hirdetes

Hévízi-csatorna télen a legszebb!

Sz.F., ZH

Magyarország számtalan mesés programot tartogat mindenki számára télen is, most bemutatjuk nektek az egyetlen hazai patakot, ami meleg vizű, és még télen is alkalmas az evezésre! 

Hévízi-csatorna télen, látogassatok el a Hévízi-csatornához télen is!

A Hévízi-csatorna bemutatása

Ez a környék nyáron is csodálatosan szép, tapasztaltuk, ugyanis egy teljes hetet töltöttünk el a Balaton déli partján, reggelente pedig átmentünk Hévízre, hogy egy kis termálvíz is érje testünket. A város területén találhatjuk a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógy tavat. A fürdőhely története már a történelem előtti korokba nyúlik vissza. A Hévízi-tó gyógyító hatása már – valószínűleg – a rómaiak által is ismert volt, erre utalnak a búvárok által az 1980-as évek elején a tóból gyűjtött pénzérmék és a tó környékén talált oltárkő.

A népvándorláskori leletek is arra utalnak, hogy az erre megfordult germán és szláv népesség is használta a tavat. Hévíz írásos említése első alkalommal egy 1328-ból származó oklevélben történik, amikor a települést locus vulgarites Hewyz dictus-ként említik. Az első tanulmány a tóról 1769-ben jelent meg, Szláby Ferenc munkája. A fürdő létrehozásában/kialakulásában fontos szerepet játszottak a Festeticsek, akiknek a birtokába a 18. század közepén került a forrás és környéke.

hirdetes

A fürdőélet felvirágozása legfőképpen gróf Festetics Györgynek köszönhető, aki céltudatosan építette ki a fürdőtelepet. Hévíz és környékén számtalan látnivaló vár mindenkire, télen és nyáron egyaránt, viszont van valami, amiről csak nagyon kevesen tudnak! 

A Hévízi-csatornán a Hévízi-tó vízkészlete – a tápláló források jelentős vízhozama révén – igen gyorsan, néhány nap alatt teljesen kicserélődik. A víz egy 10-12 m szélességű csatornán keresztül folyik le a tóból és 13 km megtétele után a Zala-folyóba ömlik, miután az Ingó-berek nádasa megszűrte.

A Hévízi-tóból kilépő meleg víz egyedi életkörülményeket teremt a csatornában, ami mind Magyarország, mind Európa-szerte egyedülálló. A trópusi folyókra emlékeztető növényflórát rendkívül gazdag halfauna egészíti ki, mely a környékbeli horgászok és természetbarátok kedvelt célpontjává teszi a csatornát.

                                                                

hirdetes

A csatornán rengetegen szerveznek téli evezést, nem véletlenül! Fantasztikus élmény a meleg vízen haladni, ami még a leghidegebb napokon sem fagy be, mivel eléggé meleg ahhoz, hogy ellenálljon a zord időjárásnak. A táj magával ragadó, a csatorna felett sűrű páraréteget láthatunk, körülöttünk pedig tündérrózsák terülnek el, amerre csak a szem ellát! A csatornában folyó víz hőmérséklete 22-25 fok közötti, a túra nem túl hosszú, biztosan nem fogtok elfáradni, inkább kellemes érzés lesz az izmoknak is! Ha akarunk, még meg is mártózhatunk a csatorna vízében! 

                                                                

Természetvédelmi okok miatt a nemzeti park csak december és május között ad engedélyt arra, hogy evezzünk a csatornán, szóval érdemes minél hamarabb kijelölnünk egy időpontot, és ellátogatnunk ide! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátraszentimre

Mátraszentimre: Legnagyobb hegységünk, a Mátra egyik legnagyobb településéről van szó... Tovább

Cseszneki vár

 A cseszneki vár a Bakony hegységben, a Győr és Zirc közötti 82-es főút mellett,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!