hirdetes

A Queen magyarországi koncertje

Pi

Azt minden közepesen képzett rajongó tudja, hogy a Queen az egyetemes zenetörténelem meghatározó darabja. Ez a banda pedig 1986-ban Budapesten adott felejthetetlen koncertet.

Queen Budapesten

A fiatalabb társadalom is képet kaphatott azóta a brit együttesről, hiszen a Freddie Mercury által vezettet együttes életéről pár éve egy, a színészi teljesítményét tekintve kiváló produkció született.

De mi is volt a Queen és milyen is volt a budapesti koncertje?
Eredeti felállásukban 1991-ig léteztek, egészen afrontember Freddie Mercury haláláig. Azóta sem született nála tehetségesebb zenész.
A fentebb említett filmben is láthattuk, hogy a bandára jellemző volt az aprólékos munka, melyben a legutolsó hangra is kényesen ügyeltek. Mai szemmel nézve érdekes volt látni (milyen lehetett ez az életben?), hogy számítógépes utómunka nélkül milyen tiszta hangokat tudtak produkálni.

hirdetes

A Queenre mindig is jellemző volt a bátorság. Ez az új lemezek hangzásán, új stílusok születésén tetten érhető. Vannak zenekarok, melyek egy egész életet zenélnek végig egy stílusban, a Queen azonban nem ilyen volt. Ők a progresszív rock, hard rock, heavy metal, glam rock stílusban is nagyot tudtak alkotni, messze meghaladva a saját korukat.

Mint minden frontembernek, Freddie Mercurynak is megvoltak a maga démonai. Soha nem volt az a visszafogott fajta, önpusztító életmódja valószínűleg előbb-utóbb végzett volna vele, ha a kor „divatbetegsége”, az AIDS nem tette volna meg 1991-ben. Halála gyakorlatilag a Queen végét jelentette, a banda 1995-ben végleg megszűnt létezni. Ugyan azóta turnéznak az USA-ban és Európában Queen+ Adam Lambert néven, azonban népszerűségük már nem közelíti meg az egykorit. A brit és az európai mércének már soha nem fognak tudni megfelelni.
hirdetes

Bizonyára sokan emlékeznek még rá, hogy Budapesten is jártak. A koncert 1986. július 27-n volt a Népstadionban, 70 000 ember előtt. A fellépés leghíresebb momentuma az volt, amikor Freddie Mercury elénekelte a közönségnek a „Tavaszi szél vizet áraszt” című magyar népdalt.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ókeresztény Mauzóleum

Ókeresztény Mauzóleum: A pécsi ókeresztény sírkamrák elnevezésű régészeti bemutatóhely... Tovább

Dobos torta

Dobos torta: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A dobostorta megalkotója Dobos C.... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró