hirdetes

Ha nem vigyázol, 15 év után másé lehet az ingatlanod!

Sz.F.

Megdöbbentő tény, de előfordulhatnak egy ingatlan tulajdonjogával kapcsolatos változások, amivel jó, ha tisztában vagyunk, hiszen az jogszerűen is átszállhat egy másik félre és nem vehető biztosra, hogy a törvény mindig a tulajdonos oldalán áll.

Ha nem vigyázol, 15 év után másé lehet az ingatlanod!

Természetesen több feltételnek is teljesülnie kell, de megtörténhet, hogy az az ingatlan, ami addig egy bizonyos személy tulajdonában volt, annak használójáé lehet. Ebben a témában a dologi jogról szóló Ptk. 2013. évi V. törvényben leírtakra kell hagyatkozni.

Ingatlan elbirtoklás

A törvényben olvasható, hogy a tulajdonjog elbirtoklás útján átszállhat, abban az esetben, ha az adott személy 15 évig megszakítás nélkül birtokolja az ingatlant, a tulajdonos ezenközben teljesen felhagy a hatalom gyakorlásával. Ezt úgy kell értelmezni, hogy az a személy, aki 15 éven keresztül folyamatosan kizárólag sajátjaként használja az adott ingatlant és ezt bizonyítékokkal is alá tudja támasztani, annak tulajdonjoga átszállhat rá.

hirdetes

Hogyan lehet ezt elképzelni?

Gyakori példa, adott egy ingatlan, akinek a tulajdonosa elhunyt. A gyermekei vagy unokái, akik jogutódnak számítanak, elhanyagolják a területet, nem járnak oda és nem foglalkoznak vele. Ha valaki, legyen az egy távoli rokon, egy szomszéd, ismerős azt sajátjaként használja és igény tart rá, akkor az övé lehet. Ehhez szükséges feltétel, hogy ezalatt az idő alatt szakadatlanul gondoskodjon a területről, fizesse a közüzemi számlákat, a lehetséges adókat, gyakorlatilag sajátjaként kezelje, és ezt tudja is bizonyítani.

Emellett fenn kell állnia annak a helyzetnek is, hogy a tulajdonos ezen 15 év alatt nem tart igényt az ingatlanra. Abban az esetben, ha akár csak egyszer is használatba veszi azt vagy valamilyen formában igény tart rá, akkor a 15 év megszakad, és elölről kell kezdeni a számítást. Természetesen elbirtokolni akkor sem lehet az eredeti tulajdonostól, ha az az egészségügyi állapota miatt akadályozott az ingatlan használatában, gondozásában.

hirdetes

Elbirtoklás perrel

Ha a feltételek adottak és az ingatlan használója bizonyítani tudja a szakadatlan használatot, akkor pert kell indítania, hogy megállapítsák az elbirtoklás tényét. Ha minden törvényszerűen ment, akkor bejegyzik a tulajdonjogát és hivatalosan ő rendelkezik vele. A következő oldalon további részleteket találhatsz! 

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Labdarúgás

Labdarúgás: a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb játéka. Angliából ered, de gyorsan,... Tovább

Bécs városa

Ausztria fővárosa, egykoron magyar város. Manapság a világ egyik legélhetőbb városának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek