hirdetes

Hazánk egyetlen meleg vizű patakján, a Hévízi-csatorna télen is evezhető

A Hévízi-tavat azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom.  Hazánk egyik igazi kincse, és szimbóluma is. Bizonyítottan gyógyító hatással bír, csodaszép a környezete, igazi idilli hely, ahol tényleg fel lehet töltődni, pihenni, és rehabilitálódni is. Nemcsoda, hogy megannyi külföldi kiránduló is felkeresi a helyet. De a mellette található Hévízi-csatornát már sokkal kevesebben ismerik, pedig egy igazi kincs.

Túra a Hévízi-csatornán télen

A Hévízi-csatorna

A Hévízi-csatorna, vagy ha jobban tetszik Hévíz-patak, Hévízi-folyás, Hévízi-lefolyó, Meleg-ér, Hévízi-árok, a Hévízi-tó vízelvezető folyása. A Hévízi-csatornán a Hévízi-tó vízkészlete gyorsan, néhány nap alatt teljesen kicserélődik. Ez a víz egy 10-12 m szélességű csatornán keresztül folyik le a tóból, majd 13 km megtétele után a Zala-folyóba ömlik, de csak miután az Ingó-berek nádasa megszűrte. A Hévízi-tóból kilépő meleg víz egyedi életkörülményeket teremt a csatornában, ami mind Magyarország, mind Európa-szerte egyedülálló. A trópusi folyókra emlékeztető élővilágot, környezetet a horgászok, fürdőzők, és evezősök is nagyon kedvelik.

Vízitúra a Hévízi-csatornán

A Hévízi-tó vize még a legnagyobb téli fagyokban sem hűl le annyira, hogy ne lehessen benn egy kellemeset mártózni. Így nem meglepő, hogy a gyógyvizet elvezető csatorna vize is kellemes hőmérsékletű még télen is. Éppen ezért igazi paradicsom ez telente a kajakosoknak, és kenusoknak, mert nagyon kellemes evezős túrán lehet itt részt venni az év minden napján. Varázslatos érzés a téli mesevilág közepén evezni, ami a legnagyobb mínuszokban sem fagy be, és csodálni a megannyi tündérrózsát. Még nyáron a fürdőzőké a főszerep, addig a hidegebb időkben az evezők veszik át a terepet.

hirdetes

Amit a Hévízi-csatornán való evezésről tudni kell

A Hévízi-csatornában folyó víz hőmérséklete még a legzordabb téli napokon is 22-25 fok körül van, de azért nem árt melegen öltözni, és termoszban teát, kakaót, forralt bort csomagolni. Bár az igazán bevallásosok meg is szoktak mártózni, mi inkább a réteges öltözködést javasoljuk. A csatorna hossza körülbelül 13 km, amelyből az evezhető rész 10 km.  Sok helyen sekély, az alja többnyire iszapos, sodrása általában elhanyagolható. Több védett faj is megtalálható errefelé, de a növények gyűjtése és az állatok zavarása tilos, valamint a növényfoltokat ki kell kerülni a hajókkal. 

hirdetes

Téli vízitúra a Hévízi-csatornán

Fontos tudni, hogy vízitúra csak2020. október 31-től (szombat) 2021. március 15-ig (hétfő) terjedő időszakban folytatható. A túra kezdő és végpontján, valamint a pihenőhelyen mobil WC-k kerülnek kihelyezésre erre az időszakra. Azonban a Hévízi-csatornán a vízitúrázás engedély köteles tevékenység. Bárki, aki itt szeretne evezni be kell szereznie egy vízitúra igazolást, melynek ára 1000 Ft/nap/fő. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Géza fejedelem

Géza fejedelem: Géza – keresztségben kapott nevén István – magyar nagyfejedelem 972... Tovább

Komatálküldés

Komatálküldés: a húsvétot követő következő vasárnap,  fehérvasárnapon volt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!