hirdetes

Február 25-26. – Nyitott istállók hétvégéje a Mátai Ménes istállóban a Hortobágyon

ZH

Nyitott kapukkal várják a látogatókat február 25-26-án a Mátai Ménes istállóiba és a szatmártelki juhhodályok, valamint a Pusztai Állatpark is! Lássuk a hétvégéi programokat a Hortobágyon!
 

Hortobágy programok 2023

Nyitott istállók hétvégéje 2023 – Hortobágy


Állat rajongók figyelem! Nyitott istállók hétvégéjét rendezik meg február 25-26. között a Hortobágyon, így ellátogathatunk a Mátai Méneshez, megcsodálhatjuk a szatmártelki juhhodályokat és rengeteg programon vehetünk részt a Pusztai Állatparkban!

2023. február 25-26. között, a nyitott istállók keretein belül a pásztorok és az állatgondozók vezetésével ismerkedhetünk meg a téli Hortobágy újszülöttjeivel, az idei csikókkal, szürke borjakkal, racka bárányokkal, mangalica malacokkal, valamint számos napos csibével, kecskegidával, szamár csacsikkal és kis kacsákkal és libákkal is.

A Hortobágyi Nyitott Istállók Hétvégéjét egy központi helyszínről, a Hortobágyi Csárdából indíthatjuk, ami egyben a túrák érkezési pontja is. A csárda 2023-ban most nyit ki először, természetesen az elmaradhatatlan cigányzene keretei között.

Nyitott Istállók 2023 – helyszínek:


Pusztai Állatpark kisállat simogatója

Ismerkedjünk meg a kicskacsákkal, libákkal és csibékkel a baromfi simogatóban, ahol egy szakvezető segítségével megtanulhatjuk a pelyhes fiókák közötti különbségeket teljesen testközelből, kézben tartva őket. A szakvezetés óránként indul, valamint büféről is gondoskodnak a látogatóknak.

A baromfik mellett kis kecskék, nyuszik, bárányok és még kis mangalica malacok is lesznek, de a kisborjókat és a fiatal csacsikat is megsimogathatjuk.

Az állatpark autóval és gyalog is megközelíthető, utóbbi viszont egy 1.5 km-es séta.

hirdetes

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság racka törzsállománya

Bárányokkal való ismerkedés a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság racka törzsállományánál, ahol egy juhász kalauzol el bennünket az apa és anyajuhok világába, hogy milyen jegyek alapján tudjuk őket megkülönböztetni a kosokat a jerkéktől. Az idei szaporulatot is meg kell számlálni mind a fekete, mind a fehér állományban, a bátrabbak pedig akár kézbe is vehetik a kis bárányokat.

A bárányok mindennapi életével is megismerkedhetünk, megtudhatjuk mit jelent az elkülönített állomány, láthatjuk a juhászokat munka közben, aki elmeséli a téli hónapok fontos feladatait a juhászatban. Láthatjuk a juhok befogását juhászkampóval, láthatjuk a körmölést és a pásztorkutyákat is akció közben. Miért van szükség arra, hogy a kutya tudja a „botra ugatást”? Egy forró tea társaságában élvezhetjük a kolompok, csengők, vagy akár a pergők. A bárányokhoz egy, a csárdától menetrend szerint induló buszjárat szállítja a látogatókat.

A Mátai Ménes Istállói

Csikónézés a Mátai Méneseknél. A Hortobágyi Csárdától menetrendszerűen közlekedő lovas kocsikon érkezhetünk a méneshez, ahol már egy forró teával várnak és már indulhatunk is az idén született kiscsikókhoz, ahol a csikós mesél majd a ménes mindennapjairól. A központi és az anyakanca istállóban meg is simogathatjuk a lovakat és felfedezhetjük a ménes épületeit is. A Ménesben tett kirándulás után szintén lovaskocsi visz vissza a Hortobágyi Csárdába.

hirdetes

Pontos program leírás a Nyitott Istállók hétvégéjére:

Program mindkét nap 9.00-16.00 között

9.00-16.00: helyi termék vásár a Hortobágyi Csárda tornácán
9.00-15.00: pénztár, központi információ
9.00-17.00: Téli álmából ébred a több, mint 300 éves Hortobágyi Csárda és idén először ezen a hétvégén tárja ki kapuit, s várja vendégeit cigánymuzsikával.


Járat indulások:

• csikónéző fogat a mátai ménesistállóhoz: 10:00, 11:30, 13:00, 14:30
• báránynéző busz a szatmáritelki racka hodályhoz: 10:00, 11:30, 13:00, 14:30
• apró állatok bemutatója a Pusztai Állatparkban (egyénileg): 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00

Egy program időtartama oda és vissza utazással kb. 1-1 óra 20 perc.

A csikónéző fogat és a báránynéző busz a Hortobágyi Csárda előtti parkolóból indul, míg a Pusztai

Állatparkba egyénileg, saját autóval, vagy közel 1,5 km-es sétával van lehetőség eljutni az Állatparkba.


A rendezvény idején a Hortobágyi Vadaspark és a Madárkórház egységesen kedvezményes (diák) belépővel látogatható a „Nyitott istálló” program karszalagos vendégei részére, ahol testközelből találkozhatnak különféle vad állatokkal.
 

A programokra ITT tudtok jelentkezni, a friss információkért pedig kövessétek az esemény Facebook oldalát!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A magyar koronázási palást

A magyar koronázási palást: koronázási palást a koronázási jelvények egyike. A koronázási... Tovább

Magyar tradíciók

Magyar tradíciók: a mai rohanó világban egyre kevésbé adunk a tradíciókra, a hagyományokra... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!