hirdetes

A NASA sikeresen fölszállított egy kis helikoptert a Marson

TK

Történelmi pillanathoz érkeztünk a héten, amikor is a NASA sikeresen fölszállított egy kisebb helikoptert, egy drónt a Marson. A NASA az idegen bolygón az irányított repülést, amely a történelem során páratlan, hétfőn hajtotta végre. Mostani cikkünkben erről a mérföldkőről számolunk be.

A NASA kisebb helikoptert szállított fel a Marson

Az Ingenuity-nek nevezett marsi drón sikeresen teljesítette küldetésének első részét április 19-én, amikor felemelkedett a marsi talajról, igaz ez a repülés kevesebb, mint egy percig tartott, mégis a NASA ezzel bemutatta az első, irányított repülést egy másik bolygón.


Ennek megerősítése a Mars egyik műholdján keresztül történt, ami továbbította a helikopter adatait a Földre. A közvetített felvételen látszik, hogy a drón nagyjából 3 méter magasra felszáll, lebeg egy pár pillanatig, megközelítőleg 96 fokban elfordul, ezután ismét lebeg egy rövidebb ideig, majd visszaszáll a talajra. Összességében 40 másodperces repülésről beszélhetünk.

 

 

hirdetes

Ezt a repülést itt tekinthetitek meg:


A NASA ugyanakkor ennél a pár percnél tovább tartó, kalandosabb repüléseket ígér a napokban.


A helikopternek már az lesz a feladata, hogy minél magasabbra és minél messzebbre jusson a Marson. Ennek az is a célja, hogy a későbbiekre nézve tesztelje a szerkezet kapacitását.


A pici forgószárnyas jármű nem mellesleg a Perseverance Mars-járóval érkezett meg a már említett bolygóra még február közepén. A drónt a szerkezete „hasára” rögzítve szállította a már említett Mars-járó, viszont csak az utóbbi napokban választotta le magáról, hogy folyamatosan képes legyen magába gyűjteni a napenergiát. Ezzel az energiával lett biztosítva a pici helikopternek a fel-, illetve leszállása.

hirdetes


Erre pedig hétfőn, amerikai keleti parti idő szerint hajnal 3 óra 30 perckor került sor. Arról viszont, hogy ez a küldetés sikeres volt-e, a NASA csak órákkal később szerzett tudomást.


„Most már elmondhatjuk, hogy az emberek egy másik bolygón reptettek egy forgószárnyas járművet” mondta MiMi Aung, a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) projektmenedzsere a kaliforniai Pasadenában. 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Baja

Baja: Baja város Magyarország déli részén, a Duna bal partján. Nem egészen 40 000 ember... Tovább

A téliszalámi

A téliszalámi. Hungarikum. Az igazi téliszalámi Pick Márk által a XIX. század végén... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld