hirdetes

Ahol minden magyar szíve egyszerre dobban – Hungarikum lett a csíksomlyói búcsú!

B. Á.

A Hungarikum Bizottság végre hungarikummá nyilvánította a csíksomlyói búcsút és kegyhelyet, ezzel elismerve annak egyedi vallásos, valamint közösségépítő jellegét! 

Hivatalos – Hungarikum a Csíksomlyói búcsú!

Több százéves hagyomány, végre hungarikum

A Hungarikum Bizottság 2020. május 21-én, csütörtökönt tartott ülésén döntött úgy, hogy a csíksomlyói búcsút és kegyhelyet hungarikummá nyilvánítják, elismerve annak közösségépítő és vallásos jellegét.

A székelység többszázéves hagyománya végre méltó elismerésben részesült. A csíksomlyói búcsú története 1444-ig nyúlik vissza, amikor IV. Jenő pápa körlevélben buzdítja a híveket, hogy a ferences rend segítségére legyenek a templomépítésben. Az elvégzett munkáért cserébe búcsút engedélyezett. A levélben a pápa is megemlíti, hogy a hívek nagy sokasága szokott összejönni ájtatosságnak okából és gyakorta nem szűnik meg Máriát tisztelni.

A székely nép Mária-tisztelete valószínűleg régibb időkig megy vissza, a „napba öltözött asszony” már a kereszténység felvétele óta a nép fő pártfogója és imáinak tárgya lehetett. 1345-ben „a székelyek által legyőzött tatárok akként nyilatkoztak, hogy őket nem a székelyek győzték le, hanem a székelyek élén egy nagy lovon ülő és a kezében bárdot tartó lovag (Szent László király), aki felett egy gyönyörű koronás szép királynő (Szűz Mária) lebegett”.

hirdetes

Több mint kétéves huzavona

2018-ban terjesztették a Hungarikum Bizottság elé a csíksomlyói búcsút a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére, és az erdélyi ferences rend támogatásával. Két év kellett ahhoz, hogy a csíksomlyói búcsú és kegyhely elnyerje méltó helyét, és hungarikummá nyilvánítsák. 

Nemcsak a csíksomlyói búcsú került fel a hungarikumok közé

A hungarikumok gyűjteményét gazdagítja mostantól kezdve a csíksomlyói búcsún kívül a klasszikus magyar szablyavívás, valamint a látványos rajzása révén világhírnévre szert tett kérészünk, a tiszavirág is. 

hirdetes

A Magyar Értéktár bővülése

A Hungarikum Bizottság csütörtöki döntése alapján a Magyar Értéktár bővült a a hajdúnánási szalmafeldolgozással, mint tradicionális háziipari tevékenység, az 1568-as vallásszabadság törvénnyel, a Tavaszi emlékhadjárattal, az újfehértói fürtös meggyel, a beregi keresztszemes hímzéssel, az aracsi templomrommal és az aracsi kövel, a kocsi kocsival, illetve a balatonfüredi Anna-bállal. A következő oldalon további részleteket tudhattok meg a csíksomlyói búcsúval kapcsolatban, érdemes lapozni egyet! 

Fotó: Wikimédia/Einstein2

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Széchenyi fürdő

Széchenyi fürdő: A Széchenyi gyógyfürdő, Budapest és egyben Európa legnagyobb... Tovább

Pesti Hírlap

Pesti Hírlap: A Pesti Hírlap több, egymástól független, magyarországi politikai hírlap címe... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek