hirdetes

Hogy mondjuk ki helyesen? Ezek a külföldi ételek, amiket a legtöbben félremondanak

TK
Cordon Bleu

4.    Latte macchiato


Az eredetileg olasz kávé nevének a jelentése foltos tej. Ennek oka, hogy a meleg tej, illetve a krémes tejhab találkozásukkor szétválnak – erre szokás ráfőzni egy adag eszpresszót. Ezt az ellenálhatatlan kávés finomságot mégis nehezebb kimondani, mint gondolnánk – hiába ejtjük ki több cs-vel, attól még nem lesz helyes. Eredendően kiejteni „látte mákkjátó”-ként kell.


5.    Sorbet


Ki ne ismerné a melegebb napokat szebbé tevő, friss vagy fagyasztott gyümölcsből készített jeges édességet? Bár hasonló a fagyihoz, de ez egyáltalán nem tejjel és tojássárgájával készül, hanem vízzel – épp ezért is számít sokkal könnyedebb finomságnak a nyári időszakban, arról nem is beszélve, hogy egyébként kalóriatartalma és zsírtartalma a víz miatt elenyésző, valamint tejallergiások is nyugodtan fogyaszthatják. Elnevezését tekintve valamilyen okból kifolyólag hazánkban szörbet vagy sörbet néven terjed el, mégis helyes kiejtése igazából „szorbé”.

hirdetes


6.    Bruschetta


Az olaszoktól származik – ez az előétel eredetileg csak egy pirítós volt, fokhagymával megkenve, valamint olívaolajjal meglocsolva. Később ehhez adták hozzá az egyre több feltétet, elsősorban a paradicsomot, illetve a töménytelen mennyiségű bazsalikomot. De hogyan kell kiejteni? „Bruszketta”.


7.    Cointreau


Híres, francia narancslikőr, melyet általában apéritifként fogyasztanak, emésztéssegítő hatású – de számos koktél alapját is képezi. Ezt a bonyolult leírású megnevezést már számtalanszor hallhattuk koántró, kántró, kointró kiejtéssel, mégis a megoldás egy nazális E és Á lesz majd. Helyesen „koá/entró”-ként kell kimondani.

hirdetes


8.    Crème Brûlée


Cikkünk nagy részét, mint látjuk a francia ételek teszik ki – melyek közül a soron következő isteni desszert sem hiányozhat. Ammenyiben érdekel, hogy mit takar elnevezése, azt magyarra talán „égetett krém”-nek fordíthatnánk. Az édességet a benne található lágy vaníliakrém, illetve a roppanós karamellréteg teszik tökéletessé – de egyáltalán nem bonyolulttá. A visszafelé dőlő ékezet miatt a finomság kiejtése „krem brülé”.

Te helyesen szoktad kimondani az említett ételek neveit?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar operett

Magyar operett: a magyar operett messze földön híres. A magyar operett első sorban Kálmán... Tovább

Baranya megye

Baranya megye országunk déli, dél-nyugati csücskében található. Délről Horvátország... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Külföld
X
Kövess minket facebookon!