hirdetes

Hollókői Húsvéti Fesztivál – Ha igazi hagyományőrző húsvéti programot keresel

ZH
Frissítve: 2024.03.21
Frissítette: ZH

Te is keresed a legszuperebb húsvéti programot, ahol a gyerekek és a felnőttek is jól érezhetik magukat? Hollókőn egy igazi hagyományőrző mulatságban lehet részetek, ahol a jó kedv garantált, senki nem fog unatkozni és nő nem marad szárazon!

Hagyományőrző Húsvét Hollókőn

Hollókőről

Hollókő az egyetlen olyan falu Magyarországon, amely az UNESCO világörökség részét képezi 1987 óta. A Nógrád megyei palóc falu azzal érdemelte ki ezt az egyetemes címet, hogy még mindig az eredeti pompájában őrzi hagyományait és falusi értékeit. Hollókő még a 17-18. században lett kiépítve a magyar népi építészetnek megfelelően, ahol a mai napig falusiak élik nyüzsgő életüket. Ha ide látogatunk, olyan élményben lehet részünk, mintha egy szabadtéri népi múzeumba látogatnánk, csak ott élő emberekkel és szórakoztató programokkal. A műemlékvédelem alatt álló községben még mindig eredeti rendeltetés szerint használják a házakat. A palóc térségre jellemző egyutcás falutípus, ahol a családok rendszerint egy telekre építkeztek, így az utcára néző ház mögött, mindig egy új házat húztak föl, ha a család gyarapodott. A falu ékköve a domb tetején álló kis templom, ami meglepően jő állapotban őrzi 1889-es kinézetét, fatornyával és fazsindellyel fedve. A településen összesen 67 műemléknek számító épület helyezkedik el, amik többnyire a hagyományos parasztházakat jelöli, jellegzetes kontyolt nyeregtetővel, és faragással díszített faoszlopos tornácokkal néznek az utca irányába.

hirdetes
A népi építészet mellet a Hollókői Ófalu világszerte híres helyi hagyományairól, népviseletéről és gasztronómiájáról. A hollókői népviseletet a XX. század óta máig előszeretettel viselik a falusiak, de már csak a vasárnapi szentmisékre és jeles ünnepnapok alkalmával öltik fel a lányok és az asszonyok, de még a férfiak is. Viseletük a régi időkben kifejezte a család anyagi helyzetét is, és a mai napig öröklődő vagyontárgyként tekintenek ruhadarabjaikra és viseletükre. A hollókői viseletre jellemző a sok alsószoknya, amiből kevesebbet, általában 2-őt vettek fel, ha munkához készültek, viszont a jeles napokon, akár húszat is felvettek a falubéli asszonyok. A felsőruházatuk bíbor ingvállas, ami egy többrétegű ruhadarab, gyolcsból, vászonból, selyemből és végül tüllből áll össze.

hirdetes

Miért Hollókő a legjobb helyszín, ha húsvéti programot keresünk? Lapozz a következő oldalra, és ismerkedj meg a Hollókői húsvéti hagyományokkal!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sárga magyar tyúk

Sárga magyar tyúk: A legelterjettebb fajta az országban. Úgy hozták létre, hogy a tenyésztők... Tovább

Polányi János

Polányi János: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1986-ben kapta meg a kémia szakterületén az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás