notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hévízi-csatorna - A Hévízi-csatorna lehetőségei, télen érdemes ellátogatni a Hévízi-csatornához

hirdetes

Hévízi-csatorna télen a legszebb!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Magyarország számtalan mesés programot tartogat mindenki számára télen is, most bemutatjuk nektek az egyetlen hazai patakot, ami meleg vizű, és még télen is alkalmas az evezésre! 

Hévízi-csatorna télen, látogassatok el a Hévízi-csatornához télen is!

A Hévízi-csatorna bemutatása

Ez a környék nyáron is csodálatosan szép, tapasztaltuk, ugyanis egy teljes hetet töltöttünk el a Balaton déli partján, reggelente pedig átmentünk Hévízre, hogy egy kis termálvíz is érje testünket. A város területén találhatjuk a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógy tavat. A fürdőhely története már a történelem előtti korokba nyúlik vissza. A Hévízi-tó gyógyító hatása már – valószínűleg – a rómaiak által is ismert volt, erre utalnak a búvárok által az 1980-as évek elején a tóból gyűjtött pénzérmék és a tó környékén talált oltárkő.

 

A népvándorláskori leletek is arra utalnak, hogy az erre megfordult germán és szláv népesség is használta a tavat. Hévíz írásos említése első alkalommal egy 1328-ból származó oklevélben történik, amikor a települést locus vulgarites Hewyz dictus-ként említik. Az első tanulmány a tóról 1769-ben jelent meg, Szláby Ferenc munkája. A fürdő létrehozásában/kialakulásában fontos szerepet játszottak a Festeticsek, akiknek a birtokába a 18. század közepén került a forrás és környéke.

hirdetes

 

A fürdőélet felvirágozása legfőképpen gróf Festetics Györgynek köszönhető, aki céltudatosan építette ki a fürdőtelepet. Hévíz és környékén számtalan látnivaló vár mindenkire, télen és nyáron egyaránt, viszont van valami, amiről csak nagyon kevesen tudnak! 

 

A Hévízi-csatornán a Hévízi-tó vízkészlete – a tápláló források jelentős vízhozama révén – igen gyorsan, néhány nap alatt teljesen kicserélődik. A víz egy 10-12 m szélességű csatornán keresztül folyik le a tóból és 13 km megtétele után a Zala-folyóba ömlik, miután az Ingó-berek nádasa megszűrte.

 

A Hévízi-tóból kilépő meleg víz egyedi életkörülményeket teremt a csatornában, ami mind Magyarország, mind Európa-szerte egyedülálló. A trópusi folyókra emlékeztető növényflórát rendkívül gazdag halfauna egészíti ki, mely a környékbeli horgászok és természetbarátok kedvelt célpontjává teszi a csatornát.

                                                                

A csatornán rengetegen szerveznek téli evezést, nem véletlenül! Fantasztikus élmény a meleg vízen haladni, ami még a leghidegebb napokon sem fagy be, mivel eléggé meleg ahhoz, hogy ellenálljon a zord időjárásnak. A táj magával ragadó, a csatorna felett sűrű páraréteget láthatunk, körülöttünk pedig tündérrózsák terülnek el, amerre csak a szem ellát! A csatornában folyó víz hőmérséklete 22-25 fok közötti, a túra nem túl hosszú, biztosan nem fogtok elfáradni, inkább kellemes érzés lesz az izmoknak is! Ha akarunk, még meg is mártózhatunk a csatorna vízében! 

                                                                

Természetvédelmi okok miatt a nemzeti park csak december és május között ad engedélyt arra, hogy evezzünk a csatornán, szóval érdemes minél hamarabb kijelölnünk egy időpontot, és ellátogatnunk ide! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
150 464
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
150 464
Közösség

Szótár

Csapatépítő tréning

Egy csapatépítő tréning jó esemény lehet ahhoz, hogy a cég munkatársai egy kicsit közelebb... Tovább

Bánki Donát

Bánki Donát: Bánki Donát magyar gépészmérnök, feltaláló és egyetemi tanár. Korának... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 155

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország