hirdetes

Életünk legcsodálatosabb hullócsillagraját láthatjuk: 100 ezer hullócsillag érkezik

VN

Nem tudom, hogy csak én tudom-e olyan nagy lelkesedéssel fürkészni az eget, mint egy kisgyermek, aki még hisz a csodákban, vagy ez másra is jellemző-e. Másnak is kicsit megdobban-e a szíve, mikor felnéz az égre, és látja milyen csodálatos, és hevesen kezd-e el zakatolni, ha egy hullócsillagot lát. Ha igen, akkor készülhetnénk is valami nyugtatóval, hacsak nem a reggeli órákba érkezne a raj Magyarországra, és maradnánk le az egészről. Persze azért még van remény, mutajuk hogyan lehet elkapni a pompás csillagokat!

Májusi hullócsillagraj

Életünk legcsodálatosabb hullócsillagraja?

Vagy nem. Mármint nem azért, mert nem lesz szép, varázsos, vagy lenyűgöző, hanem azért mert még az is lehet, hogy valami közbe jön, és az egész elmarad. Tudjátok olyan ez, mint mikor este lefekvés előtt megnézitek, hogy holnap száz ágra fog sütni a nap, majd reggel a zuhogó eső hangjára kénytelenek vagytok lemondani arról a lenge kisruháról, és az esernyő felé kezdtek el nézelődni. Ilyenek az előrejelzések: vagy bejönnek, vagy nem. Tehát május 31-én vagy mindenidők legszebb meteorraját fogják látni valahol az emberek sok-sok hullócsillaggal, vagy nem. Mi miért nem?

Mikor lesz a csillaghullás?

Az előrejelzések szerint a kitörés csúcsa magyar idő szerint május 31-én körülbelül 06:55-kor, 7:04-kor vagy 7:17-kor következik be. Tehát a leghevesebb reggeli napsütésben, így nem nagyon fogunk belőle észlelni semmit, de nekem van egy tippem: reggel felkelve kívánjatok egyet, ha van egy kis szerencsétek, a sok ezer hullócsillagból akkor húz el egy felettetek, és így jó eséllyel teljesül majd (főleg, ha tesztek is érte). Na de komolyabbra fordítva a szót, van remény, ugyanis a felszálló ágat el lehet csípni, olyan hajnali 3 óra körül, nyugat irányába nézelődjetek! 

hirdetes

Minek köszönhető ez a sok hullócsillag?

A 73P/Schwassmann-Wachmann nevű üstökös darabjaira hullott, és a széteső üstökösből kilökődött porfelhő lesz látható az égen. A magyar csillagászok Texasba utaznak, hogy megfigyelhessék a jelenséget. Reméljük, sikerrel járnak majd! Márcsak azért is, mert amennyiben szerencséjük lesz, nekünk is szerencsénk lesz, ugyanis Facebookon is bejelentkeznek majd, tehát ott is lehet követni ezt a különleges eseményt. Legyetek résen: május 31-én 14:00-kor várható a jelentkezésük, ahol megcsodálhatjuk az általunk készült meseszép csillaghullós felvételeket, ITT tudtok csatlakozni!  

hirdetes

Mi kell ahhoz, hogy legyen csillaghullás?

Mi a feltétele annak, hogy megvalósuljon a csillag szenzáció? Fontos, hogy legyen elég por, ami leszakadt az üstökösről, de a jelzések szerint, ennek nagy valószínűsége van, hogy lesz. Kell még az is, hogy ez nagy mennyiségben, és jó szögben is repüljön- micsoda feltételek…és persze a megfelelő sebesség is fontos. Tehát ez egy elég soktényezős dolog, ha valaki lát előtte egy hullócsillagot kívánja, hogy sikerüljön! 


 

Forrás: Fotó: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Margitsziget

Margitsziget: A Margit-sziget a Duna egyik szigete Budapest területén, Margitsziget néven a... Tovább

Pálinka

A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet kizárólag erjesztett gyümölcscefre,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Szórakozás