hirdetes

Itt a fűtésszezon: ingyenesen igénybe vehető a kéményellenőrzés

VN

A fűtési szezon kezdetével a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezés veszélyére hívja fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Ha értünk a fűtőrendszerekhez, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért érdemes évente-kétévente hozzáértő szakemberrel ellenőrzést végeztetni a fűtőrendszer kapcsán! 

Ingyenesen kéményellenőrzés 2023

Miért veszélyes a fűtésszezon?

Az elmúlt évek lakástüzeinek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezések 60 százaléka a fűtési szezonban történt – írták. Közölték: a fűtőeszközök hibás telepítéséből, nem megfelelő használatából, a karbantartás hiányából eredő problémák lakástűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethetnek. Amennyiben már nálad is rég ellenőrizték, tartották karban a fűtőrendszert, akkor itt van hozzá a tökéletes idő! Az évnek ez a szakasza, a fűtésszezon kezdete tökéletes a fűtési rendszer ellenőrizetésére, hiszen így még időben orvosolhatóvá válik a baj.
    

Fűtést csak szakemberek telepíthetnek!

Felhívták a figyelmet arra, hogy a fűtőeszközök telepítését szakemberre érdemes bízni, a karbantartásuknál pedig követni kell a gyártói utasításokat. A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni. Ha új kéményt építenek, a régit javítják, felújítják, átalakítják vagy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat, és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről - ismertették.

hirdetes
    

Ingyenesen igénybe vehető kéményellenőrzés

hirdetes

A tájékoztatás szerint a kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk (itt lehet). Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.
   

A szén-monoxid veszélyeire hívták fel a figyelmet

Arra is felhívták a figyelmet, hogy szén-monoxid ott keletkezik, ahol nyílt lánggal fűtenek, és nem megfelelő a szellőzés, ám a mérgező gáz nem csak gázfűtésnél keletkezhet. Ezért ha elérhető a fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor gondoskodni kell a légbevezetésről, ám nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő-utánpótlást kell biztosítani. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid-érzékelő - fűzték hozzá. A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája, vagyis az, hogy melyik eszköz hatásos, illetve melyik hatástalan, az alábbi linken érhető el.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Eladó lakás Herceghalom

Eladó lakás Herceghalmon? Pest megye egyik legnyugatibb települése, csupán 26 km-re fekszik... Tovább

Egerszalók sódombjai

Egerszalók sódombjai: Egerszalók, de nyugodtan mondhatjuk, hogy egész Magyarország egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek