hirdetes

Veszélyben a húsevő növények nagyrésze – ezzel az ügyes trükkel mentik őket az angolok

TK

Joshua Styles elhivatott ökológus 2017-ben megalapított egy szervezetet North West Rare Plant Initiative néven – ezzel igyekszik megállítani a veszélyeztetett növények kipusztulását, munkálkodik azok megmentésén.

Hólyagfű

Joshua Styles elhivatott ökológus a NWRPI (North West Rare Plant Initiative) keretein belül 22 évesen indította el a kezdeményezést, melynek célja a kihalás szélén álló növényi fajok megmentése Északnyugat-Angliában.


Munkálataik során az egyik legnagyobb szabású tervük jelenleg, hogy segítsék a Nagy-Britannia-szerte ismert, őshonosnak számító húsevő növények szaporodását.


Ezek a húsevő növények elsősorban a Manchester melletti csendesebb, mohás területeken találhatóak meg, ahol rendkívül fontosak a biodiverzitásra nézve – elősegítik az állat- és növényvilág hierarchikusságának kiegyenlítődését, ezzel is megakadályozva bizonyos kistestű állatok túlzott mértékű elterjedését.

hirdetes


Milyen veszélyek fenyegetik ezeket a növényeket?


Mint ahogyan az állatvilágban, úgy a növények kapcsán is beszélhetünk gyűjtőkről – nekik csupán szenvedély a különböző állatok és jelen esetben húsevő növények gyűjtése, mégis, rendkívül veszélyesek a növényvilágra nézve.


hirdetes
A briteknél ugyanis nem egy növényfaj kipusztulásához vezetett az ilyesfajta gyűjtők hobbija – a ’80-as évektől kezdve az ökológus szerint ugyanis érzékelhető volt a zöldszárnyú orchidea lassabb eltűnése. Ez a növény pedig Nagy-Britannia egész területén fellelhető volt, manapság viszont ez már olyan mértékben lecsökkent, hogy alig-alig maradt belőle valamennyi.


Emellett, ahogy az egyikori lápos, mocsaras vidékeket lecsapolták, úgy Manchester környékén a mohák is gyakorlatilag eltűntek, hiszen a helyükre mezőgazdasági területeket hoztak létre. 


Bár még nem a húsevő növényekről van szó, de a mohák eltűnése szintén veszélybe sodorja a biodiverzitást, vagyis a biológiai sokféleséget. Tudni kell ugyanis, hogy Nagy-Britanniában minden ötödik őshonos növényfaj a kihalás szélén áll.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kéktúra

Kéktúra: Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az... Tovább

Szabolcsi alma

Szabolcsi alma: messzi földön híres a szabolcsi alma. A „szabolcsi" eredet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld