hirdetes

Piramisért nem kell Egyiptomig menni, Magyarországon is van, méghozzá Iszkaszentgyörgyön

VN

Micsoda szerencse, hogy nem kell Gizáig menni piramisokat nézni, hiszen a koronavírus járvány egy kisebb-nagyobb gátat szab most ebben. De cserébe felfedezhetjük hazánk megannyi eddig rejtett látnivalóját, többek között az egyetlen magyarországi piramist is Iszkaszentgyörgyön!

Iszkaszentgyörgyi piramis

Piramis Magyarországon?

Te is azt hitted, hogy a piramisokig Gizáig kel menni, és hogy ezek a jellemzően egyiptomi épületeknek se híre se hamva Magyarországon, de még csak Európában sem? Igazából nem tévedsz sokat, a piramisok tényleg Egyiptom csodái, építészeti remekei, de ennek ellenére máshol is található belőlük egy-egy darab. Annak ellenére, hogy a piramisok nem éppen az európai kultúra sajátosságai, és tátott szájjal csodálkozunk rá minden olyan építményre, amely az ókori egyiptomiak gúla alakú emlékműveire emlékeztet minket, hazánkban is van piramis, méghozzá Fejér megyében.

Hol van pontosan a magyar piramis?

Iszkaszentgyörgy? Mond valamit ez a név? Nem baj, ha nem cseng ismerősen, az igazság az, hogy én sem ismertem első látogatásom előtt, pedig nagyon sok felfedezni való van ebben a kicsinyke községben.  Iszkaszentgyörgy Székesfehérvártól északnyugati irányban, attól mintegy 10 kilométernyire található. Határát északról a Bakony, nyugatról a belőle délre nyúló Iszka-hegy, délről a Sárrét, keletről pedig a Móri-árok alkotja. Itt található a csodaszép Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély, a Duzzogó-fürdő, illetve erre barangolva a a Piramita-hegyen található Csillaghegyi kilátót is megcsodálhatjuk, a sok-sok természeti csoda mellett. És ne feledjük, itt található hazánk egyetlen kőből épített piramisa is. Bár nem akkora, mint a Gizai, de 10 méteres magasságával így is impozáns látvány. A piramistól nagyon szép panoráma nyílik a Bakonyra és a kastélyra is.

hirdetes

Miért van Magyarországon Piramis?

Egy oldalon ezt olvastam a piramis történetével kapcsolatban: "A kőpiramis történetét egy legenda lengi körül: eredetileg Pappenheim Szigfrid építtette, aki 1936-ban halt meg. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kőpiramis a '30-as, '40-es években már bőven itt volt, ugyanis rendelkezésünkre áll egy olyan fotó, amelyen Sybill néni (Szigfrid unokája) olyan nyolc-kilenc éves körül lehetett, amikor az építmény mellett ült. Mivel Sybill de Mola 1926-ban született, így könnyű behatárolni, hogy mikor épülhetett a kőpiramis eredeti változata. … A kőpiramis aztán egészen a háborút követő időszakig állt, majd az '50-es évek végén, a '60-as évek elején a helyiek teljesen lerombolták, köveit pedig a falusi építkezésekhez használták fel. Az tudni kell, hogy a kastélytól elkezdve az épületeken és a műtárgyakon át minden, ami ahhoz a rendszerhez tartozott, már nem volt nagy érték az akkori lakosok számára, sőt, inkább olyan volt, amit el kell tüntetni. Ennek következtében majdnem teljesen lerombolták a gúla alakú építményt.” A kőpiramist aztán 2014-ben a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. építette újjá, amely egy modernebb változata lett az eredeti emlékműnek.

hirdetes

De ha már Iszkaszentgyörgyön jártok, akkor a Piramis mellett nem érdemes kihagyni a csodaszép Amadé-Bajzáth-Pappenheim Kastélyt sem, gyűjtöttünk is erről egy csokorra való képet, nézzétek meg őket! Kattintsatok a képre és lapozzatok, ne felejtsétek el likeolni a kedvenceiteket, és másokkal is megosztani ezt a különleges helyet! 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dunakanyar

Dunakanyar: Az ország egyik legfőbb nevezetessége a Dunakanyar, mely a Duna Esztergom és... Tovább

Aranybulla

Aranybulla: az egyik legismertebb magyar törvénygyűjtemény. Az Aranybulla szűkebb értelemben a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!