hirdetes

Hazánk egyik csodája: ezért olyan különleges Hollókő hangulata

CZs, ZH

A Nógrád megyében fekvő község szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján. A tradicionális építészet, a helyiek kedvessége, a palóc nyelvjárás, a gyönyörű kilátás mind-mind okot adnak arra, hogy ellátogassunk Hollókőre.

Hollókő hangulata

Hollókői vár legendája

A hollókői vár a 13. században épült. Legendája magyarázza a település nevét is, miszerint Kacsics András, a szomszédos földesúr az épülő várba zárt egy fiatal leányt. A lány dajkája az ördög segítségét kérte a kiszabadításhoz, aki fiait hollókként küldte a várhoz, hogy éjszaka elhordják a köveket, melyeket a kőművesek felépítettek. Mindezt addig folytatták, amíg a leány ki nem szabadult a vár fogságából. A legendának természetesen számos változata ismert. A várban található múzeumot áprilistól októberig megtekinthetik az érdeklődők.

Ófalu

A falu nagy részét 1909-ben tűzvész pusztította el, a ma is álló épületek a korábbiak maradványait felhasználva, vagy újként épültek. Hollókő Ófaluja igazán hangulatos, tradicionális palócházak ékesítik az utcákat. A házak hármas tagolásúak, jellegzetes díszítéssel és homlokzattal rendelkeznek. Bár az utca szintjén és a pincékben múzeumokkal és látnivalókkal találkozhatunk, az épületek máig lakóházként funkcionálnak. A faoszlopos tornácok, a zöldellő kertek, a macskaköves utcák páratlan látványt nyújtanak.

hirdetes

Népviselet

A hollókői népviseletet napjainkban is hordják a lányok, asszonyok jeles alkalmakkor. A gyönyörű palóc viseletek megtekinthetők a Palóc Babamúzeumban, ami óriási babagyűjteménnyel büszkélkedhet, hiszen közel 200 népviseletbe öltöztetett porcelán babát tekinthetnek meg a látogatók.

Falumúzeum

Az egykori lakóház, a mai hollókői Falumúzeum a templom közelében helyezkedik el. A lakóház belseje a múlt század elejét idézi, egy fiatal házaspár otthonát mutatja be, akik gyermekükkel és öregszülővel együtt élnek otthonukban. Ha Hollókőre látogatunk, érdemes kívülről és belülről is megvizsgálni a korhű házat!

hirdetes

Tájház és Postamúzeum

A Tájház 1977-ben épült a község és környéke hagyományainak megőrzésére. Az építészet és kultúra mellett a gazdálkodás is ide tartozik. A Postamúzeum a több megyére kiterjedő postahálózatot és annak fejlődését mutatja be a bélyegektől egészen a jellegzetes palóc tájakig.

Hollókői Vásár

A helyiek által rendezett hangulatos vásáron megismerkedhetünk az ott élők szokásaival, portékáikkal, finom süteményeket kóstolhatunk és közelről láthatjuk a palóc népviselet szépségeit is. Kézzel készített szappanokat, kézműves termékeket, sajtokat, és számos palóc különlegességet vásárolhatunk Hollókőn.

Nézd meg ezt a csodás galériát is, és győződj meg róla a saját szemeddel, hogy mennyire mesés hely is ez a Hollókő!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Halotti beszéd és könyörgés

Halotti beszéd és könyörgés: Az egyik legismertebb fennmaradt mű a múltból. A Halotti... Tovább

Fertőd

Fertőd Magyarország észak-nyugati részében található kisváros, melynek alig több, mint 3000... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás
X
Kövess minket facebookon!