hirdetes

Hova utazhatunk idén nyáron, ha a koronavírus még tart?

Bettina

Milyen lehetőségeink lesznek a nyári utazásokra? Lehet, hogy leginkább semmilyen...

nyári utazási lehetőségek

Egyelőre teljes a bizonytalanság, hogy lehet-e egyáltalán utazgatni a nyáron, lesz-e lehetőségünk idén nyaralni menni. Viszont van három népszerű turisztikai célpont már most lefektette a nyári beutazás szabályait.


Jelenleg az oltások terén Magyarország jól halad. Az uniós lakosságarányos átoltottsági statisztikákat Magyarország és Málta vezeti.  A szigetországban várhatóan júniustól indulhatnak újra a turisztikai szolgáltatások, ami igen kedvező számukra, mivel nekik az egyik legnagyobb fő profiljuk a turizmus. Mivel Málta az átoltottsági adatait tekintve jelentősen megelőzi a többi országot, nem tűnik lehetetlennek, hogy az ország június elsejét határozza meg a turisztikai tevékenység újonnani megnyitásának időpontjaként. Erről már tájékoztatást is adott Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviselete.

„Jelzőlámpás” rendszer lehet az utazás alapja:

 • Vörös zóna/borostyánszínű országok: Az EU-ból és azon országokból, amelyekkel Máltának kétoldalú egészségügyi megállapodása van, az utazás előtt legalább tíz nappal teljesen beoltott személyek szabadon utazhatnak az országba. Az egyelőre nyitott kérdés, hogy Málta elfogadja-e az orosz és kínai vakcinákat.
 • hirdetes
 • Borostyánszínű országok: A be nem oltott személyeknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.
 • Zöld országok: Mindenki szabadon utazhat.

Magyarország jelenleg a borostyánszínű országok listáján szerepel.

Görögország májusban nyitna

Harry Theoharis turisztikai miniszter közlése szerint május 14-én nyitják meg a görög határokat a turisták előtt. Az országba viszont csak akkor utazhatunk be, ha:

 • megkaptuk az oltást,
 • rendelkezünk antitestekkel,
 • vagy friss negatív teszteredményt produkáltunk.
hirdetes

A turistákat viszont véletlenszerűen is tesztelni fogják, tehát erre is fel kell készülni, ha utazni szeretnénk, hogy nem feltétlenül lesz zavartalan és nyugodt az ott töltött pihenésnek szánt időnk. A tárcavezető azt nem fejtette ki, hogy a nyitás az orosz és kínai vakcinával oltottakra is vonatkozik-e.

Vajon nyáron mehetünk az Adriára?

Zágráb április elsején változtatott a beutazási szabályokon. Az még nem egyértelmű, hogy ezek az előírások lesznek-e a nyáron is, de jelenleg az alábbiak közül valamelyiknek meg kell felelnünk.  Minden olyan utasnak, aki állampolgárságától függetlenül az EU-ból érkezik, ha az ország nem szerepel a zöld listán! Jelenlegi állás szerint a mi hazánk nincs rajta.

 • A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy az Európai Unióban jóváhagyott antigéngyorsteszt felmutatása. Utóbbinál és 10 napot meghaladó horvátországi tartózkodás esetén a teszteredmény kiadásától számított tíz napon belül ismét teszteltetni kell.
 • A védőoltások megszerzésére vonatkozó igazolás felmutatása, amely tanúsítja, hogy a beutazó a kétdózisú oltások esetében a másodikat, az egy dózisból állóknál az oltást már legalább 14 nappal korábban megkapta.
 • A beutazástól számított 180 napon belül elvégzett, de 11 napnál nem régebbi pozitív PCR-antigéngyorsteszt felmutatása, amely igazolja, hogy a beutazó átesett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen, vagy orvos által kiadott igazolás erről.
 • Önkéntes karantén a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor, PCR- vagy antigéngyorstesztelés lehetőségével; ha a tesztelésre nincs mód, a karantén időtartama 10 nap.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Lilla-barlang

Lilla-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A lillafüredi... Tovább

Kárpát-medence

A Kárpát-medence a Kárpátok, az Alpok és a Dinári-hegység vonulatai által körbevett nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!