hirdetes

Lesz hó, és ónos eső ezen a héten is? Mutatjuk, melyik nap kell különösen vigyázni!

VN

Megérkezett a tél, erre idén nem lehet panasz. Volt minden, ami a téllel együtt jár: hó, ónos eső, fagyok – és persze az ezzel járó közlekedési problémák is megjelentek november első, december utolsó napjai. Vajon így folytatódik tovább december. Milyen idő lesz a héten? Mutatjuk az OMSZ pontos időjárás előrejelzését!

heti időjárás december eleje 2023

Várható időjárás hétfőn

Az északkeleti tájakon javulnak a látási viszonyok, valamint a rétegfelhőzet kiterjedésefokozatosan csökken, de lesznek olyan helyek, ahol tartósan megmarad. Máshol a derült, napos időt követően nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Számottevő csapadék nem lesz, legfeljebb északkeleten fordulhat elő néhol hószállingózás. A déli, délkeleti szél az Észak-Dunántúlon megélénkül, helyenként meg is erősödik. A hegyekben viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul, a tartósabban borongós északkeleti tájakon mérhetjük az alacsonyabb értékeket. Késő estére többnyire -5 és 0 fok közé hűl le a levegő.

Várható időjárás kedden

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a Dunántúlon lehetnek kevésbé felhős, napos időszakok. Napközben az Északi-középhegység térségében előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, másutt nem várható csapadék. Estétől viszont nyugatra csapadékzóna érkezik, melyből északnyugat felől egyre nagyobb területen havazás valószínű, eleinte azonban vegyes halmazállapotú csapadék és eső is előfordulhat. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a keleties irányú szél. A maximum-hőmérséklet -1 és +7 fok között várható, északkeleten lesz hidegebb, délnyugaton pedig enyhébb az idő.

Várható időjárás szerdán

Általában borult idő valószínű, de a nap első felében keleten, északkeleten még vékonyabb, szakadozottabb lehet a felhőzet, arrafelé a nap is kisüthet. Délutánig még inkább csak a Dunántúlon, majd később már keletebbre is többfelé lehet számítani csapadékra. A jellemző csapadékforma nyugat felé haladva inkább a hó, kelet felé haladva pedig az eső lehet, de idővel ott is vegyes halmazállapotba, majd hóba vált a csapadék. Az északkeleti országrész ugyanakkor csapadékmentes maradhat. Az északkeleti, északi szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet általában -3 és +2 fok között alakul, de a kevésbé felhős, fagyzugos északkeleti tájakon ettől pár fokkal alacsonyabb értékeket is mérhetnek. Kora délutánra 0 és +8 fok közé emelkedhet a hőmérséklet, nyugaton várhatóak a fagypont körüli maximumok, míg keleten enyhébb lesz a nappal.

hirdetes

Várható időjárás csütörtökön

Nyugat felől lassan fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet és egyre nagyobb területen süthet ki a nap. Keleten ugyanakkor végig borult marad az ég. Többfelé fordulhat elő csapadék, hó, havas eső, eső egyaránt, folyékony halmazállapot azonban inkább már csak keleten fordulhat elő. Nyugat felől fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati, északi szél többfelé megélénkül, néhol időnként meg is erősödik. A minimum-hőmérséklet általában -3, +4 fok között várható, de a hóval borított tájakon több fokkal hidegebb is lehet a hajnal. Kora délután -1, +6 fok közötti értékeket mérhetnek.

hirdetes

Várható időjárás pénteken

A ciklon felhőzete kelet felé elvonul, ám mögötte nagy területen képződhet köd, illetve rétegfelhőzet, mely napközben sokfelé tartósan meg is maradhat. Egyes körzetekben, azonban napközben felszakadozik a rétegfelhőzet, így ezeken a tájakon több órára kisüthet a nap. Délnyugat felől emellett újabb felhősödés kezdődhet. Érdemi csapadék nem valószínű, néhol fordulhat elő gyenge vegyes halmazállapotú csapadék. Gyenge vagy mérsékelt marad a keleties irányú légmozgás. A minimum-hőmérséklet általában -5 és +2 fok között alakul, de a hófödte tájakon -10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála. A maximum -3 és +6 fok között valószínű, a tartósan borult tájakon lesz a hidegebb.

Várható időjárás szombaton

Borult párás és kevésbé felhős, napos területek egyaránt lehetnek. Helyenként előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék, érdemi mennyiség esélye délnyugat felé haladva növekszik. Az északkeleti, keleti irányú szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A hajnali -6, +1 fokról délutánra -2 és +6 fok közé melegedhet a levegő, a tartósan borult tájakon maradhat egész nap fagypont alatt a hőmérséklet.

Várható időjárás vasárnap

Borult párás és kevésbé felhős, napos területek egyaránt lehetnek. Helyenként előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék, érdemi mennyiség esélye délnyugat felé haladva növekszik. Az északkeleti, keleti irányú szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A hajnali -6, +1 fokról délutánra -2 és +6 fok közé melegedhet a levegő, a tartósan borult tájakon maradhat egész nap fagypont alatt a hőmérséklet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hévízi-tó

Hévízi-tó: A Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület első számú látványossága a... Tovább

Szentgáli Kőlik-barlang

Szentgáli Kőlik-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek