élethű hangot készítsenek egy stúdióban. Ehhez egyszerűen minden elképzelhető tárgyat, anyagot és felületet felhasználnak, hogy tökéletesen visszaadják az adott jelenetben látható és hallható dolgok hangzását.

hirdetes

A filmforgatáson használt mikrofonok első sorban a szereplők hangját rögzítik, de egy távolban elsuhanó autót már egyáltalán nem képesek „meghallani”. Ezért van szükség a különböző hangeffektek utólagos hozzáadására.

Ebben a videóban bemutatják, hogy egy egyszerű kisfilmhez milyen különböző módszereket használnak a zörejművészek. A végeredményről az ember képtelen lenne megmondani, hogy nem „valódi” hangokat hallott!

„A foley titkos világa”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vidéki wellness hotel

Csodálatos lehet pihenni a hétvégén és ehhez nincs is megfelelőbb helyszín, mint egy vidéki... Tovább

Tiszántúl

Tiszántúlnak szokás nevezni Magyarország azon részét, melyet a Tisza és az ország keleti... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek