hirdetes

Házi tejföl és túró készítése házilag- olcsón, egyszerűen, adalékmenetesen

VN

Mutatunk nagyon jó praktikákat ahhoz, hogy te is egyszerűen készíthess házi tejfölt, valamint házi túrót otthon. Ezekhez a receptekhez nem kell tapasztalt háziasszonynak lenned, ne aggódj, csak kövesd a lenti utasításokat, és már kész is lesz a házi tejfölöd, valamint házi túród

Olcsó házi tejföl és túró recept

Olcsó tejföl, olcsó túró?

Sajnos nekünk is feltűntek már a hűtő előtt állva, hogy mintha fele akkora adagokat mérnének sajtokból a régi árakon, a tejföl árakat kémlelve meg egyenesen lemondtunk róla, hogy karácsonykor káposzta legyen jó sok tejföllel az ünnepi asztalon.  Szóval magyaros ételeket, és túrós süteményeket enni lassan luxusnak számít, ha az ember a boltban szeretné hozzá beszerezni az lapanyagokat. És ez főleg így az ünnepek közeledtével okozhat gondot sok családnak. Pedig az igazán finom ételeknek a szíve-lelke sokszor éppen a tejföl, vagy a túró, úgyhogy ezt igazán nem hagyhatjuk! Pont ezért kerestünk egyszerű, házilag elkészíthető receptet túróhoz, és tejfölhöz. Nem kell semmi más az egészhez, mint néhány alapvető konyhai eszköz, és néhány liter friss házi tej, amit akár termelőktől, akár a piacról is könnyedén beszerezhettek. És a legjobb hír, hogy egy lépésben készíthetünk házi túrót, és tejfölt. A házi tejföllel és túróval azt is el lehet kerülni, hogy mindenféle ismeretlen betűt együnk meg a palacsinta töltelékében!

hirdetes

Házi tejföl és túró hozzávalói:

  • 3 l friss házi tej

(3 l tejből körülbelül 35-40 dkg túró és 2 dl tejföl várható, persze a tej minőségétől függ. Azonban az fontos, hogy friss házi, pasztőrözetlen tej legyen!)

Házi tejföl és túró elkészítése

  • A házi tejföl, és túró elkészítése nem bonyolult, első lépésként öntsük a tejet egy tiszta edénybe, amit egy tányér, vagy fedő segítségével le tudunk takarni. Tökéletes erre a célra az a szélesszájú üveg,amiben nyáron a kovászos uborka készült, csak alaposan át kell mosni előtte! Egy ilyen átlátszó üvegben ugyanis könnyen nyomon lehet követni a folyamatot, hogy mi történik a tejjel, hogy áll az altatás.
  • Jellemzően 2-3 nap kell a telnek, mire megalszik. Ehhez kell egy kis rutin, hogy ezt meg lehessen állapítani, idővel mindenki érezni fogja ezt. Az üvegedényben könnyen észre lehet venni, hogy szétváltak a komponensek.
  • Ha ez megtörtént, akkor a tetejéről egyszerűen le lehet kanalazni a tej fölét, azaz a házi tejfölt, és már kész is van a káposztára való!
  • hirdetes
  • Azonban a tejföl elkészítésével még nem ért véget a folyamat, ugyanis még túrót is szeretnénk, ehhez pedig az üveget egy nagyobb lábasba kell állítani, majd vizet önteni mellé. Ezt kis lángon elkezdjük melegíteni, ugyanis a fehérjék már 40 fokon elkezdenek kicsapódni, denaturálódni. Ezért lassan szabad csak melegíteni, kézzel ki lehet tapintani, hogy mikor jön el az a pont, amikor már az üveg felső része is átmelegedett. Ehhez kel némi türelem, és ha átmelegedett is csak lassan szabad megkeverni.
  • Ezután jön a csöpögtetés, ehhez pedig ritka szövésű szövetet terítünk a tésztaszűrőre (mondanunk sem kell, hogy tisztának kell lennie), és a szűrőt egy fazékra helyezzük, ráöntjük a jól átmelegedett, majd lehűtött aludttejet. Addig hagyjuk csöpögni, amíg csöpög, ha kell egy éjszakán át. Kész ois a házi túrónk. 
  • A fazékban összegyűlő savót jól behűtve megisszuk.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rippl-Rónai József

Rippl-Rónai József: Rippl-Rónai József magyar festő- és grafikusművész, a 19. század egyik... Tovább

Sió

Sió: A nagy magyarországi folyók egyike. A Sió vagy Sió csatorna jelentős folyó a... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Hírek Magyarország
X
Kövess minket facebookon!