hirdetes

Január harmadik hétfője az év legszomorúbb napja minden évben

Bettina

Ma van hivatalosan is a világ legszomorúbb napja. Miért is? Mert január harmadik hétfpje van. 

ma van az év legszomorúbb napja

Szomorú hétfő, ami ma van…Az elmúlt másfél évtized során teljesen észrevétlenül beépült a köztudatba a tézis, ami szerint január harmadik hétfője (ami ma van) az év legszomorúbb napja. Tehát mivel ma éppen január harmadik hétfőjét írjuk, aligha lehetne aktuálisabb megvizsgálni, mennyi igazság rejtőzik a  ebben a hangzatos állításban. Neked milyen a kedved ma? 

Angol nyelvterületen ezt úgy nevezik, hogy blue monday. Azaz szomorú hétfő névvel illetik az adott év mindenkori harmadik hétfőjét. Ennek eredete 2005-re nyúlik vissza, ekkor hozta ugyanis nyilvánosságra azóta már híressé vált egyenletét dr. Cliff Arnall pszichológus. Az általa megalkotott formula számos érzelembefolyásoló tényezőt figyelembe vesz, és célja, hogy meghatározza, mikor vagyunk a leginkább magunk alatt, és állítása szerint a mai napon. 

Arnall egyenlete pedig így néz ki: 

[W + (D - d)] x TQ
---------------------
M x Na

Az egyenlet változói: W=időjárás, D=adósságok, d=fizetés, T=a karácsony óta eltelt idő, Q=az újévi fogadalmak elbukása óta eltelt idő, M=alacsony motiváció, Na=az érzés, hogy tennünk kellene valamit. 

hirdetes

Arnall úgy találta, habár december 21. után egyre hosszabbak a nappalok, a téli időjárás miatt jellemzően mégis borongós, sötét a január. Eközben az emberek nagyrésze már 6-7 nap után elbukja az újévi fogadalmait, de még a legelszántabbak is csupán a harmadik hétig tartanak ki és utána feladják vagy megunják. Ráadásul az ünnepek a családi kasszát is igencsak megterhelik, így aztán az új év kezdeti izgalma hamar átcsap a valóság elkeserítő felismerésébe, mivel januárban közel sem egyszerű feladat kifizetni a számlákat, inkább csak egy dolog jár az emberek fejében: az újabb fizetésnap. A pszichológus végeredményben arra jutott, hogy 2005-ben január 24-e volt az év legszomorúbb napja - abban az évben erre a dátumra esett a hónap harmadik hétfője, ami igen csak hosszú időszak a hónap eleje óta.

De vajon működik az egyenlet?

Annak ellenére, hogy a  blue monday – szomorú hétfő – hamar megalapozta ismeretségét a közbeszédben, mára pedig évről évre visszatérő jelenséggé nőtte ki magát a világban, viszont egyáltalán nem nevezhető tudományosan megalapozottnak. Az igazsághoz hozzátartozik ugyanis, hogy egyenletét egy pr-cég, aegyik ügyfele miatt egy megrendelésére készítette el Arnall doktor. Az ügyfél egy légitársaság volt és azt szerették volna ezzel a marketing fogással kideríteni, mikor várható a legtöbb foglalás a különféle repülőutakra, és ezekből az elemzésekből végül kirajzolódott, hogy a legtöbben akkor vágynak valamilyen paradicsomi utazásra, amikor igazán pokolinak érzik a helyzetüket, hiszen úgy gondolják, hogy amikor egy utazásra befizetik magukat akkor minden a legnagyobb rendben van, vagy talán csak bíznak benne, hogy majd mikor elutaznak akkor minden a legnagyobb rendben lesz. Természetesen hírverésnek sem volt utolsó az év legszomorúbb napjának kihirdetése, hiszen bekerült a köztudatba és ma sokan beszéltek arról, hogy ma van a legszomorúbb nap az évben. 

hirdetes

Hallgasd meg, hogy mi egy magyar pszichológus véleménye a szomorú hétfőről, és milyen tanácsokat ad arra, hogy le lehessen küzdeni a januári szomorúságot:

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mészégető-források-barlangja

Mészégető-források-barlangja: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék. Az... Tovább

Alpokalja

Az Alpok Európa egyik legjelentősebb hegylánca, mely Magyarországra sajnos szinte egyáltalán... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyarság