hirdetes

Híres magyarok, akikre büszkék lehetünk

LK

Magyarország temérdek világhírű név szülőföldje és hazája – rengeteg művész, tudós és híresség büszkélkedhet magyar felmenőkkel egy, vagy akár két ágon is. Íme néhány a legnagyobb, világhírű magyarok közül, akik nem csak a hazai, hanem a világtörténelemben is otthagyták a nyomukat.

Bemutatunk néhány híres magyart, akikre büszkék lehetünk!

Robert Capa (Friedman Endre)

Friedman Endre, közismertebb nevén Robert Capa a világ egyik leghíresebb háborús fényképésze. Endre fényképezőjével lencsevégre kapta az 30-as és 50-es évek közötti legnagyobb konfliktusokat, képei pedig ezen időszakok szimbólumaivá váltak.

1913-ban született zsidó családba, amikor Magyarország még mindig az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. Az 1930-as évek végén munkát keresett, de neve miatt senki nem akarta alkalmazni, ezért változtatta meg egy sokkal „amerikaibb” hangzásúra.

Gábor Zsazsa (Gábor Sári)

A művésznevén csak Gábor Zsazsa volt minden idők egyik legszebb hollywoodi színésznője. Elegáns, kecses kisugárzása mindenki megigézett, aki csak megpillantotta őt a vásznakon. Első sorban azonban nem TV-s vagy mozis teljesítményéről vált híressé – sőt, szerepeiről viszonylag kevesen is tudnak a mai napig.

Zsazsa főleg szerelmi élete miatt ékelődött be a köztudatba – kilencszer házasodott, amelyekből hét válással, egy pedig érvénytelenítéssel végződött. Utolsó férje Frédéric von Anhalt német üzletember volt, aki a végsőgik kitartott felesége mellett.

hirdetes

Harry Houdini (Weisz Erik)

Hallottál már a híres Weisz Erikről, minden idők leghíresebb szabadulóművészéről? Egészen biztos, csak éppen Harry Houdini néven. A legendás bűvész és mutatványmester magyar származású volt – 1874-ben született zsidó családba, akik még Erik gyerekkora során Amerikába költöztek. A fiú itt vált híressé Harry Houdini néven.

Bemutatunk néhány híres magyart, akikre büszkék lehetünk!

Leo Szilárd (Szilárd Leó)

hirdetes

Kevesen emlegetik Leo Szilárd fizikus nevét, aki történetesen magyar származású volt. A tudós 1989-ban született Budapesten. Az ő nevéhez fűződik többek között a nukleáris láncreakció, az elektronmikroszkóp és a ciklotron is.

Szilárd azonban talán leghíresebb munkája az atomreaktor szabadalmaztatásában nyújtott segítsége, és a Manhattan Projektben való részvétele volt.

Tommy Ramone (Erdélyi Tamás)

Egy szintén Budapesten született magyar világsztár Erdélyi Tamás, vagyis Tommy Ramone. Sok más külföldön híressé vált magyarhoz hasonlóan Tamás is zsidó családba született, akikkel együtt az 50-es években menekült el az országból Amerikába.

A lehetőségek országában aztán Tamás, azaz Tommy meg is ragadott néhányat – 1978-ig a világhírű Ramones együttes dobosa volt. 2014-ben hunyt el, epevezetékrákban.

Liszt Ferenc

Liszt Ferenc magyar zeneszerző, zongoraművész, karmester és zenetanár. Minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze, aki egyben a 19. századi romantika egyik legjelentősebb zeneszerzője.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Wass Albert

Wass Albert: a magyar irodalom egyik legvitatottabb alakja, sok fiatal kedvence mind a mai napig.... Tovább

Golyóstoll

Golyóstoll: az egyik legismertebb magyar találmány A golyóstoll a modern íróeszközök egyike.... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Magyar történelem