hirdetes

Hangszerek magyar vonatkozásban – mivel zenéltünk akkor és most?

TK
Magyar hangszerek

Mivel zenéltek még régebben?


Előszeretettel használt hangszer volt még a köcsögduda. Nevét az adta, hogy a hangszert magát úgy készítették el, hogy egy használati tárgyukat, jelen esetben egy cserépfazekat – ritkábban edényt – egy disznóhólyagból, vagy bőrből készült membránnal kötöttek be. Ennek közepére egy nádcsövet rögzítettek. Ez magyarországan elsősorban a dunántúli területeken volt elterjedt.


Ez a membranofon hangszerek családjába tartozik, ami annyit tesz, hogy ezeknek a hangszereknek a hang forrását egy hártya biztosítja. Ezek akár összefüggésbe hozhatóak a dobbal, ugyanis ott is egy adott hártya biztosítja nekünk a hangok kiadását.


Itt is amennyiben nem használati tárgy adta a hangszer testét, a természet felé fordultak az emberek – ismét képbe került a lopótök, melyből tökmirlitont készítettek. Ennek tölcsér formája volt, melyet a lopótök fele biztosított, melynek elvékonyodó vége felé egy oldalnyílást készítettek, melybe beledúdoltak. A végére egy hártyát feszítettek, mely zizegtette a hangot.

hirdetes


Mi történik, ha a hangforrás maga a levegő?


Rengeteg hangszert tudnánk felsorolni manapság ebbe a kategóriába, gondoljunk csak a fúvós hangszerekre – példának okáért furulyákra, klarinétokra. Már két kategóriáról beszéltünk, úgyhogy érdemes megemlíteni, hogy a levegőhöz kötött hangforrású darabok gyűjtőneve az aerofon hangszerek. 


Biztosan Te is ismered a nádpikulát, melynek már neve is elárulja, miből készítették nagyszüleink. Ez egy egynyelves nádsípnak tekinthető, 6 vagy egy-két esetben 7 nyílás volt rajta megtalálható.

hirdetes


Érdemes még szót ejteni a tilinkóról, ami egy hangnyílás nélküli peremfurulya – egy cső, mely mindkét végén nyitott, leggyakrabban fűzfa lehúzott héjából készült. Ha az illető a cső peremére fújt, a másik végét nyitva hagyva, vagy éppen ujjal lezárva egy természetes hangsort tudott képezni.


Tehát, ahogy láthattuk, vannak összeköttetések a régi magyar népi hangszerek, illetve a ma használt darabok között, csupán sokkal egyszerűbben készítették el őket – viszont annál sokszínűbben. Ezeket a legtöbbször égtájakhoz lehet kötni. 
 

 

Te játszol valamilyen hangszeren?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Cseszneki vár

 A cseszneki vár a Bakony hegységben, a Győr és Zirc közötti 82-es főút mellett,... Tovább

Az ősmagyarok viselete

Az ősmagyarok viselete: Őseink ruházatukban az ázsiai ruhadarabokat hordták és azokat... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Retró
X
Kövess minket facebookon!