hirdetes

49 országban van jelen: a határon az indiai mutáns, a legtöbb szomszédos országban azonosították már

VN

Az Egészségügyi Világszervezet egyik tisztviselője hétfőn közölte, hogy az Indiában terjedő, rendkívül fertőző hármas mutáns Covid-változatot „aggodalomra okot adó változatnak” minősíti, jelezve, hogy globális egészségügyi fenyegetéssé vált. Ugyanitt a WHO adataiból az is kiderült, hogy ez a fokozottan veszélyes mutálódott vírus már 49 országban, köztük a szomszédos országokban, Ausztriában, Romániában, Csehországban és Szlovákiában is jelen van.

Indiai mutáns mennyire veszélyes

Mennyire veszélyes az indiai mutáns?

A B.1.617 néven ismert indiai mutáns az előzetes tanulmányok szerint jobban terjed könnyen, mint az eredeti vírus, és van néhány bizonyíték arra, is, hogy az oltások sem olyan hatékonyak vele szemben. Azonban a WHO kijelentette, hogy az oltások még mindig nagyon eredményesek, bár kiemelték, hogy az általuk végzett kutatások szerint az indiai variáns akár hétszer ellenállóbb a Pfizer- és a Moderna-vakcinájával szemben. Tehát vélhetően nagy problémákat fog okozni világviszonylatban, Indiában már így is hatalmas problémát okozott. Az indiai variáns a WHO által „aggodalomra okot adónak” lett címkézve, ez azt jeleneti, hogy bebizonyosodott, hogy fertőzőbb, halálosabb és ellenállóbb a jelenlegi oltásokkal és kezelésekkel szemben a WHO szerint.

Veszélyesebb, mint a brit mutáns?

Feltehetően mindenki emlékszik még rá, hogy a brit koronavírus variáns mekkora problémát okozott a tavalyi év végén, aminek a hatását még a mai napig érezzük. Mikor elindult a koronavírus Wuhanból, senki nem számított rá, hogy ekkora problémát fog okozni, a brit mutánssal is ez volt a helyzet, az indiai vírusról mit lehet feltételezni? Az indiai mutáns éppen a briteket viselni meg a legjobban. Néhány hete még csak száz körül volt az esetek száma, mostanra már a B.1.617.2 jelű volt a második legelterjedtebb variáns náluk, egyes szakértők szerint még a jövő héten esedékes nyitás is veszélybe kerülhet miatta. a brit kormány vészhelyzeti tudományos tanácsadó testülete kongatja a vészharangot. A brit kormány vészhelyzeti tudományos tanácsadó testülete már meg is kongatta a vészharangot:

hirdetes
„Egy brit mutánsnál fertőzőbb vírus megjelenése korlátozó beavatkozások hiányában olyan hullámot indíthat el, ami még a brutális januári fertőzöttségi mutatókon is túltesz.”
hirdetes

 

Mennyire veszélye az indiai mutáns ránk?

Még ezen a ponton szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy azt gondoltuk, hogy az eredeti koronavírus sem veszélyes ránk, és a brit variánsról is gondoltunk hasonlókat. Az indiai mutáns gyakorlatilag körbevett minket, így csak idők kérdése, hogy a magyar minták között is felbukkanjon egy. Ráadásul korai fázisban lévő kutatások azt mutatták ki, hogy a Magyarországon is használt Bamlanivimab gyógyszer kevésbé hatásos az indiai variáns ellen, és más, antitest alapú készítmények hatásossága is némileg csökkenhet. Ausztriában, Romániában, Csehországban és Szlovéniában is megjelent már a variáns. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

IV. Károly

IV. Károly: IV. Károly teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Österreich,... Tovább

Kisföldalatti

Kisföldalatti: Az M1-es metróvonal (Millenniumi Földalatti Vasút vagy a köznyelvben... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld
X
Kövess minket facebookon!