hirdetes

Ma 15 éve történt a hejcei tragédia, nyilvánosságra hozták a titkos jegyzőkönyvet

VN

„Negyvennyolcan voltak az első információk szerint annak a szlovák katonai repülőgépnek a fedélzetén, amely a Borsod megyei Hejce közelében zuhant le lakatlan területen csütörtök este; a katasztrófának egy túlélőjéről lehet tudni.”- hangzott a hír ma 15 éve, azaz 2006. január 19-én. Biztosan ti is emlékeztek erre a szörnyű esetre, nézzük mit lehet tudni róla, mik derültek ki a katasztrófával kapcsolatban az eddig eltelt 15 éveben!

Hejcei tragédia információk

Mi történt pontosan Hejcnél?

2006. január 19 egy igazi sötét nap a Szlovák Légierő számára, ugyanis a Szlovák Légierő An–24-es repülőgépének 2006-os katasztrófája a független Szlovákia történetének eddigi legnagyobb légi szerencsétlensége volt. Mi történt pontosan ezen a napon? Az érintett repülőgép Koszovóból hazatérő szlovák békefenntartó katonákat szállított Szlovákiába, amikor 2006. január 19-én Magyarország északi részén, Hejce és Telkibánya községek között lezuhant. 

A Hejcei szerencsétlenség

hirdetes

A fedélzeten tartózkodó 43 fő (a 8 fős személyzet és 35 fő utas) közül csupán egyetlen egy élte túl a balesetet. A repülőgép a Priština nemzetközi repülőtérről indult, úticélja a Kassa nemzetközi repülőtér volt. A repülőgéppel helyi idő szerint kb. 20.39-kor veszítette el a kapcsolatot a légiirányítás. A 700 m magasságú Borsó-hegynek ütközött. Az egészben a legtragikusabb, hogy a repülőgép lezuhanásakor mindösszesen 20 km-re volt a kassai úticéljától, ami egyébként a baleset időpontjában a kassai légiirányító központtal volt kapcsolatban. A repülőgép lezuhanása előtt a Borsó-hegyen 800 m-es hosszúságban és 30–40 m-es szélességben letarolta a fákat, ezt követően pedig a földbe csapódott, ahol darabjaira szakadt, kigyulladt és kiégett. A repülőgép roncsai 1800 m²-es területen szóródtak szét, a hideg idő, és a helyszín nehéz megközelítése méginkább nehezített a mentést, amit a szlovák hatóságok kezdtek meg. 

hirdetes

Hogy mindezt hogyan élte túl, azaz egyetlen ember, és mi történt ezen a sötét napon? A következő oldalon mutatjuk meg! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debreceni mézeskalács

Debreceni mézeskalács: Debreceni mézeskalács számtalan formában és méretben készül pirosra... Tovább

Bory-vár

Bory-vár: A Bory-vár egy különleges épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Történelem