hirdetes

80-as évekbeli tejeszacskók sértetlen állapotban- illegális szemétlerakó a Balatonnál

VN

Döbbenve olvastam a címet, miszerint: 80-as évekbeli retro szemétlerakóra bukkantak a Balatonnál, ami a retro korszag szerelmeseinek egy valóságos paradicsom, mert különböző használati tárgyak, flakonok, műanyag tejeszacskók kifogástalan állapotban kerültek elő. Még belegondolni is rossz, hogy ha 40 év alatt nem esett bajuk, akkor vajon mikor foglak lebomlani… De jó hír a rosszban, hogy a szemetet legalább eltávolították.

Illegális szemétlerakó a Balatonnál retro szemetekkel

Illegális szemétlerakó a Balatonnál

Az MTI közlése szerint több mint 700 köbméternyi, a 70-es 80-as évekből származó hulladékot távolítottak el a múlt héten a Fonyód határában épülő Berek világa látogatóközpont területéről, csatlakozva a "Tisztítsuk meg az országot!" programhoz. Ugyanis a földmunkák megkezdésekor "nem várt meglepetésként" találtak a humusz réteg alatt egy hajdani kommunális hulladéklerakót, ami miatt 2,0-2,5 méter mélységben kellett kideponálni és elszállítani a területről a szemetet.   

Retro kincsekre lehet lelni a szemétben  

Az államtitkár elmondta: a talált hulladékból itt maradt néhány dombocska, ha valaki szeretne a 70-es 80-as évek retro világába kalandozni, akkor fellehet benne tárgyakat. Ijesztő például, hogy egy műanyag tejeszacskó 40 év után is kifogástalan állapotban van, és akár még kétszáz év múlva is megtalálható a földben, mert nem bomlik el - hívta fel a figyelmet. 

hirdetes
Te gondoltad volna, hogy egy műanyag palack lebomlási ideje 450 év, egy műanyag szatyoré pedig 200-1000 év?

"Tisztítsuk meg az országot!" program

Ha már szó esett a "Tisztítsuk meg az országot!" programról, akkor beszéljünk róla egy kicsit, hogy mi is ez az egész! A program a közelmúltban indult el, és a tervek szerint egészen 2022-ig tart. A Tisztítsuk meg az országot! program legfőbb célja az illegálisan lerakott hulladék felszámolása. A programban állami szervezetek és önkormányzatok mellett a nemzeti parki igazgatóságok is közreműködnek. A nemzeti parkok munkatársai az elmúlt néhány hétben 30 helyszínről 1100 köbméter hulladékot szállítottak el. A 10 magyar nemzeti parki igazgatóság 155 védett természeti területen található helyszínről, mintegy 8200 köbméter illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését végzi el ebben az évben.

hirdetes

Te is segíthetsz megtisztítani az országot!

A lerakóhelyek azonosításában nagy segítséget jelent a hulladékradar nevű mobiltelefonos alkalmazás, amelyen bárki bejelentheti, ha illegális hulladékra bukkan. Ez az alkalmazás elküldi az adott terület kezelőjének az információt, amely köteles a hulladék elszállíttatásáról gondoskodni.  
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Siófok

Siófok: A Balaton déli partjának fővárosa, a magyar tenger nyári szórakozó központja.... Tovább

Zsolnay Kulturális Negyed

 A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt legnagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyar Retró
X
Kövess minket facebookon!