hirdetes

Akik nélkül minden film néma lenne – a „zörejművészek” munka közben

emszi

Ha legközelebb filmet nézel, akkor fülelj jól mert semmi sem igaz, amit hallasz! Így képesek leutánozni minden hangot egy stúdió falai között!

Így készítik a filmes hangeffekteket!

A hangeffektek fontos részei a filmeknek, hiszen nagyban hozzájárulnak egy valósághű alkotás összképéhez. Legyen szó egy zipzár felhúzásáról, két szerelmes cuppogó ajkairól csók közben, vagy egy ajtó becsapódásáról, a hangeffektek teszik teljessé a filmeket.

Tudtad viszont, hogy a filmeket gyakran szinte „némán” forgatják le? Első sorban a szereplők párbeszédét veszik fel, mi mégis minden apró mozzanat hangját tisztán halljuk a kész alkotásban. De hogyan létezik, hogy a hangok, amiket hallunk, tökéletesen passzolnak az adott jelenethez? Minden lépés, minden egymáshoz dörzsölt ruhadarab, minden összekoccanó pezsgőspohár hangja olyan, mintha ténylegesen a felvételkor történt volna, pedig ez sokszor nem így van.

hirdetes

Ez az úgynevezett foley, vagyis zörejművészek mesteri munkájának eredménye.

Egy nagyon érdekes videót készítettek arról, hogy milyen zseniális módszerrel „csalják” bele a hangokat a filmekbe, amit egyszerűen nem szabad kihagyni!

Így készítik a filmes hangeffekteket!

A foley-technika a legendás mesterről, Jack Foley-ról kapta a nevét. A foley, azaz zörejművészek feladata, hogy minden a filmben látható mozdulathoz élethű hangot készítsenek egy stúdióban. Ehhez egyszerűen minden elképzelhető tárgyat, anyagot és felületet felhasználnak, hogy tökéletesen visszaadják az adott jelenetben látható és hallható dolgok hangzását.

hirdetes

A filmforgatáson használt mikrofonok első sorban a szereplők hangját rögzítik, de egy távolban elsuhanó autót már egyáltalán nem képesek „meghallani”. Ezért van szükség a különböző hangeffektek utólagos hozzáadására.

Ebben a videóban bemutatják, hogy egy egyszerű kisfilmhez milyen különböző módszereket használnak a zörejművészek. A végeredményről az ember képtelen lenne megmondani, hogy nem „valódi” hangokat hallott!

„A foley titkos világa”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bokod

Bokod: Bokod egy kisebb község Fejér megyében, azonban nem erről híres a település. Hanem a... Tovább

Flipper Múzeum

A Flipper Múzeum Budapest egyik legkedveltebb múzeuma, melyet érdekes módon a külföldiek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek