hirdetes

Így veszítettük el magyar katonáinkat - 1943.január.12-re emlékezünk ma

Bettina

1943.január.12-re emlékezünk a mai nap. A doni szörnyű katasztrófa pontosan 78 évvel ezelőtt történt.

Don-kanyar 1943.január.12

1943. január 12-én történt a doni katasztrófa – Erre a napra emlékezünk meg, már 78 éve!1943. január 12-én Voronyezs elleni támadás előkészületeként, a 2. magyar hadsereg által védett 200 km hosszú Don-menti terepszakaszon is támadásba lendültek az igen erős páncélos erőkkel támogatott szovjet hadosztályok. A túlerejű katonai támadás már az első napokban több helyen áttörte a szegényesen fölszerelt magyar csapatok védővonalát.

Ilyen volt a kezdete:

A magyar hadsereg eredetileg több mint 200 ezer fős katonákból állt, de sajnos már az előző hónapok hídfőcsatáiban is jelentős veszteségeket szenvedett. Ez a veszteség számokban nagyjából 25-30 ezer fő, ami mind haderőben rengeteg s mind elvesztett életként rengeteg. A hatékony légierő és légvédelem, kellő számú páncélos-egység és páncélos-elhárító fegyver hiányában, illetve  egyéb hadieszközökben és étel ellátmányban is problémákkal küszködve a magyar hadsereg fokozatosan tért vesztett, darabokra szakadt majd végül megsemmisült. Azóta sem feledjük el ezt a napot, s éppen ezért is emlékszünk vissza arra, hogy milyen hősként álltak helyt magyar katonák ebben a nagyon nehéz időszakban. 

hirdetes

Az akkori egyáltalán nem enyhe télben, abban a hidegben a megfelelő téli ruházat nélkül harcoló, majd visszavonuló/menekülő katonákat nem csak az ellenség golyói számolta fel. Nagy létszámban veszett oda ember a fagy miatt is, több tízezer katona maradt holtan a hófedte csatatéren.

Nagyon szomorú erre az időszakra visszagondolni, s a magyar hadtörténelem talán egyik legszomorúbb napja volt 1943.január.12.

A legmeghatóbb visszaemlékezést is megtudod nézni:

VISZONT...

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a 2.Magyar Hadsereg alakulatai a rossz körülmények, hiányos felszerelés, kevés ember ellenére sikeresen tudták hátráltatni a szovjet támadást , és a a hősies helytállásuknak köszönhetően  megakadályozták, egy újabb nagy katlan kialakulását. A III. hadtest például  január 26.ig tartotta állásait a túlerőben lévő 60. szovjet hadsereg ellen.  Január 20.án a 2. magyar hadsereg megmaradt csapatai a német 26.gyaloghadosztály segítségével kitörtek a szovjet gyűrűből, és sikeresen hátrajutottak.   A III.hadtest a német 2.hadsereg bizonyos csapataival meg tudta védeni magát, és súlyos harcok árán nyitva tartottak egy folyosót nyugat felé. Miután a bent rekedt német csapatok kijutottak ezen a folyosón, február 2.án a magyar csapatok maradékai is dél felé haladva kijutottak a szovjet gyűrűből.  

hirdetes

A következő oldalra kattintva el tudsz olvasni egy levelet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Szekszárdi borvidék

Szekszárdi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A szekszárdi borvidék Magyarország... Tovább

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Magyar Mezőgazdasági Múzeum: Budapest egyik legjelentősebb múzeuma a főváros XIV.... Tovább

Tovább a lexikonra