hirdetes

Filléres látnivalók Magyarországon – Téged is várnak ezek a pénztárca kímélő kirándulások!

ZH
Frissítve: 2024.05.09
Frissítette: ZH

A járvány időszaka alatt a szabadtéri tevékenységek virágkorát éltük, amiket nem is száműztünk ma sem az életünkből. Nem mindegyik ismert, de hazánkban több, mint 100 vár és várrom található. Egy-egy kirándulás alkalmával a szép tavaszi időben mindenképp érdemes ezekre a helyekre ellátogatni és még ingyenesek is!

pénztárcabarát kirándulástippek

Pénztárca kímélő kirándulások


Magyarországon számos változatos helyszínnel találkozhatunk, így kirándulhatunk erdőben, völgyben, vagy épp síkságon is, és szinte minden vidék rendelkezik egy várral vagy egy várrommal. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal felmérése szerint Magyarországon jelenleg 103 vár található, azonban némelyike elhagyottan, az enyészetnek vannak kitéve. A cikkben összegyűjtöttük azokat a kiránduló helyeket, ahova érdemes ellátogatni, ha pénztárcabarát programot terveztek.

1.    Siroki vár


A Vár-hegy tetején, a Bükk és a Mátra erdeinek határában magasodik egy erődítmény, amit a sziklatömb belsejébe vájtak, és erődeiket a tetejére építették. Ez a Siroki Vár. Néhol meredek túraútvonal vezet a várhoz, de mindenképp megéri bejárni a körülötte húzódó erdőt, ugyanis a hegy gyomrában kialakított üregekből és a szerteágazó kazamata rendszerből titokzatos ablakok nyílnak a várra néző kilátással. A hegy gyomrában hatalmas járatokat, lépcsőket és csarnokokat vájtak ki, amik szintén felfedezhetőek. A vár legősibb része a felsővárban található lakótorony, amire az öregtorony épült, ami az őrség lakhelye volt a régi időkben. A várból a panoráma is elképesztő, nem hiába baktatunk fel a hegytetőre, ha ide látogatunk.

hirdetes

2.    Drégely vára


A Börzsöny északi részén helyezkedik el Drégely vára, Drégelypalánk és Nagyoroszitól egyforma távolságra, ami egy 444 méter magas sziklacsúcson magasodik. IV. Béla király parancsára építették a mongol könnyűlovasok elvonulása után. 1552 júliusában Ali pasa vár ostromot hajtott végre 12 000 fős seregével, de a várőrség csak 146 főből állt. Az ostrom harmadik napján Szondi kapitánnyal az élen a végváriak kitörtek és mind hősi halált haltak a véres közelharcban. Csak Szondi két apródja maradt életben, Libárdy és Sebestyén. Ma már nehezen rekonstruálható a vár egykori alaprajza, valamint csak gyalogosan lehet megközelíteni egy jól járható turistaútvonalon.

3.    Nógrádi vár


hirdetes
Magyarország legrégibb belső tornyos, szabálytalan alaprajzú kővára, ami a Börzsöny belsejében, Nógrádban található. Anonymus szerint a honfoglaló magyarok itt már várat találtak, de ez vitatható. A vár a X.-XI. század fordulója körül már bizonyára állt, de Nógrád várának keletkezéséről nincs biztos adatunk. A várba az Országos KÉK túrából kiágazó kék rom jelzésen juthatunk fel, a falakról és a bástyáról csodás kilátás nyílik a falura, a Börzsöny hegyeire. A várból messze környék szemmel tartható.

4.    Csókakő vára


Az egyetlen török időkből fennmaradó vár Fejér megyében, ami Székesfehérvártól északnyugati irányba található a Csóka-hegy oldalában 479 méter magasan egy sziklaplatón. Stratégiailag rendkívül kedvező fekvéssel rendelkezik, ugyanis három oldalról meredek sziklafal védi, amit még sziklaárokkal is elhatároltak. A vár teljesen felújított állapotba került 2014-ben, újjáépítették a kaputoronyhoz vezető felvonóhidat, valamint a toronyhoz kapcsolódó várszakaszokat is és a várkápolnát se feletjük el! A Móri-árok völgyteknőjére és a Keleti-Bakonyra a kilátás a várból egészen csodálatos. Kifejezetten ajánlott a romvárak szerelmeseinek!

5.    Szádvár


A Bódva folyó völgyét szegélyező Aggteleki Nemzeti Park területén találjuk, Magyarország északkeleti szögletében a Szögliget község határában Szádvárat. A várromok 460 méter magasan figyelik az északi népeket. Itt is folyamatosan felújítanak, sőt még gyermektáborokat és rendezvényeket is tartanak a helyszínen. Gyalogosan tudjuk csak megközelíteni a Szalamandra turistaháztól a piros turistajelzést követve.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Polányi János

Polányi János: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1986-ben kapta meg a kémia szakterületén az... Tovább

Nádudvari feketekerámia

Nádudvari feketekerámia: Nádudvar a Hortobágy és a Sárrét határán fekvő ősi... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar történelem Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás