hirdetes

A számítógép elődje: Az írógép kalandos története

VN

Aki elég koros ahhoz, hogy ismerje az írógépet, netán használta is, jól tudhatja, hogy nem egyetlen gombnyomással lehetett az elgépeléseket javítani. A számítógép elődjének számító írógép sok mindent forradalmasított annak idején, korunk billentyűzetének elődje, amit sok-sok hosszú éven át használtak nagyon eredményesen. Nézzük az írógép történetét!

Az írógép története

Az első írógépek

Az írógép története a technológia fejlődésével és az írásra való igény növekedésével fonódik össze. Az első írógépek a 19. században jelentek meg, és forradalmasították az írás folyamatát. Az emberek immár nem kizárólag a toll és tintásüveg segítségével rögzíthették gondolataikat, hanem gyorsabban és hatékonyabban gépelhettek. Az első írógépek készítésében szerepet játszottak a számológépek kifejlesztésében szerzett ismeretek. Christopher Latham Sholes, egy amerikai újságíró és szerkesztő, 1867-ben készítette el az első sikeres írógépet. Ezt a gépet a Remington Company gyártotta és forgalmazta, és hamarosan az írók és irodai alkalmazottak körében népszerűvé vált.

Szabó Magda írógépeSzabó Magda írónő az írógépével – ennek a masinának valószínűleg rengeteg remek regényt, novellát köszönhetünk. Forrás: Fortepan / Hunyady József

Az írógépek forradalma

Az írógépek elterjedése számos előnnyel járt. Az egyik legfontosabb az volt, hogy a gépelés gyorsabbá vált, mint a kézzel írás. Ezáltal növekedett az irodai hatékonyság és a dokumentumok készítésének sebessége. Az írógépek csak fekete-piros szalagokkal működtek, nem voltak képesek színese nyomtatni, mint a mostani technika, mégis mennyire imádtuk őket, és mennyire hasznosak voltak. Az írógépek korszakának további jelentősége abban rejlik, hogy azok hozzájárultak az írás szabványosításához. A karakterek egyenlő méretűek és könnyen olvashatóak voltak, ami elősegítette a dokumentumok egyszerűbb megértését és archiválását. Az írógépek elterjedésével párhuzamosan megjelentek az első gépelt formájú levélpapírok is. Ki dolgozott annak idején írógéppel? 

hirdetes

Írógép tanfolyam 1984-benÍrógép tanfolyam  zajlik 1984-ben, Forrás: Fortepan / Magyar Rendőr

hirdetes

A számítógépek jelentették az írógép korszak végét

Az 20. század elején az írógépek tovább fejlődtek. Eleinte mechanikus működésűek voltak, de az idők során megjelentek az elektromos írógépek is. Az elektromos írógépek tovább növelték a gépelés sebességét és kényelmét.  Az 1980-as években a személyi számítógépek megjelenése az írógépek végét jelentette, az emberek egyre inkább a szövegszerkesztő programokat részesítették előnyben az írógépek felett. A számítógépek lehetővé tették a szöveg könnyű szerkesztését, formázását és tárolását, így kiszorították az írógépeket a piacról.

Az írógépeknek azonban öröksége tovább él a mai napig. Bár már nem széles körben használatosak, néhányan még mindig preferálják az írógép mechanikus billentyűzetének érzését. Az írógépek tehát nem csupán egy technológiai fejezetet zártak le, hanem megváltoztatták az írás és az irodai munka módját is.
 

A legkisebbek is az az írógép történetét írják...A legkisebbek is az az írógép történetét írják…, Forrás: Fortepan / Miklós Lajos

Forrás: Forrás: Fortepan / Glósz András

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Solymári-ördöglyuk

Solymári-ördöglyuk: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék. A... Tovább

Népszokás fogalma

Népszokás fogalma: A kultúra hagyományozódás formája, melyben a nép ünnepe és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyarság Retró Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!