hirdetes

Csodás felvételek a Hortobágyi nemzeti Park szürke szarvasmarháiról

VN

Egy élő hungarikumról beszélünk akkor, amikor a magyar szürke szarvasmarha vagy magyar szürkemarha a téma, mint most cikkünk esetében is. A fajta létszáma, egy régebbi mélypont óta, szerencsére szépen növekedik. Fontos értékünk, hiszen nem akármilyen állatról beszélünk, hanem olyanról, ami szépségével, szilajságával, őserőt sejtető impozáns megjelenésével az Alföld világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik.

Hortobágyi emlékérme 2023

Csodás felvételek a szürke szarvasmarhákról

Az MTI fotósa kapta lencsevégre a különleges teremtményeket, ahogyan téli szálláshelyükről nyári legelőjükre hajtják a csordát, nem máshol, mint a Hortobágyon! Mutatjuk a képet: „Szürkemarha-gulyát hajtanak téli szálláshelyükről nyári legelőjükre a Hortobágyon 2023. április 25-én. MTI/Derencsényi István”

Csodás felvételek a szürke szarvasmarhákról MTI

Érdekesség a Hortobágyról

Alapítása 50 éves jubileuma alkalmából emlékérmet bocsátott ki a Hortobágyi Nemzeti Park tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank (MNB)- amit szintén az MTI közleményében olvastunk. A 15 ezer forint névértékű ezüst, valamint 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmék az MNB nemzeti parkokat bemutató sorozata 6. elemeként jelent meg, a Föld napja alkalmából - hangzott el a sajtótájékoztatón.  A Magyar Nemzeti Bank 54 éve bocsát ki emlékérmeket különböző tematikában, most pedig éppen erre a különleges tematikára esett a választás.

hirdetes
hirdetes

Emlékérme a Hortobágyi nemzeti Parkról

Hergár Eszter emlékeztetett: a jegybank 13 éve indította el a Föld Napjához kapcsolódóan a nemzeti parkokat bemutató sorozatát, amelynek keretében eddig az Őrségi, a Duna-Dráva, a Bükki, a Duna-Ipoly és a Kunsági Nemzeti Park jellegzetességei kerültek rá az emlékérmékre. Hergár Eszter kiemelte, hogy a téglalap alakú érme Kereszthury Gábor iparművész tervei alapján készült. Az emlékérmék a magyarországi nemzeti parkokat bemutató sorozat részeként jelennek meg, így témaválasztásukban, motívumvilágukban is a sorozat eddigi darabjait követik, amelyek előlapján az egyes nemzeti parkokra jellemző állat- vagy növényfaj jelenik meg, míg hátlapjukon egy tájrészlet vagy látképszerű épületábrázolás szerepel. A Hortobágyi Nemzeti Park emlékérmék a nemzeti park két jellegzetességét, a címerállatként is kiemelt darumadarat, illetve a pusztai látképet mutatják be, gémeskúttal a középpontban.

Hol vásárolható meg az emlékérme?

Az emlékéremből mindkét névértéken 5-5 ezer darabban készíthető, és péntektől megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webshopjában, egy évig névértéken. Nem az ember alakítja a tájat a Hortobágyon, hanem a táj formálja az embert - mondta Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Emlékeztetett, hogy a Hortobágy 1999 óta világörökség része.
 

Forrás: Kép: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balatonfüred:

Balatonfüred: A Balaton déli partjának fővárosa, sokak szerint a legszebb balatoni település.... Tovább

Operaház

Operaház: a magyar operatársadalom első számú gyülekezőhelye, melyet a bécsi opera... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!