hirdetes

Légy óvatos a horvátországi nyaraláson - Komoly járvány tombol a nyaralóövezetben

ZH

A magyar hatóságok arra kérik a Horvátországba látogatókat, hogy legyenek körültekintőek és óvatosak az utazásuk során. Komoly járvány tombol Horvátországban!

járvány horvátország

Ez a járvány tombol most Horvátországban


Horvátországban az afrikai sertéspestis (ASP) jelenléte már házisertés-állományokban is igazolt. Ez a helyzet nemcsak az állattenyésztőkre, hanem az utazókra is különös óvatosságot követel. A magyar állategészségügyi hatóságok fokozottan figyelnek a járványvédelmi intézkedések betartására, hogy minimalizálják a vírus behurcolásának kockázatát. Az élénk turisztikai forgalom miatt a lakosság is felelősségteljes hozzáállást kell tanúsítson, és kerülniük kell, hogy sertés eredetű húskészítményeket hozzanak haza.


Sertéspestis Horvátországban


Június 23-án Horvátország először jelentette az Európai Unió tagországai felé az afrikai sertéspestis vírusának jelenlétét a házisertés-állományban, és azóta több mint 150 kitörést regisztráltak. A járvány főként az ország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos megyéit érinti, de már a nyugati megyékben is kimutatták a vírus jelenlétét vaddisznókban.

hirdetes

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a turisztikai szezonban fokozott figyelmet kér az ASP vírus behurcolásának veszélyére. A járvány megfékezése érdekében a horvát hatóságok elrendelt intézkedéseit minden utazónak kötelező betartania. Fontos tudni, hogy az ASP vírusa nem veszélyes az emberre, de sertésből készült húskészítményekkel, vagy azokat tartalmazó élelmiszerekkel könnyen továbbadható a fertőzés az erre fogékony állatfajoknak. Ezért a Nébih azt kéri az utazóktól, hogy ne hozzanak haza Magyarországra sertés eredetű húskészítményeket, és figyeljenek arra, hogy az élelmiszerhulladékot megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobják ki.

hirdetes

A sertéspestis kockázata

Az afrikai sertéspestis megjelenése komoly gazdasági károkat okozhat, és a magyar házisertés-állomány védelme kiemelkedően fontos. Eddig sikerült megóvni Magyarország állatállományát a betegségtől, és a vadállományban is lelassult a vírus terjedése, ami az állategészségügy sikeres eredménye. Az utazók és kirándulók is hozzájárulhatnak a hazai állatállomány védelméhez, ha szigorúan betartják a járványügyi intézkedéseket és elkerülik a veszélyes anyagok behozatalát.

Az óvatosság és felelős hozzáállás mindannyiunk közös érdeke, így tartsunk kiemelten szem előtt minden járványvédelmi szabályt az utazásainkon, hogy megőrizzük egészségünket és a hazai állatállomány egészségét is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Várhegy

Várhegy: Budapest egyik legnépszerűbb látványossága, sok sok idegenforgalmi csábítással. A... Tovább

Rendezvényhelyszín

Rendezvényhelyszín hotelben   Ha rendezvényhelyszín, akkor hotel? Számtalan előnyt... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek Külföld