hirdetes

Májusban hőlégballonok lepik el Kaposvárt – 4 napos hőlégballon versenyt rendeznek

VN

Színes hőlégballonok lepik el az eget a május 23. és 26. között megrendezésre kerülő 43. magyar hőlégballon bajnokság alkalmával Kaposvár felett.

2024 hőlégballon verseny Kaposváron

Hőlégballon verseny Kaposváron

Nekem már ezer meg egy éve a bakancslistám élén szerepel, hogy elutazzak Kappadókiába, amit sokan csak a hőlégballonok földjének neveznek. Ha te is régóta álmodozol színes hőlégballonok látványáról, akkor neked sem kell Kis-Ázsiáig repülnöd, csak Kaposvárra ellátogatni május végén. Ugyanis négy napos hőlégballon versenyt rendeznek: színes hőlégballonok lepik el az eget május 23. és 26. között a magyar hőlégballon bajnokság keretiben, amelyet Rippl-Rónai Kupának kereszteltek el. Mind a 4 nap érdemes lesz az égre nézni, mert több hőlégballont is megpillanthatunk, sőt még izgalmas, az eseményhez kapcsolódó programok is lesznek, többek között megismerhetjük a hőlégballonozás tudományát, történelmét. 

Mit lehet tudni a hőlégballonozásról?

A hőlégballonok története izgalmas utazásra invitál bennünket vissza az időben, ahol a levegőnél könnyebb légi járművek koncepciója az emberi innováció és kíváncsiság csodálatos példáját nyújtja. A hőlégballonok fejlesztése nem csupán a repülés technikai vívmányát jelenti, hanem az emberi vágyat is, hogy felfedezze a föld feletti teret, és új perspektívákból szemlélje a világot. 

hirdetes
hirdetes

Az első hőlégballonok

A hőlégballonok története 1783-ban kezdődik Franciaországban, a Montgolfier testvérek, Joseph-Michel és Jacques-Étienne innovatív kísérleteivel. Ők voltak az elsők, akik sikeresen emelkedtek a levegőbe ember által készített léghajóval. Az első sikeres bemutatójukat egy báránynak, egy kakasnak és egy kacsának szállító ballonnal végezték, ami bizonyította, hogy lehetséges biztonságosan repülni a magasban. A Montgolfier testvérek sikerét követően, ugyanabban az évben, egy újabb jelentős mérföldkő következett: az első ember szállítására képes hőlégballon repülése. Ez a ballon, amelyet szintén a Montgolfier testvérek készítettek, lehetővé tette Jean-François Pilâtre de Rozier és François Laurent d'Arlandes számára, hogy az első emberek legyenek, akik hőlégballonnal repültek. Ez a repülés, ami Párizsból indult, a repülés történetének egyik meghatározó pillanata volt. Sokat fejlődött azóta a technológia, ami még ma is népszerű, ahogyan a versenyzés is mutatja. 

Ha már Kaposváron jártok, hogy megnézzétek a színes ballonokat, hagy ajánljam nektek a program mellett az egyik kedvenc éttermemet, amire én is csak egy véletlen miatt találtam rá. A Memoriae belvárosi étterem Kaposváron nemcsak a magas színvonalú kiszolgálással, és mennyei ételekkel, hanem a különleges atmoszférájával vett le a lábamról. Az étterem színvonala pont illik az eseményhez: színes a választék, a hely pedig elegáns. Mivel a belvárosban van, még egy Kaposvári séta mellett is kiváló program.  
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pesti Napló

Pesti Napló: 1850–1939. Politikai napilap volt Surányi József kiadásában. A lapot... Tovább

Alföldi piramisok

  Alföldi piramisok: A kunhalmok az alföldi táj sajátos formakincsei. Ezeket az 5-10... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Szórakozás Technológia Történelem Utazás