hirdetes

Ettől lesz tökéletes a házi kovászos uborka – Csupán 4 napra van szükséged!

ZH
kovászos uborka recept

A tökéletes kovászos uborka recept


Hozzávalók a tökéletes kovászos uborkához – 1db 5 literes befőttesüveg esetén


•    2 kilogramm fürtös uborka
•    2 csomag / csokor zsenge kapor
•    2-2,5 liter víz
•    2 nagy evőkanál só
•    30 dekagramm kenyér


A tökéletes kovászos uborka elkészítése


1.    Tegyük fel forrni a 2 és fél liter vizet, amibe már beletettük a sót, és amíg forraljuk a vizet, addig készítsük elő az uborkákat!
2.    Miután alaposan megtisztítottuk az összes hozzávalót, vágjuk le az uborkák végeit, és ellenőrizzük, hogy nem-e keserűek. Minden uborkát vágj be hosszában két oldalt, hogy a kovászos levet minden oldalából jól magába szívhassa.
3.    Ha már előkészítetted a befőttesüveget, akkor most a megmosott kaprot helyezd az üveg aljára. (ne az egészet, hagyj meg egy keveset az elsősorba)
4.    Ezt követően állítva helyezd bele az uborkákat az üvegbe szorosan egymás mellé, ezt könnyebb lehet megcsinálni, ha közben kicsit megdöntöd az üveget. Most vedd elő a megmaradt kaprot és az első sor uborka közé is helyezz be párat, majd jöhet a következő sor.
5.    Ha már felforrt a vizünk, óvatosan öntsük rá az uborkákra, úgy hogy a sós víz teljesen ellepje őket.
6.    Ezután tegyük az uborkák tetejére a kenyeret. A legjobb, ha hagyományos élesztésű félbarna kenyeret használunk hozzá, és azt is érdemes megemlíteni, hogy a szendvicskenyér nem alkalmas a kovászolási folyamathoz.

hirdetes
7.    Ha jól megtöltöttük az üvegünket, akkor már csak egy tányérral le kell takarnunk az üveg száját, és állítsuk egy edénybe úgy, hogy a kiforró lé oda csorogjon, ha kijönne az üvegből az erjedés során. A kifolyó folyadékot a későbbiekben mindig pótold az üvegben, hiszen az uborkák végei nem lóghatnak ki a vízből, mert attól megpuhulnak!
8.    A legjobb ha meleg, de árnyékos helyre helyezed az üveget a kovászolás idejére és ne ma tűző napra helyezed ki, így 4 nap alatt el is készül a tökéletes kovászos uborkád.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Július

Július: az év egyik legmelegebb hónapja, mikor is a népi hagyományok, a régies munkák,... Tovább

Tihanyi levendulás

Tihanyi levendulás: A tihanyi levendulás, a Tihanyi-félszigeten elterülő, Magyarország első... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!