hirdetes

A tökéletes húsvéti sonka aranyszabályai

TK
Húsvéti sonka

Előkészületek


Miután sikerült megvásárolni a számodra megfelelő nyers, füstölt sonkát, akkor az előző este érdemes vízbe áztatni. Ilyenkor annyiba érdemes beletenni, amennyi ellepi – így biztos lehetsz benne, hogy el fog távozni belőle a fölösleges só. 


Amennyiben viszont ezt elfelejtetted, akkor érdemes enyhén ecetes vízben elvégezni főzését.
A sonka főzése


Mint már említettem főzése sokkal bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen, így kezdők is nyugodtan belevághatnak. A már előző este hideg vízbe áztatott sonkához érdemes annyi vizet forralni és annyi ideig főzni, amennyi kilós.


A víznek nem kell túlságosan forrnia, elég, ha gyöngyözik, valamint a hús akkor lesz tökéletesen megfőve, ha a húsvilla már akadály nélkül, könnyen csúszik benne, valamint a csontja is könnyedén kihúzható.

hirdetes


Nem kötelező, de ajánlott a főzővizet ízesíteni – ehhez használhatunk szinte bármit, ízlésünk szerint. Amennyiben viszont azt szeretnénk, hogy ízletes legyen, érdemes beleraknunk vöröshagymát vagy fokhagymát, illetve zöldfűszereket – kakukkfüvet, zsályát.


Mikre érdemes még figyelni?


A főzés előtt egyáltalán nem kell leszedni róla a zsíros réteget, hiszen ez fogja majd megóvni étkünket a kiszáradástól. 


Amikor már biztosak vagyunk benne, hogy mekkora a sonkánk, s ezzel arányosan mennyit kell majd főznünk, akkor eljutunk az edényünk kiválasztásáig. Mindenképpen olyan méretben gondolkozzunk, amiben teljesen el fogja lepni a víz, illetve lehetőség szerint ne tegyük kuktába, ugyanis abban nagyon hamar ki fog főni belőle a szír, s mivel ettől megfosztjuk, húsunk könnyen rágossá válhat.

hirdetes


Ahogy végeztünk főzésével, semmiképp se szedjük ki levéből, hagyjuk abban kihűlni, így nem fog gyorsan kiszáradni, illetve lehetséges, hogy a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába fogja szívja – szintén a száradását csökkentve.


Ne dobd ki a sonkalevet!


Nem érdemes főzés után rögtön kiönteni levét, hiszen rengeteg módon fel tudjuk majd használni, illetve le is fagyaszthatjuk, így kihasználva később ízletességét. Amikor ismét főzésre kerül majd a sor, remek alapot fog gyújtani egy bableveshez, lencsefőzelékhez, krumplileveshez, káposztához, vagy bármilyen raguleveshez. Akár, ízlés szerint még túróscsuszához is hasznát veheted.

Te otthon szoktad megfőzni a húsvéti sonkát?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debreceni páros kolbász

Debreceni páros kolbász: Hungarikum. A debreceni páros kolbász alapból marha és... Tovább

Nagytakarítás

A takarítás fontosságával mindenki tisztában van; senki nem szeretne kellemetlen helyzetbe... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia Magyar