hirdetes

Ludas Matyi, Nana, Révkalauz – Így olvastunk mi régen

ZH

Hogyan olvastunk mi régen, vagy éppen mi volt a szokása szüleinknek, nagyszüleinknek? A Fortepan összegyűjtötte a legérdekesebb tudni valókat, amiket most is áttekintünk!

régi újságok

Hogyan olvastunk régen?


Hogyan keletkeznek a Fortepan képleírások, és milyen szerepe van a közösségi tudásnak? Lehet-e nyomokban követni szüleink, nagyszüleink olvasmányait? (Igen.) A Fortepan 2010-es alapításakor a fényképekhez nem jártak leírások. Mivel a képek jelentős része lomtalanításból, ócskapiacról származott, a fotók készítésének helyét vagy az ábrázolt eseményt maximum találgatni lehetett.

Néhány hónappal az indítás után azonban Lovas Gábor, a metróvezető olvasó [felhasználóneve: LoviGabi], létrehozott egy internetes fórumot „Fortepan megfejtések” néven. Azóta is működő fórum célja egyszerű: kitalálni, hogy mit látunk a képen. Kiderült, hogy az olvasók egyéni és közösségi tudása sokkal pontosabb a találgatásoknál. A schaffhauseni vízeséstől a Havanna lakótelep bölcsődéjéig ezer fotót "fejtettek meg". A Fortepan szerkesztői azóta is ezekből a bejegyzésekből állítják össze a fotókhoz tartozó leírásokat. A technika- vagy irodalomtörténelemtől a divatig és a sportig naponta bővül a képekhez tartozó információ és tudás.

hirdetes


A fórumon olyan szubkultúrák rajongói is felbukkannak, mint a toronydarufotó-gyűjtők, törpeautó-kutatók vagy Dunai-sziget-történészek. Hosszú viták zajlanak egy szántóföldön álló távvezeték-oszlop vagy egy folyami kilométerkő pontos helyzetéről. Árvízi adatok, telefonkönyvek, MÁV- és MÁVAUT-menetrendek, lakcímjegyzékek, légifotók, ásatási naplók – ezek a Fortepan-megfejtők leggyakoribb eszközei. Pótolhatatlan segítséget nyújtanak az olyan adatbázisok, mint az Arcanum Digitális Tudománytár, a Hungaricana, a Moly, a Köztérkép vagy a Fentről. Milyen kirándulóbusz járt Badacsonyban 1960-ban? Hol állt esernyőjavító-műhely a Baross utcában? Hányszor festették ki az Örökimádás-templomot? Ezek a fórum hétköznapi kérdései.

hirdetes


Ez az összeállítás egy irodalomrajongó fórumozó ötletéből született. A kezdeményezés úgy szólt: keressünk olyan képeket, ahol valaki olvas, és próbáljuk megfejteni, mi a könyv címe? Ha újságot olvas, akkor próbáljuk meg kideríteni, mikori lapszámot. Van-e ennek jelentősége? Talán. Mindenesetre jópofa játék, és emlékeket idéz: évtizedeket, amikor még újsággal ültünk a vonaton, könyvvel a padon. Így olvastak ők – mondhatnánk, de inkább megmutatjuk.

 

Nézd meg a galériánkat, amelyben összegyűjtüttök a legérdekesebb fortepan képeket!

Forrás: Fortepan

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Somogy megye

Somogy megyét szokás a Balaton megyéjének is hívni, mivel a tó déli része hozzá... Tovább

Európai Unió

Európai Unió: Az Európai Unió (jelenleg még) 28 tagállamból álló gazdasági és politikai... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Retró
X
Kövess minket facebookon!