hirdetes

Milyen költségekkel kell számolnunk hozzátartozóink halála esetén?

cs

Egy szerettünk elvesztése a létező legnagyobb fájdalom, mely az ember életében érheti. Míg valaki nem élte át, addig elképzelni sem képes azt a lelki traumát, amelyen az elhunyt hozzátartozói keresztülmennek. Bár az élet természetes velejárója a halál, ez cseppet sem jelent vigaszt egy ilyen esemény bekövetkeztekor, s még hogyha feldolgozni nem is tudjuk, de elfogadni kénytelenek vagyunk azt.

költségek halál esetén

Teendők elmúlás esetén

Bár nap, mint nap hallunk halálesetekről a híradóknak köszönhetően, azonban amíg közvetlen környezetünkben nem történik meg a baj, addig nem gondolkozunk el az elmúláson, s ebből kifolyólag értelemszerűen az azzal járó költségeken sem.

A halál bekövetkeztét követően nem lehet pontosan megmondani a temetkezés pontos költségét, hiszen mindenhol különböző árakon dolgoznak. Az biztos, hogy az otthon bekövetkezett halál esetén, amennyiben a helyszínre érkező orvos veszi fel a kapcsolatot a helyi temetkezési vállalattal, abban az esetben a hozzátartozókat nem terheli az elhunyt szállításának díja. Az elszállítást követően a halott hűtési díja (naponta) – és igény esetén öltöztetése – a temettető felet terheli.

Sajnálatos módon egy temetés – még egy roppant szolid szertartás is – igen költséges a rokonokra nézve. A temetkezési teendők ellátása mindig arra hárul akit az elhunyt arra végrendeletében kötelez. Mivel sokszor elmarad a végakarat ilyen formában történő kinyilatkoztatása, ezért ilyen esetekben az elhunyt özvegyének, gyermekeinek vagy hozzátartozóinak kötelessége gondoskodni a végtisztesség megadásáról.

A temetéssel kapcsolatos kérdések

Az elhunyt végrendeletében rendelkezhet temetésének helyéről és módjáról, de amennyiben ez nem történt meg, úgy a temetésben illetékes személyre hárul a feladat ezeknek eldöntéséről. A temetés helyének kiválasztását követően, annak módjáról is döntést kell hoznia – hagyományos földbe temetést vagy hamvasztásos temetést választ.

hirdetes

Több opció is lehetséges; amennyiben temetkezési vállalatra bízzuk a temetéssel kapcsolatos teendők ellátását, akkor ők leveszik a vállunkról a terhet, de ebben az estben számolnunk kell némi plusz költséggel is.

Bár szolgáltatásaik között szerepel a halott elszállításától kezdve a halotti torig minden temetkezéssel kapcsolatos teendő, amennyiben magunk járunk utána a lehetőségeknek, lényegesen kevesebb összegből tudjuk mindezt elintézni.

hirdetes

A hamvasztás, a sírhely, a koporsó, illetve maga a temetkezési szertartás is mind-mind komoly kiadást jelentenek a hozzátartozónak, valamint a temetést követő halotti tor is plusz költséggel jár.

Hamvasztás esetén különböző árú urnák közül választhatunk, hagyományos temetés kiválasztásakor pedig koporsó típusok garmada áll rendelkezésünkre, melyek mindegyikének más- és más ára van.

A sírhely kiválasztását követően döntenünk kell arról is, hogy milyen sírkövet szeretnénk, s azon milyen szöveg legyen. Nem is gondolnánk, hogy a szertartások között is komoly különbségek mutatkoznak. Csak hogy néhányat kiemeljünk, ki kell választanunk, hogy felső- vagy oldallejáratú sírhelyen szeretnénk-e végső nyugalomra helyezni szerettünket, illetve, hogy ravatalozással vagy anélkül kérjük-e a temetést, vagy hamvasztás előtt kérünk-e búcsúztatást, illetve az urnát urnafalba vagy a földbe szeretnénk-e helyezni.

Halotti tor

Mint látható az elmúlás azon túlmenően, hogy hatalmas fájdalommal jár, még anyagilag is megterhelő a hozzátartozók számára. Egy, a temetési szertartást követő halotti tor azonban némiképp enyhíthet a fájdalmon.

A temetésen összegyűlt rég nem látott családtagok és a közeli barátok a halotti tor alkalmával feleleveníthetik az elhunyttal kapcsolatos kedvenc történeteiket, melyek által nem a halálát gyászolják immáron, hanem az életében történt kedves eseményeket éltetik.

Összességében elmondható, hogy egy szerettünk távozása és végtisztességének megadása mindennel együtt nagyjából már 200 ezer forint körül már kivitelezhető, de mint említettük számos tényezőtől függ – például nagyvárosról vagy vidékről van szó - a végösszeg, s így akár másfél millió forintot vagy még ennél is többet kóstálhat.  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Árpád vezér

Árpád vezér: Árpád (845 – 907) a magyar törzsszövetség nagyfejedelme volt a... Tovább

Bárány Róbert

Bárány Róbert: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1914-ben kapta meg a fiziológiai elismerést.... Tovább

Tovább a lexikonra