hirdetes

Január harmadik hétfője az év legszomorúbb napja minden évben

Bettina, ZH

Idén is ez lesz az év legszomorúbb napja? Kiderül! De miért is január harmadik hétfője az év legszomorúbb napja?

ma van az év legszomorúbb napja

Szomorú hétfő, ami ma van…Az elmúlt másfél évtized során teljesen észrevétlenül beépült a köztudatba a tézis, ami szerint január harmadik hétfője (ami ma van) az év legszomorúbb napja. Tehát mivel ma éppen január harmadik hétfőjét írjuk, aligha lehetne aktuálisabb megvizsgálni, mennyi igazság rejtőzik a  ebben a hangzatos állításban. Neked milyen a kedved ma? 

Angol nyelvterületen ezt úgy nevezik, hogy blue monday. Azaz szomorú hétfő névvel illetik az adott év mindenkori harmadik hétfőjét. Ennek eredete 2005-re nyúlik vissza, ekkor hozta ugyanis nyilvánosságra azóta már híressé vált egyenletét dr. Cliff Arnall pszichológus. Az általa megalkotott formula számos érzelembefolyásoló tényezőt figyelembe vesz, és célja, hogy meghatározza, mikor vagyunk a leginkább magunk alatt, és állítása szerint a mai napon. 

Arnall egyenlete pedig így néz ki: 

[W + (D - d)] x TQ
---------------------
M x Na

Az egyenlet változói: W=időjárás, D=adósságok, d=fizetés, T=a karácsony óta eltelt idő, Q=az újévi fogadalmak elbukása óta eltelt idő, M=alacsony motiváció, Na=az érzés, hogy tennünk kellene valamit. 

hirdetes

Arnall úgy találta, habár december 21. után egyre hosszabbak a nappalok, a téli időjárás miatt jellemzően mégis borongós, sötét a január. Eközben az emberek nagyrésze már 6-7 nap után elbukja az újévi fogadalmait, de még a legelszántabbak is csupán a harmadik hétig tartanak ki és utána feladják vagy megunják. Ráadásul az ünnepek a családi kasszát is igencsak megterhelik, így aztán az új év kezdeti izgalma hamar átcsap a valóság elkeserítő felismerésébe, mivel januárban közel sem egyszerű feladat kifizetni a számlákat, inkább csak egy dolog jár az emberek fejében: az újabb fizetésnap. A pszichológus végeredményben arra jutott, hogy 2005-ben január 24-e volt az év legszomorúbb napja - abban az évben erre a dátumra esett a hónap harmadik hétfője, ami igen csak hosszú időszak a hónap eleje óta.

De vajon működik az egyenlet?

Annak ellenére, hogy a  blue monday – szomorú hétfő – hamar megalapozta ismeretségét a közbeszédben, mára pedig évről évre visszatérő jelenséggé nőtte ki magát a világban, viszont egyáltalán nem nevezhető tudományosan megalapozottnak. Az igazsághoz hozzátartozik ugyanis, hogy egyenletét egy pr-cég, aegyik ügyfele miatt egy megrendelésére készítette el Arnall doktor. Az ügyfél egy légitársaság volt és azt szerették volna ezzel a marketing fogással kideríteni, mikor várható a legtöbb foglalás a különféle repülőutakra, és ezekből az elemzésekből végül kirajzolódott, hogy a legtöbben akkor vágynak valamilyen paradicsomi utazásra, amikor igazán pokolinak érzik a helyzetüket, hiszen úgy gondolják, hogy amikor egy utazásra befizetik magukat akkor minden a legnagyobb rendben van, vagy talán csak bíznak benne, hogy majd mikor elutaznak akkor minden a legnagyobb rendben lesz. Természetesen hírverésnek sem volt utolsó az év legszomorúbb napjának kihirdetése, hiszen bekerült a köztudatba és ma sokan beszéltek arról, hogy ma van a legszomorúbb nap az évben. 

hirdetes

Hallgasd meg, hogy mi egy magyar pszichológus véleménye a szomorú hétfőről, és milyen tanácsokat ad arra, hogy le lehessen küzdeni a januári szomorúságot:

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország negyedikként alapított nemzeti... Tovább

Kulcsár Győző

Kulcsár Győző: Magyarországnak 3 4-szeres olimpiai bajnoka van, Kulcsár Győző az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyarság