hirdetes

Megújult a Jáki kápolna a Városligetben

VN

Megújult a Jáki Szent László-kápolna a városligeti Vajdahunyad várában- adta közzé a hírt az MTI. Ez a hely egy igazi kis ékszerdoboz a városlakók körében egyébként is népszerű fővárosi Városligetben. Ha legközelebb arra jársz, látogasd meg te is!

Jáki kápolna megújulása

 Megáldották a felújított vársligeti kápolnát

A felújított kápolnát szombaton, Szent Pio atya ünnepén Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg, majd szentmisét mutatott be. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a szentmisét megelőzően arról beszélt, hogy a gyermekkorát a közelben töltötte, ezért jól ismeri a környéket, és a szívéhez nőtt a Jáki kápolna. A katolikus egyházzal történelmi lehetőséget ragadtunk meg közösen, "nem engedtük el egymás kezét", így Budapesten számos templom újulhatott meg, köztük a kápolna is - mondta. Az államtitkár azt kívánta, hogy minél többször töltsék meg a kápolnát lélekkel, valamint megköszönte a katolikus egyház vezetőinek, papjainak és a hívőknek, hogy részt vesznek az értékteremtő, értékmentő, értéktovábbadó közösségi összefogásban.
   

Erdő Péter a felújításról szólva azt mondta, "a megújuló szépség elevenné teszi a helyeknek és a közösségeknek a történetét".
   

A Városliget kápolnája

hirdetes

A millenniumi világkiállítás pavilonjaként a régi Magyarország számos szép épületének kicsinyített mását hozták létre a Városligetben. Ebbe az együttesbe illeszkedik a román stílusú Jáki kápolna, a Jáki templom mintájára épült "gyönyörű Isten háza" - idézte fel a bíboros. Erdő Péter elmondta, a kápolna kedvelt helye lett a budapestieknek: imádkozó és Istent kereső embereknek, különösen pedig azoknak, akik meghitt, de mégis emelkedett körülmények között akarták megkötni házasságukat. A kápolnának küldetése van ma is: "egy lüktető város közepén kell Krisztus jelenlétét és a keresztény hitet képviselni" - hangsúlyozta.
   

Sokan élnek aktív hitéletet

hirdetes

Erdő Péter azt mondta, hogy Jézus tanítása a magvetőről eligazít bennünket: az élet gondjai, ha csak azokra figyelünk, kiszáríthatják a lelkünkben sarjadó hitet. De ha nemcsak hallgatói vagyunk Krisztus tanításának, az egyház szavakba öntött hitének, hanem nap mint nap a követői is, akkor a vetés egyéni életünkben, családjainkban, közösségeinkben és népünk életében is bőséges termést hoz. Értelmet ad egyén és közösség életének. Erő és lendület fakad belőle a félelem, a szorongás, a mindennapi bajok leküzdéséhez. Hivatása van minden embernek, a családoknak és a közösségeknek, sőt hivatása van és lehet az egyes népeknek is. Ennek a felismeréséhez és teljesítéséhet Krisztus adja meg a bizalmat, akinek a küldetése nem ért véget a kereszthalállal, hanem a feltámadásban teljesedett ki - hangsúlyozta.
   

A Városligeti kápolnának fontos szerepe van

Erdő Péter úgy fogalmazott, "a bizalom, az élet nagyszerű programként való felfogása indíthatja a fiatalokat arra, hogy minden bizonytalankodás helyett vállalják az egész életre szóló szentségi házasság és a családalapítás hivatását." Pajor András, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke, a Budapest-Herminamezői Szentlélek Plébánia plébánosa elmondta, a kápolna az elmúlt két évtizedben csaknem ezer magyar keresztény családot indított útjára az itt megkötött házasságok révén.
    

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bababarát wellness

Bababarát wellness? A wellness pozitív hatásait mindannyian jól ismerjük, ha másért nem... Tovább

Szent István Bazilika

Szent István Bazilika: Budapest első számú temploma, mely a Belvárosban áll. A budapesti Szent... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás