hirdetes

Több tízezres támogatást is kaphatnak a családosok szeptemberben - Így kell igényelni

ZH

Az idei tanév talán még az eddigieknél is nagyobb anyagi terhet ró az iskolás gyermekek szüleire, hiszen minden drágul, a keresetek pedig egyre kevesebbet érnek. A terhek enyhítésének érdekében sok önkormányzat kínál iskolakezdési támogatásokat gyermeket nevelő lakosai számára, összeszedtünk pár példát. Az összes kerületet és települést persze nem értettük el, ha érdekel a lehetőség, mindenképpen érdeklődj a polgármesteri hivatalban.

iskola támogatás

Egyre nehezebb a családoknak az iskolakezdés

Az idei év még az eddigieknél is nagyobb anyagi terhet ró az iskolás gyermekek szüleire. Hónapok óta 20 százalék körüli az infláció hazánkban, a reálbérek folyamatosan csökkennek, és az iskolai eszközök, szükséges felszerelések sem lettek olcsóbbak.

Egy első osztályos esetében a szükséges tanszerek már 35-45 ezer forintba kerülnek, és még meg sem említettük a sportfelszereléseket, az ünneplőt, a kinőtt ruhák pótlását, az íróasztalt és a széket. A végösszeg könnyen elérheti, akár meg is haladhatja a 100 ezer forintot. Középiskolás korban, főiskolai vagy egyetemi tanulmányok kezdetén pedig ez az összeg még magasabb lehet, különösen, ha az iskolába másik városba kell költözni.

A jó hír azonban az, hogy számos pályázati lehetőség áll rendelkezésre, amelyek könnyíthetik a szülők terheit.

Önkormányzati támogatások segítenek


Több önkormányzat is iskolakezdési támogatásokat nyújt a gyermeket nevelő családoknak. Ezek a támogatások változó feltételekkel érhetők el, és az összegek is eltérőek lehetnek. Az alábbiakban bemutatunk néhány példát az önkormányzatok által nyújtott segítségekről.

Debrecen


A debreceni önkormányzat támogatása évente 9 600 forint gyermekenként. Az igénylés feltétele, hogy a család egy főre jutó havi jövedelme ne haladja meg a 67 300 forintot, egyedülálló szülő esetében pedig a 89 200 forintot. Az igénylést július 1-től október 31-ig lehet benyújtani.


Kőbánya


Kőbányán az általános iskolás és középiskolás korú gyermekek 8 000 forint értékű vásárlási utalványban részesülhetnek. Az utalványokat a kerületi iskolákban lehet átvenni. A településen kívül tanuló gyermekek is igényelhetnek támogatást erdei iskolához és iskolai táborhoz, ahol a havi nettó jövedelem egy főre számított része nem haladja meg a 125 000 forintot.


Óbuda


Óbudán az általános iskolás és középiskolás korú gyermekek iskolakezdési támogatásban részesülhetnek. A támogatás összege a gyermek életkorától és a család egy főre jutó jövedelmétől függ. Az általános iskolások 10 000, a középiskolások 15 000, míg a felsőoktatásban tanuló fiatalok 17 000 forint támogatásban részesülhetnek.


Kispest


Kispest önkormányzata idén is folytatja a hagyományt, és teljesen felszerelt iskolatáskákat oszt ki az iskolakezdő nagycsoportosoknak. Az óvodavezetők rászorultsági alapon választják ki azokat a gyermekeket, akik számára a támogatás a legnagyobb segítséget nyújthatja. Emellett 1-5. osztályig összesen 2700 füzetcsomag került megrendelésre a kerületben működő állami és egyházi általános iskolákba járó gyermekek számára. Az elsősök számára színes ceruza készletet és origami füzetet is adományoznak.

hirdetes

Zugló


Zugló önkormányzata 10 000 forintos tanévkezdési támogatást biztosít gyermekekenként. A támogatást a gyermek törvényes képviselője augusztus 1. és október 31. között nyújthatja be a megfelelő nyomtatványon. Emellett lehetőség van eseti szociális segély igénylésére is, amennyiben az egy főre jutó jövedelemhatár 95 000 forintot nem haladja meg, és a háztartásban senki sem rendelkezik vagyonnal.


XV. kerület


A XV. kerületben a Palota iskoláztatási támogatás összege 25 000 forint. A támogatást az első, az ötödik, a kilencedik évfolyamokon valamint a középfokú tanulmányok utolsó évfolyamának megkezdésekor egyszer adhatják meg. A jogosultság megállapításához szükséges dokumentumokat a gyermek törvényes képviselője június 15. és szeptember 30. között benyújthatja. A támogatás minden XV. kerületben bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező és ott életvitelszerűen lakó állampolgár részére elérhető.


Csepel


Csepel önkormányzata 15 000 forintos iskolakezdési utalványt biztosít minden az általános iskola első osztályát szeptemberben kezdő csepeli gyermeknek. Az utalványt a Csepeli Gyermeksziget Program keretében lehet igényelni a polgármesteri hivatal Családtámogatási Irodájában.

Szombathely


Szombathelyen az egy naptári évben kifizethető rendkívüli települési támogatás összege nem haladhatja meg az 50 000 forintot, kivéve rendkívüli krízishelyzet esetén, amikor akár 85 500 forint is lehet az összeg.

hirdetes

Békéscsaba


Békéscsaba Önkormányzata 1,5 millió forintot különített el a tanévkezdési támogatásra. A támogatást békéscsabai lakóhellyel rendelkező alapfokú, vagy középfokú oktatásban részt vevő gyermekek és felsőfokú tanulmányokat nappali tagozaton első évfolyamon folytató fiatalok kaphatják meg. A támogatás augusztus 15-től szeptember 30-ig igényelhető, és a jogosultsághoz szükséges jövedelemhatárak megléte szükséges.


Újpest


Újpest önkormányzata 6. életévüket betöltött, de 23 éves korukat még be nem töltött nappali tagozatos diákok szüleinek biztosít beiskolázási támogatást. A támogatás összege gyermekenként vagy fiatal felnőttenként egyaránt egyszeri 15 000 Ft. A jogosultság elbírálásakor jövedelemvizsgálat történik, és a jövedelemhatár a család létszámától függ. Két fő esetében a határ 143 640 Ft, míg három vagy ennél több fő esetében 119 700 Ft. A támogatás csak az egyik szülő jogosultságával vehető igénybe.

Budavár


A Budavári Önkormányzat iskolakezdési támogatást nyújt azoknak, akik alapfokú vagy középfokú oktatásban részt vevő, 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelnek. Az egyedülálló törvényes képviselőknek a család havi jövedelme nem haladhatja meg a 161 025 Ft-ot, míg a nem egyedülállóknál ez a határ 142 500 Ft. Az iskolakezdési támogatás évente gyermekenként 15 000 Ft.

Miskolc


Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata iskolakezdési támogatást nyújt, amely a tanszerek, íróeszközök és oktatáshoz szükséges eszközök beszerzési költségeihez nyújt hozzájárulást. A jogosultságot azok a szülők vagy törvényes képviselők igényelhetik, akik a családban nappali oktatás munkarendje szerint alap- vagy középfokú tanulmányokat folytató, 18 év alatti gyermeket nevelnek. A jövedelemhatárok a család létszámától függenek, és a szociális vetítési alap összegének meghatározott százalékát képezik.

Szeged


Szeged önkormányzata iskolakezdési támogatást nyújt az általános iskolás gyermekek szüleinek. Az igénylés feltétele a szegedi lakóhely vagy tartózkodás, valamint hogy a gyermeket saját háztartásban nevelik a szülők. Az iskolakezdési támogatás összege gyermekenként 15 000 Ft, és az igénylést a tanévkezdés előtti időszakban lehet benyújtani.

Józsefváros


Józsefvárosban az iskolakezdési támogatás összegét háromszorosára emelték, és automatikusan jár minden első osztályos gyermek szüleinek. Emellett tanszergyűjtést is szerveznek, ahol adományokat gyűjtenek és azokat rászoruló tanulók kapják meg.

Pesterzsébet


Pesterzsébet önkormányzata beiskolázási támogatást nyújt azoknak a családoknak, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a meghatározott szociális vetítési alap összegét. Az iskolakezdési támogatás összege tanulónként 6 000 Ft, és a kérelmeket meghatározott időszakban lehet benyújtani.

Hol és hogyan igényelhetők ezek a támogatások?


Az önkormányzati támogatásokat általában az önkormányzatok honlapján lehet igényelni. A szükséges dokumentumokat, igénylőlapokat itt lehet letölteni. Fontos, hogy az igénylési határidőket betartsd, mivel azok évente változhatnak.

Az iskolakezdés anyagi terhei sok családot megterhelnek, azonban az önkormányzati támogatások segítséget jelenthetnek. Ha gyermeked iskolába készül, érdemes tájékozódni az önkormányzat által nyújtott lehetőségekről, és igénybe venni azokat a támogatásokat, amelyekkel enyhíthetitek a terheket.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Márton nap

Márton nap - November 11.: Német nyelvterületről vált ismertté és ma már sok helyen... Tovább

Gresham Palota

A Gresham-palota a magyar szecessziós építészet kiemelkedő épülete, manapság az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Állatok Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Technológia Történelem Utazás