hirdetes

Világörökségek Horvátországban: szfinxek, ómediterrán kikötővárosok, és a Trónok harca forgatási helyszíne

VN

Megyünk Horvátba’- hányszor hallottam már ezt a mondatot mindenféle ismerős embertől, akik strandolni indultak a szomszédos országban. De vajon azzal a tudattal, hogy szebbnél szebb világörökségek közé teszik be a lábukat? Horvátország nemcsak a remek strandjai miatt tökéletes helyszín a nyaraláshoz, hanem azért is, mert különlegesebbnél különlegesebb kincseket lehet felfedezni, ugyanis kis országról beszélünk, ha őket emlegetjük, de ennek ellenére 10 UNESCO világörökséggel is büszkélkedhetnek.

Horvátország Világörökségi helyszínei top 10

UNESCO világörökségek Horvátországban: A Diocletianus-palota és Split történelmi központja

Bár Split Horvátország második legnagyobb városa, talán soha nem is létezett volna, ha nem építették volna meg a Diocletianus-palotát. Diocletianus császár a 3. század végén építtette nyugdíjba vonulása helyéül ezt a csodás helyet. Ahogy a császár szolgái munkába álltak, a város fejlődésnek indult a palota körül, amely Split történelmi központjává vált. Ingyenesen látogatható, rengeteg üzlet, étterem, és csodás kis helyecske bújik meg a falak között. A római építészet egyik legjobban megőrzött komplexuma is. Érdekesség: A Palota központi terén, a Peristyle-n valódi egyiptomi oszlopokat és egy szfinxet csodálhatnak meg az arra járók.

UNESCO világörökségek Horvátországban: Dubrovnik óvárosa

Tudod, melyik város az „Adria gyöngyszeme”? Természetesen Dubrovnik! A Dalmát tengerparton, Horvátország déli részén található Dubrovnik óvárosa a 12. században fontos mediterrán kikötővé vált. Még a független „Raguzai” Köztársaság fővárosa is volt évszázadokon át, az egyetlen városállam, amely gazdasági és tengeri ereje tekintetében vetekedhetett Velencével. Napjainkban Dubrovnik kivételesen jól megőrzött város, terrakotta tetőcserepekkel, szakrális épületekkel, macskaköves utcákkal és ikonikus erődített falakkal, amelyek megakadályozták a betolakodók támadásait. Az utca végén áll a monumentális gótikus-reneszánsz Sponza-palota és a Rektori palota, amelyet már a híres Trónok harca sorozatból ismerhettek.

hirdetes

UNESCO világörökségek Horvátországban: Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Persze hogy nem maradhat ki ez a csoda sem! Le sem tagadhatjuk a Plitvicei Nemzeti Park szépségét! A park híres a 16 vízesésekkel és kis folyókkal összekötött, lépcsőzetes taváról, valamint arról, hogy Horvátország legnagyobb (296 km²), legrégebbi (1949-ben alapították) és a leglátogatottabb (évente több mint egymillió látogató) Nemzeti Parkja. Egyedülálló táj és rendkívül gazdag állat- és növényvilág. A környező erdők számos állat- és növényfajnak adnak otthont, ezek közül a leghíresebb a barnamedve és a farkas. Tipp: A park látogatásának legjobb ideje április vagy október, amikor kellemes az éghajlat, olcsóbbak a belépők és kevesebb a turista.

hirdetes

UNESCO világörökségek Horvátországban: Trogir történelmi városa

Trogir során sértetlenül megúszta a történelem vas fogainak forgását, és emiatt azóta is a görög, római és velencei szabályokból örökölt kivételes kulturális örökséggel van megáldva. Közép- és Délkelet-Európa legjobb állapotban fennmaradt román-gótikus városa. Lehetetlen ellenállni a középkori központnak, a Kamerlengo-kastélynak, az ősi házaknak és a különféle román, gótikus, reneszánsz és barokk palotáknak.

UNESCO világörökségek Horvátországban: Az Euphrasian Bazilika Porecben

Ne hagyd, hogy ennek a kis isztriai tengerparti városnak a mérete megtévesszen, hiszen az aprócska, de annál különlegesebb Porec tele van meglepetésekkel… Porec a 4. században az egyik első keresztény város lett. Számos vallási műemléknek ad otthont, mint például egy bazilika, egy átrium, egy keresztelőkápolna és egy harangtorony. Ez a komplexum hihetetlenül teljes, jól megőrzött, és a proto-bizánci művészet és építészet kiemelkedő, egyedülálló példája Horvátországban.

És ha azt hiszed, csak ennyi világörökség van Horvátországban, tévedsz! Lapozz és mutatunk még mesés helyeket a következő oldalon is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bocskai viselet

Bocskai viselet: A Bocskai ruha a két világháború közötti időszakban kialakított társasági... Tovább

Komáromi erődrendszer

Komáromi erődrendszer: A komáromi erődrendszer részei egyrészt a történelmi Komárom két... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!