hirdetes

Hogyan maradjunk formában télen?

SZPONZORÁLT CIKK / REKLÁM

Attól még, hogy odakint hol a hópelyhek, hol a mínuszok repkednek, nem kell lemondani a mozgásról. Sokan tervezik azt, hogy akkor télen, hasonlóan a macikhoz, bebújnak a kuckóikba, aztán majd tavasszal előmásznak. Ám, aki szereti a mozgást, akinek igénye van az aktivitásra, biztos, hogy nem képes kiütni az életéből négy hónapot csak azért, mert az idő nem a nyári arcát mutatja. Szerencsére nem is kell sem barlang mélyére bújni, sem végképp elbúcsúzni a sportolástól, mert számtalan megoldás létezik, amiknek bármelyike megédesítheti a téli hónapok mozdulatlanságát, aktivitást csempészve azokba.

Téli sportok

Téli sportokra fel?

Az egyik logikusan kínálkozó lehetőség a téli sportok megismerése, megtapasztalása. Bár ezekhez többnyire el kell hagyni hazánk határait, de még így is megéri rááldozni az időt, energiát. A korcsolyázás talán az egyetlen kivétel, mert a nagyvárosok többnyire rendelkeznek saját csarnokkal, ami a tél ideje alatt bárki számára igénybe vehető. Viszont igaz, ami igaz, hogy ezek a variációk nem tartoznak a pikk-pakk megvalósítható fajták közé, pláne, ha még utazás is színesíti a helyzetet.

A másik gond, ami miatt sokan elpártolnak ennek az ötletnek a megvalósításától, az, hogy félnek a téli sportoktól, mert a csúszós talajt sem lécen, sem korcsolyában, sem sehogy nem érzik biztonságosnak. Aki retteg, miközben próbál lazítani, annak ez nem fog sikerülni, lévén e két érzés ellentétes egymással. Annak tehát jobb más utat keresni, olyat, ami semmiféle negatív érzelemmel nem tölti el.

Otthon is kialakítható egy kisebb konditerem?

Miért is ne? A https://sportano.hu/fitness-es-edzoterem oldalon található gépek kivétel nélkül arról tanúskodnak, hogy ez nem is olyan légből kapott ötlet, és főleg abszolút nem megvalósíthatatlan. Már néhány súlyzóval is megkezdődhet egyébként az otthoni edzésmunka, nem kell rögtön kardió gépek beszerzésében gondolkodni, de ha ez az álom, ez a cél, akkor ez is egyszerűen tető alá hozható.

hirdetes

Azzal mindenképpen érdemes számolni, hogy az otthoni mozgás kizárólag belső indíttatásból működhet. Így mindenképpen olyan sportot célszerű választani, ami lelkesedést vált ki, ami képes arra, hogy újra, és újra invitálóvá váljon. Ez a szürke hétköznapokban nem olyan egyszerű feladat, mert amikor a kezdeti lelkesedés alább hagy, akkor nehéz felvenni újra a fonalat. De nem lehetetlen.1

Éppen ezért ne a kapkodós nagybevásárlással kezdjünk, azaz ne azokat a felszereléseket vegyük meg, amiket mondjuk az influenszerek ajánlgatnak. Sokkal fontosabb, hogy tapasztalatból vásároljunk, azaz olyan edzőtermi dolgokat szerezzünk be, amelyek valóban segítik az otthoni edzésünket. Az átgondolt döntések meghozatala itt ugyanolyan fontos, mint a formánkhoz, edzettségi állapotunkhoz és testsúlyunkhoz illeszkedő edzésterv összeállítása.

hirdetes

Kardió vagy súlyzós edzés?

Az örök dilemma itt is megjelenik, pedig valójában ez már csupán túlbonyolítás. A fő kérdés, hogy személyesen mik azok az aktív tevékenységek, amik vonzóak, motiválóak? Ezek közül célszerű otthonra válogatni, mert ezek azok, amik a későbbiekben is megbízható alapként szolgálhatnak. Hiába mondják a guruk azt, hogy súlyzós gyakorlatokat kell végezni, ha ez egyelőre nem szimpatikus. Ráadásul ezek esetében a szabályos kivitelezés kulcsfontosságú, ami egyedül nehezebben kontrollálható. A kardió mozgás ebben a tekintetben kevesebb fejtörést okozhat, s ha egyénileg amúgy is vonzó, akkor felesleges tovább gondolkodni. A szobabicikli, a futópad, a lépcsőző, vagy az elliptikus tréner mind helyet kaphatnak az otthoni környezetben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Budapest

Budapest Magyarország fővárosa, mely Pestből és Budából áll.Lakossága nagyjából 1,7... Tovább

Bánki Donát

Bánki Donát: Bánki Donát magyar gépészmérnök, feltaláló és egyetemi tanár. Korának... Tovább

Tovább a lexikonra