hirdetes

Hihetetlen méretekkel rendelkező darazsak jelentek meg Magyarországon!

Sz.F.

Ha nem láttam volna a saját szememmel ezt a hatalmas méretű darazsat, akkor biztos, hogy nem hinném el azt, hogy létezik, és Magyarországon van. Pedig így van, eddig csak a kisebb méretű darazsaktól volt félnivaló, most viszont egy egészen új faj jelent meg! 

Hihetetlen méretekkel rendelkező darazsak jelentek meg Magyarországon!

Te láttál már ilyen hatalmas darazsakat?

Már tavaly is megjelent egy-két példány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc környékén, mi viszont Budapest közelében élünk, és a hétvégén nagy meglepetésben volt részünk.  Bográcsoztunk éppen, majd amikor elkészült az étel, természetesen tálaltunk. Már majdnem befejeztük az ebédet, amikor is megjelent egy hatalmas darázs, én még soha életemben nem találkoztam ekkora méretekkel rendelkező példánnyal. Sajnos lefotózni nem tudtuk, mert a telefon éppen nem volt a kezünk közelében, mivel ebéd idején nálunk az a szokás, hogy a telefonokat jó messzire eltesszük.     

Elkergetni a darazsat meg sem mertük próbálni, tényleg nagyon nagy volt, nagyjából 4-5 centiméteres lehetett. Jöttek a találgatások azonnal, egyik rokonunk azt mondta, hogy biztosan tőrösdarázs, másik állította, hogy lódarázs, de jött természetesen a harmadik elmélet is, mely szerint egy mutáns darázsról van szó, amit nem régen hoztak létre. Az az igazság, hogy egyik változat sem annyira jó, leginkább azért, mert a legtöbb példány óriási, ez pedig elég nagy riadalmat okoz az emberek körében. 

Nálunk sem szeretik a repkedő rovarokat a család hölgy tagjai, amikor meglátták ezt az igencsak furcsa darazsat, egyből bemenekültek a házba, ki sem akartak jönni…Mindenesetre én nem vagyok biztos abban, hogy milyen fajta darazsat láttunk, azt viszont tudom, hogy nem szeretnék sűrűn találkozni velük. Most bemutatom nektek azokat a darázsfajtákat, amik már megfordultak Magyarországon, lehet, hogy köztük megtalálható az is, amivel hétvégén találkoztunk! 

hirdetes

Óriás tőrösdarázs

hirdetes

Az óriás tőrösdarázs vagy óriás-tőrösdarázs (Megascolia maculata) nem csak hazánk, de Európa legnagyobb darázsfaja is. Kontinensünk déli felén található meg főként. Sárga fejű nősténye a 40 mm-t is elérheti, a fekete fejű hím azonban kisebb (20 mm-). Homloka piros, potrohán négy sárga folt van, teste fekete. Lábai tüskések, szárnyai füstösek. Petéit a lemezescsápúak lárváiba helyezi.

Kifinomult érzékszerveivel pontosan megtalálja célpontját, a korhadt, például az orrszarvúbogár lárváinak ideális táplálékot jelentő tölgyfa kérgében tojócsövével átszúrja a háncs-, illetve farészt, az áldozat mozgásért felelős idegcsomóját lebénítja, így biztosítva táplálékot fejlődő utódjainak. Az óriás tőrösdarázs elpusztítása komoly büntetést, egyedenként 50 ezer forintos bírságot von maga után,hiszen védett fajról van szó. 

 

Ázsiai lódarázs

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) egyike a Kínában őshonos darázsfajoknak. A rovarok (Insecta) osztályán belül a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjéhezés a valódi darazsak (Vespidae) családjához tartozik. Franciaországban inváziós faj lett, miután 2004-ben egy szállítóhajóval érkezett oda. Azóta embereket, mézelő méheket támad meg rendszeresen és figyelmeztetések okává, híradások alanyává vált. Délkelet-Ázsiából származik, Indiában, Indokínában, Kínában, Jáván és az indonéziai Lombok szigeten őshonos. A nigrithorax alfaj már Franciaországban is megjelent (valószínűleg 2004 körül). A dolgozók körülbelül 3 cm hosszúak.

A Vespa velutina nigrithorax alfaj (amely Európában is előfordul) jellemzően sárga mintás, szárnyai sötétek, a tora fekete, potroha szintén feketés-sötétes árnyalatú. A potrohon egy narancssárga színű gyűrű található, amelybe egy fekete háromszög ékelődik. A királynő nagyobb, 3,5 cm-esre is megnőhet.[3] Egy évig él. Tavasszal minden királynő saját kolóniát alapít február és május között. Az ekkor lerakott petékből kelnek ki a fiatal dolgozók. Júniustól kezdve a kolóniát már a kifejlett dolgozók alkotják, végül a nyár végén kikelnek a hím és nőstény egyedek is. A nőstények (a leendő királynők) védett helyet keresnek maguknak, ahol áttelelnek, majd a következő tavasszal új kolóniát alapítanak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Puskás stadion

Puskás stadion: A magyar nemzet legnagyobb sportcélú létesítménye, mely először 1953-ban... Tovább

Füzéri várhegy

Füzéri várhegy: a Zempléni-hegységben épült a 18. században a meredek úton... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország