hirdetes

Horváth Teri, aki szembe bent a rendszerrel, mert fontosabb volt a saját véleménye!

Bettina
Horváth Teri
 1. 1929. augusztus 18-án született Rábatamásiban, egy földműves családban.

 2. Sokáig úgy tűnt, a színésznő legendás pályát fut be, ám a szókimondó stílusa miatt nem kedvelték a rendezők, idővel pedig pártvonalon sem nézték már jó szemmel az őszinte szavakat. Hiába volt az ország egyik ünnepelt színésznője, szépen lassan kiírták a szerepekből.
   
 3. Az ötgyermekes família 1946-ban, a jobb élet reményében költözött Rábatamásiból Balfra, ott kaptak ugyanis földet. Horváth Teri 17 éves volt ekkor.
   
 4. A tragikus sorsú Soós Imrével a Ludas Matyiban alkottak szerelmespárt. Sokan azt gondolták, az életben is együtt vannak, de Horváth Teri állította, nem volt több köztük a barátságnál. „Olyan volt a mi barátságunk, hogy abból nem lehetett szerelem.” – nyilatkozta egyszer.
   
 5.  A tanítója, Jászai András vette észre, hogy a kis Teriben színészi vér csörgedezik, ő szerepeltette először színpadon, még Rábatamásiban. Jászai amúgy rokona volt a híres színésznőnek, Jászai Marinak.

 6. Soós Imre öngyilkossága nagyon megviselte Horváth Terit – a fiatal színész csupán 27 éves volt, mikor megölte magát -, de érezte, hogy idővel bekövetkezhet a tragédia. Szerinte Soós gyorsan élt, mindig sietett. Mintha tudta volna, hogy rövid időt tölt itt ezen a földön.

  hirdetes
 7.  Egy ideig kereste az okát, próbált visszatérni, de aztán feladta. Csók István egykori műteremlakásában élt a szintén mellőzött festőművész férjével, Konfár Gyulával, aki azzal próbálta vigasztalni az alkotástól megfosztott Horváth Terit, hogy számtalan kedves portrét festett róla.

 8. Egyszer megunva a mellőzést, elment a kulturális miniszterhez, hogy megkérdezze, nem lenne e szükség rá? Udvarias válaszokat kapott, de semmi nem történt.

 9.  Idősebb korára betegségek is gyötörték, ráadásul 2008-ban meghalt az imádott férje. Gyerekük nem született, magukra maradtak, ráadásul Konfár szintén abba keseredett bele, hogy itthon nem ismerték el a művészetét.

 10. Jellemző módon, a festőművész férje úgy halt meg, hogy leginkább csak külföldi galériáknak tudott képeket eladni, itthon feketelistán szerepelt ő is. Konfár Gyula festményeit manapság is jobban keresik külföldről.

  hirdetes
 11. A megkeseredett Horváth Teri egyszer a következőt mondta a színészetről: “Régen volt, amikor színésznő voltam. Ha a színházra gondolok, összeszorul a szívem, szinte fizikai fájdalmat érzek”. 1981-től kezdődött a mellőzés időszaka, ettől kezdve nem kapott szerepeket. És még így élt 28 évet…

 12. Miután kényszerűségből visszavonult, sokat időzött az egyik testvérénél, Máriánál Sopronban, amúgy meg a férjével éldegéltek a műtermi lakásban.

 13. Úgy halt meg 2009. március 6-án – 79 esztendősen – , hogy szinte észre sem vették az újságok. Egy Népszabadság-nekrológ után kapta fel a fejét mindenki, jé, hát a Horváth Teri meghalt? A végrendeletében azt kérte, hogy a hamvait a szülei mellé temessék. Teljesítették az akaratát.

 14. Az oktatási minisztérium felajánlotta, hogy állja a temetés költségeit, saját halottjaként tekintett rá.
  Szó szerint értendő… Nyugodj békében, Horváth Teri!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Bodrog

Bodrog: A nagy magyarországi folyók egyike.  A Bodrog a Tisza jobb oldali mellékfolyója.... Tovább

Krémes

Krémes: az egyik legkedveltebb édességnek számít itthon. A krémes közkedvelt sütemény,... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!