hirdetes

Hova lettek az igazi férfiak? Avagy így ölte meg a férfi nemet a technológia fejlődése

SZ.F.

Sokszor hallhatjuk azt a nőktől, hogy eltűntek szinte teljesen az igazi férfiak. Ebben a cikkben azt próbáljuk kideríteni, milyenek voltak az igazi férfiak, és utánajárunk, miért haltak ki teljesen! Érdemes végigolvasnod neked is írásunkat!

Hova lettek az igazi férfiak? Avagy így ölte meg a férfi nemet a technológia fejlődése

Lehet, hogy sokaknak ismerősen csenghet Philip Zimbardo neve, aki viszont nem ismeri, mondok róla pár szót! Philip egy legendássá vált szociálpszichológus, aki nem régiben jelentette meg legújabb könyvét, melynek címe: A kikapcsolt férfi – Hogyan tette tönkre a technológia a férfi nemet? Ebben a könyvben olyan állítások is szerepelnek, mint például az, hogy a mai tinédzser-, és húszas generáció rendkívüli módon teljesít alul mind a magánéletben, mind pedig a tanulmányokban.

Philip Zimbardo 1971-ben vált ismertté világszerte, ekkor 24 stanfordi egyetemi hallgatót választott ki börtönőrök és elítéltek megformálására. A résztvevők annyira azonosultak a szerepükkel, hogy kis idő múlva testi erőszakot, pszichológiai kínzást alkalmaztak egymás ellett. A kísérlet teljes mértékben eldurvult, le is kellett azt állítani. Több mint 40 év elteltével is emlegetik példaként, ezzel bemutatva, mit hozhat ki a stressz, a hatalom, vagy éppen a környezet az emberekből. Philip ezután az emberben rejlő jót kezdte el kutatni.

Kereste, hogyan lehet levetkőzni a pesszimizmust, a közömbösséget, miként lehet fejlesztenünk képességeinket, például érzékenységünket, irgalmasságunkat, segítőkészségünket. A 81 éves szociálpszichológus legújabb könyve viszont teljese más területre vezet el minket, mégpedig A kikapcsolt férfit ismerhetjük meg. Nézzük tehát, hogyan tette tönkre a technológia a férfi nemet! A következő oldalon folytatom!

Hova lettek az igazi férfiak? Avagy így ölte meg a férfi nemet a technológia fejlődése

A könyvben elmondja, hogy a tinédzserek, a mai kor fiataljai nagyon alulteljesítenek, mindenben, a munkában, a magánéletben és a tanulmányokban egyaránt. Szinte egyik mai fiatal fiú sem találja a helyét a társadalomban. A tanulmány három alapvető tényezőt vesz górcső alá, a környezetet, a jellemvonásokat és a gazdasági intézkedések követelményeit. Philip véleménye szerint leginkább a gátlásosság, a lelkiismeretlenség, és a lobbanékonyság jellemzi. Az erőteljes, tekintélyt parancsoló, pénzkereső családfő, mindig is elfogadott férfiszerep megszűnt, helyette pedig kialakult egy olyan modell, aminek semmi köze a férfihoz.

hirdetes

A nők is hibásak ebben, ugyanis a legtöbb fiatal lány unalmasnak, vagy túl rendesnek tartják az igazi férfiakat, és el is kerülik őket. Ezáltal ezek a férfiak védelmet keresnek, amit meg is találnak szüleiknél. Egy kimutatás szerint az Egyesült Államokban a fiatal nemzedék több mint egyharmada él szüleivel, és nem csak azért, mert nincs pénzük elköltözni, hanem azért, mert ezáltal képesek kibújni a felelősség alól. A szülők is hibásak természetesen, ugyanis mindent megtesznek kicsi fiúknak, hogy ne is kelljen felelősséget vállalniuk. Azonban a családok széthullása is oka a mai nemzedék problémáinak.

Az egész világon megfigyelhető, hogy a családok többségében csak egy szülő neveli a gyereket. Régen ez nem így volt, a többgenerációs nagycsaládokban megkövetelték a gyerektől a tiszteletet, az udvariasságot, a segítőkészséget. Ma viszont mivel csak egy szülő nevel, és ez általában az anya, hiányzik az apai szigor, és a követelményrendszer. A fiúk leginkább az apának akarnak megfelelni, nem pedig az anyának, így viszont nincs kit követniük. A következő oldalon folytatom! 

Hova lettek az igazi férfiak? Avagy így ölte meg a férfi nemet a technológia fejlődése

Bármennyire is fáj bevallani, attól még igaz: a mai kor és a technológia fejlődése rengeteg okos telefont, de még több buta embert eredményezett. Az internet világában mindent elérhetünk pár kattintással, az információhalmaz viszont sok esetben nem valós tudást ad. A mai fiúk pedig idegenül mozognak a társadalomban, nem találják a helyüket, és hova menekülnek? Természetesen a virtuális világba!

hirdetes

Ebben a világban megtalálnak mindent, ami kell, nem szükséges egy lány érintése sem, amikor pár kattintás után már ott is találhatja magát a felnőtteknek való tartalmak között. Számtalan videojáték közül választhat, na mint nap órákat játszhat ezekkel, arra viszont nem is gondolnak sem ők, sem a szülők, hogy milyen rossz hatással van ez bizonyos képességekre! A legnagyobb veszély az, hogy csökkenti azt az igényt, hogy bárkivel is személyesen találkozzanak.

A videojátékok és az internet világa unalmassá teszi az élet más területeit, leginkább az iskolát és a munkát. Azok a fiúk, akik az interneten találják meg a felnőtt tartalmakat, minden nap bújják ezeket, és nem saját tapasztalatból tanulnak meg mindent, azok mindig is félni fognak a valós kapcsolatoktól, és soha nem fogják megtanulni, mi is az az intimitás, a kommunikálás, az érzelmi közelség, soha nem fognak testközelbe kerülni olyan személlyel, akinek vannak romantikus elvárásai. A következő oldalon mutatok egy videót a tanulmányról! 

Hova lettek az igazi férfiak? Avagy így ölte meg a férfi nemet a technológia fejlődése

A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy csak együttes erővel lehet ezt a komoly társadalmi problémát orvosolni, hiszen a jövőnkről van szó. A kormánynak, a civil szervezeteknek, a családoknak, az iskoláknak, a médiának, az internetnek megvan a maga feladata.  Hogy mit csináljanak a fiúk? Kevesebbszer használják a számítógépet, osszák be idejüket, sportoljanak, vessék be ágyukat, mert a kis dolgok vezetnek a nagyokhoz, fedezzék fel lelkierejüket, barátkozzanak lányokkal– üzeni Philip Zimbardo.

És akkor nézzük a videót! Ha alul a pontozott kis szövegdobozra kattintotok, akkor ki tudjátok választani a magyar nyelvű feliratot! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Takarítás

Akár kis takarítás, akár nagy takarítás, különböző hasznos takarítási tippeket lehet... Tovább

Magyar agár

Magyar agár: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A magyar agár a legkevésbé ismert... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek