hirdetes

Hol hallgathatsz szarvasbőgést, és mikor? Mesés helyeket mutatunk!

VN

Szarvasbőgést hallgatni – egyre népszerűbb tevékenység, amin nem is lepődök meg, hiszen ez egy valóban nagyon különleges őszi tevékenység. Na de mikor és hol lehet szarvasbőgést hallgatni? Mutatjuk!

Hol hallhatok szarvasbőgést?

Mikor lehet szarvasbőgést hallgatni?

Az ősz az erdőjárásra legalkalmasabb évszak, nem meglepő, hogy szarvasbőgést is ilyenkor lehet hallgatni. Szeptemberben több magyar erdő is megtelik a szarvasok bőgésének különleges hangjaival, amit ha elég kitartó vagy, és tudod, hogy hol keresd, te is megtapasztalhatsz. A szarvasbőgés időpontjáról azt kell tudni, hogy kora ősszel kell rá számítani, általában a bikák bőgése augusztus vége, szeptember eleje körül indul, és tart egészen szeptember végéig. Szakértők szerint ezt az időjárás is erősen befolyásolja, illetve az is, hogy milyen vidékeken fülelünk. a szakértők megfigyelései szerint egyértelműen kijelenthető, hogy a nyugati vidékeken korábban kezdődik ez a természeti jelenség, és hétről hétre, terjed egyre keletebbre. 

Miért ilyen felkapott a szarvasbőgés?

Manapság egyre több szarvasbőgés hallgató túrát szerveznek, lépten-nyomon találkozni lehet ilyen eseményekkel. Miért ilyen népszerű ez a szarvasbőgés, egyáltalán mit kell tudni az egészről? Azokban az erdőkben, melyekben szarvasok vannak, éjszaka tőlük hangos a vidék. De miért? A szarvasbikák adják ki ezt a jellegzetes hangot - amit egyszer mindenkinek hallania kell -, méghozzá azzal a céllal, hogy tereljék a szarvasteheneket, valamint hogy jelezzék, ők a falkavezérek, őket illeti a szaporodás joga. A szarvasbőgés gyakorlatilag egy verseny az egyedek számára. És igen, akár még viadal is alakulhat ki a szarvasbikák között, abban az esetben, ha két bika hasonlóan erős, és ugyanazt a nőstényt nézték ki, és hanguk ereje alapján nem ismerik el a másik felsőbbrendűségét. 

hirdetes

Hol hallható szarvasbőgés?

Napjainkban több olyan túrát is szerveznek, aminek direkt célja a szarvasbőgés hallgatása. Egyre nagyobb turisztikai erőforrást szánnak ennek a csodás természeti jelenségnek a bemutatására, amiből mi is profitálhatunk, hiszen sok helyen kaphatjuk el a szarvasbikák különleges hangját ősz elején. 

Hol hallható szarvasbőgés? Népszerű célpont a Gemenci erdő

Ha szarvasbőgést akarunk hallgatni, akkor a Gemenci erdővel nem lehet melléfogni. Itt jellemzően szeptember elején elkezdődik a szarvasbőgés, és több éjszakai túrát is szerveznek a különleges hangok kémlelésére. Szoktak különleges vízi túrákat is szervezni ebből a célból. De természetesen egyénileg is van értelme errefelé jönni, és vállalkozni a kihívásra, mert 

hirdetes

Hol hallható szarvasbőgés? Különleges célpont a Somló hegy

A Somló hegyet tartják a Balaton legkülönlegesebb Tanúhegyének, ami minden tekintetben más, mint a többi dombocska a Balaton körül. A Bakony és a Kisalföld között helyezkedik el a Marcal-medencében. Igazi különlegessége, hogy rendkívül gazdag az élővilága. A hegy minden oldaláról jól hallható a bőgés, és vannak remek pincék is mennyei somlói nedűkkel. 
Hol hallható szarvasbőgés? Hallgasd a Börzsönyben!
A Börzsöny csodaszép erdői is igazi kincsesbányának számítanak szarvasbőgés szempontjából! Tökéletes helyszín szarvasbőgés hallgatására a Börzsöny vonulatain belül Ipolytölgyes, Nagybörzsöny, és Kóspallag is! Jellemzően vannak itt vezetett túrák is, de egyedül is érdemes elindulni, persze csak a megfelelő felszereléssel! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára: alapítása gróf Teleki József, az MTA első elnöke... Tovább

Március 15

Március 15: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Belföld Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás