Hókifli készítése

Készítsd el te is a nagyi kedvencét – Hókifli recepttel!

Sz.F.

Drága jó nagyikám nagyon szerette ezt a finomságot, ráadásul bizton állítom, hogy ő készítette a legtökéletesebb hókiflit az egész világon. Készítsétek el ti is ezt a különleges süteményt, remélem, hogy szeretni fogjátok! 

 

Készíts isteni hókiflit

Tisztán élnek bennem az emlékek még mindig, drága jó nagymamám annyira szerette a hókiflit, hogy arra nincsenek szavak! Akkoriban viszont még az volt a szokás, hogy az ilyen sütemények csak ünnepek alkalmával készült, ő pedig alig várta a karácsonyt. Ahogy elkészült a kedvenc sütije, neki is esett és szinte megette az összeset, annyira aranyos volt!

Most megmutatom nektek a tökéletes receptet, fogadjátok sok-sok szeretettel! Előtte azért elárulom nektek, hogy a hókifli azon édességek közé tartozik, amik képesek függőséget okozni, ez is egy olyan finomság, amiből sose lehet eleget készíteni és enni. 

Hozzávalók: 25 dekagramm házi zsír, 2 dekagramm élesztő, 50 dekagramm finomliszt, 8 dekagramm porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, egy csipet só, 1,5-2 deciliter tejföl.

Elkészítés

25 dkg házi zsírt 10-15 percig jó habosra kikeverni, ekkor finom selymes állaga lesz, belemorzsolni 2 dkg élesztőt és ezzel is jól elkeverni. 50 dkg finomlisztet átszitálunk, hozzáadunk 8 dkg porcukrot és 1 csomag vaníliás cukrot egy csipet sót. Ezt is összekeverjük, és apránként hozzáadjuk a zsíros keverékhez, felváltva 1,5-2 dl tejfölt adagolva hozzá. Egy sima selymes tésztát kapunk, majd egy éjszakát a hűtőbe pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és megtöltjük.

Tölthető mákkal, dióval, gesztenyével és szilvalekvárral. Mi a két utóbbit szeretjük. Lehet félbehajtva papucsot formálva, vagy kifli formájúra. Előmelegített sütőben takarékon aranysárgára sütjük. Gyorsan sül, mert vékony a tészta! Azon melegében vaníliás porcukorba megforgatjuk, és már kész is vagyunk! Jó étvágyat hozzá mindenkinek! Próbáljátok ki minél hamarabb, és ne csak karácsony idején fogyasszátok, mivel tényleg isteni finom, biztos vagyok abban, hogy imádni fogjátok, ahogyan mi is szeretjük! 

Forrás: Ketkes.com, fotó: Wikimédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar szürke szarvasmarha

Magyar szürke szarvasmarha: Hungarikumnak számítanak. Pontos eredete nem ismert, azonban nagy... Tovább

Puskás stadion

Puskás stadion: A magyar nemzet legnagyobb sportcélú létesítménye, mely először 1953-ban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Retró