hirdetes

Hazánk egyik legidősebb temploma: Hévízgyörki Öregtemplom

VN

Én magam is mindig megdöbbenek, hogy hazánkban mennyi csodaszép hely van. Kerül-fordul az ember az ország különböző pontjain, és ha van egy kis szerencséje, helyi idegenvezetője, akkor olyan csodás helyekre bukkanhat, mint az ország egyik legidősebb temploma, a sok-sok évvel, korszakkal ez előttről származó Öregtemplom, ami Hévízgyörk egyik féltve őrzött kincse.

Hévízgyörki Öregtemplom látogatása

A Hévízgyörki Öregtemplom

Hévízgyörk elsőre talán nem mond túl sokat, de ez egy aprócska település, ami Budapesttől csupán egy nagyobb karnyújtásnyira található, egészen pontosan az Aszódi járásban. Mindössze 35 kilométert kell megtennünk fővárosunktól, és ebbe a tündérien szép, apró településre csöppenünk, ami már az egész őskortól, a középkoron át lakott volt, és ennek nyomai még ma is észrevehetőek a községben. Például az Öregtemplom formájában. Ez Hévízgyörk legrégebbi katolikus temploma, és egyben hazánknak is az egyik legrégebbi temploma, aminek első okleveles említése egészen 1472-ből származtatható. A templom egy kis darab a múltból – letisztult, csodaszép, ránézve szinte megáll az idő, ráadásul a környéke is nagyon hangulatos. A kúszó szőlőtőkék még hangulatosabbá teszik a fehérre meszelt templomot.

Hévízgyörki Öregtemplom  felfedezése: Hévízgyörki Öregtemplom megközelítése

A Hévízgyörki Öregtemplom története

A Hévízgyörki Öregtemplom nem mindig volt katolikus templom, korabéli feljegyzések szerint 1600-ban református egyházként üzemelt, az írásos feljegyzések szerint arra lehet következtetni, hogy valamikor 1662 és 1666 között került ismét a katolikusok birtokába. Rengeteg korabeli feljegyzésben említik, amikből például az is kiderül, hogy négyszögű kövekből épült, tornya szögletes, és az északi oldalán sekrestyével bővített templom található. 1733-ból lehet találni egy olyan írásos dokumentumot, amiben a templom helyreállításáról beszélnek, és amiben leírják, hogy a templom Bag filiájaként azaz leányegyházaként működik. 1746-ban nevezték meg először a templom ma is elismert védőszentjét, Szent Mártont.

hirdetes

A Hévízgyörki Öregtemplom szomorú eseményei

Bár az Öregtemplom ma csodaszép pompában áll, és tekinthető meg, azért szomorú események is történtek vele – ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy több 100 éve áll. Az első ilyen szomorú eseményre 1771-ben került sor, amikor is villámcsapás érte a templom magasan álló tornyát. Ezt a problémát végül a hajdani Grassalkovich Antal özvegye Klobusiczky Teréz rendezte: a leomlott részt téglából falaztatta vissza, így a 18 századra újra használhatóvá vált a templom. 1924-ben azonban újabb nagy vihar csapott le, ahol annyira megrongálódott az Öregtemplom, hogy alkalmatlanná vált mise tartására, ezért új templom építésére szánták el magukat Hévízgyörkön, ehhez pedig szerették volna a templomot lebontani, hogy építőanyagnak használhassák, de szerencsére ez nem történt meg. A II. világháborúig folyamatosan használták a templomot, de ekkor is hatalmas sérülés keletkezett rajta. 1985-ben kezdték el felújítani, 1988. november 13-án Szent Márton napját követő vasárnapon szentelték fel. 

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

2014-es választások

 A rendszerváltás utáni hetedik országgyűlési választást Magyarországon 2014. április... Tovább

Zsolnay porcelán

Zsolnay porcelán: Hungarikum. A Zsolnay márkanév a hagyomány, az egyediség, a művészi érték... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás